Scrisoare din Paris: Azi începe magia
Cum e Parisul înainte de ceremonia de deschidere, un raft olimpic la Cărturești cu recomandări și povestea unui drum aparte spre JO.
Bonjour! Am ajuns de două zile în Paris și încă nu-mi vine să cred că sunt aici. Încă zâmbesc la fiecare mesaj cu Paris 2024 sau cu cercurile olimpice, la fiecare voluntar în tricou mov, de fiecare dată când îmi văd acreditarea la gât. Simt că nu pot să cuprind încă o astfel de experiență; e atât de mare și de copleșitoare că mă înghite. Nu doar prin cât de mare e orașul și cât de mult faci pe drum între toate locurile în care trebuie să fii, dar și prin cât de multă informație vine din toate părțile, prin câte lucruri se întâmplă în același timp - enorm de multe - și prin cât de intens simți totul.
Încă nu-mi vine să cred că sunt în același loc unde vor concura cei mai buni sportivi ai planetei, aceiași oameni pe care îi urmăresc și despre care citesc și văd documentare și ascult podcasturi de atâta timp, cum sunt Simone Biles, Rafael Nadal, LeBron James, Stephen Curry, Sabrina Ionescu, Breanna Stewart, Diana Taurasi, Andy Murray, Carlos Alcaraz, Alèxia Putellas, Rebeca Andrade, Sha'Carri Richardson. Nu știu pe câți o să reușesc să-i văd, dar simplul fapt că sunt în același oraș și particip la același eveniment cu ei mi se pare neverosimil. Ieri vorbeam cu Vlad Stancu, înotătorul de 19 ani calificat la prima ediție, mi-a spus spus că și-a făcut poză cu Alcaraz în satul olimpic și i-am zis țopăind că și eu aș fi făcut la fel.
Iubesc această competiție de când eram mică și mă uitam cu ai mei la ea. Știu că e mult prea mare și are mult prea multe probleme (de sustenabilitate, etică, impact economic și social), dar are și un farmec pe care niciun alt eveniment global nu-l poate avea. Are istorie, tradiție, mituri, povești, romantism. Și ce loc mai potrivit decât Parisul pentru prima ediție post-pandemică, prima cu spectatori, prima în Europa după 12 ani, prima gândită să aibă loc cât mai aproape de oameni. N-a experimentat nimeni până acum un astfel de eveniment, atât de integrat în oraș, care devine mai mult decât un decor, devine scena principală.
Sigur că pentru localnici n-a fost un vis. Au avut de suportat pregătiri, reparații, greve, iar acum aglomerație și prețuri mai mari la transportul public. Toate astea - împreună cu perspectiva a 15 milioane de vizitatori - au dus la o lipsă de entuziasm public, dacă nu chiar ostilitate, în lunile dinainte, agravate de situația politică complicată din Franța.
Mulți și-au închiriat apartamentele și au plecat din oraș. Cei care au rămas vor avea accesul restricționat în jurul arenelor olimpice, care sunt înconjurate de o „zonă roșie”, unde au nevoie de coduri QR pentru a trece de sistemul de securitate. Pentru că organizarea probelor în afara stadioanelor e atractivă și mai prietenoasă cu mediul, dar complicată din punct de vedere al securității. Nu pot să zic că n-am o strângere de inimă când văd atât de multe garduri, forțe de ordine pe străzi și elicoptere survolând deasupra. Dar apoi văd un steguleț roz cu Paris 2024 sau o reclamă la Nike cu LeBron în metrou și uit de frică.
Sena devine scena
Azi, toți ochii sunt pe Sena, unde Parisul pregătește un moment istoric: prima ceremonie de deschidere care nu va avea loc pe un stadion (JO de tineret din 2018 au testat o deschidere netradițională în centrul orașului Buenos Aires). Aproximativ 10.500 de sportivi vor pluti pe o porțiune de șase kilometri a râului, de la Pont d'Austerlitz la Pont d'Iéna, pe 104 de bărci care vor trece pe sub podurile emblematice ale orașului, de-a lungul monumentelor, toate oprind în fața Turnului Eiffel, în fața a peste 300.000 de spectatori (jumătate din cât anticipau inițial organizatorii).
Călătoria va dura 45 de minute, dar planificarea ei a durat ani de zile, cu multiple preocupări legate de securitate, logistică, vreme și siguranță. E cel mai complicat eveniment transmis live pentru televiziune, implică o scenă mișcătoare și nu a avut posibilitatea unei repetiții generale.
Spațiul aerian al Parisului va fi închis timp de cinci ore în seara deschiderii. Peste 40.000 de forțe de ordine vor asigura siguranța evenimentului. Cei care locuiesc de-a lungul Senei au fost avertizați să limiteze numărul de persoane de pe balcoanele lor, de teamă că vechile clădiri nu pot găzdui grupuri mari. Iar accesul în întreaga zonă centrală e deja interzis de o săptămână, locuitorii având nevoie de coduri QR pentru a trece de sistemul de securitate. În interiorul zonei de securitate va fi „cel mai sigur loc din Paris”, a spus președintele Emanuel Macron într-un interviu televizat în primăvară.
E complicat, e riscant, e o mare provocare. Dar dacă iese bine, va fi un spectacol de ținut minte.
#Decitit: Prin box m-am întâlnit cu mine
Una din cele mai impresionante povești de la această ediție a JO e a Lăcrămioarei Perijoc, care debutează pe 27 iulie în concursul feminin de box.
Lăcrămioara a crescut în comuna Zamostea, lângă Suceava, într-o familie cu opt copii, și e prima din familie care a făcut liceul. A simțit mereu că nu contează unde s-a născut, ci unde vrea să ajungă. A plecat singură la Suceava la liceu, unde a descoperit boxul. Primul antrenor, cel care a convins-o să vină la sală și i-a dat încredere că poate reuși pe acest drum, a murit în timpul unui antrenament. Șapte ani mai târziu, a devenit campioană europeană și i-a dedicat medalia.
Au urmat eșecuri, lipsuri financiare, o accidentare care a ținut-o departe de Jocurile Olimpice de la Tokyo, și o luptă cu propria minte.
„Pe mine boxul m-a format ca om. În box am avut cele mai mari provocări. M-am întâlnit cu mine, dedesubtul meu, adânc, înrădăcinat, scos la suprafață, lucrat cu el, dat pe jos și formându-l ceea ce eu am ales să devin.”
În același oraș în care femeile și-au făcut debutul olimpic în 1900, JO de la Paris sunt primele cu participare egală între sportivii de sex feminin și masculin. Boxul feminin a fost introdus în 2012.
„Totuși, suntem într-un secol în care nu mai există ceva care e potrivit pentru fete și ceva care este potrivit pentru băieți. Femeile au dovedit și dovedesc în continuare că pot să facă orice își doresc în viață și ar trebui să nu ne mai împiedicăm de aceste limite și să lăsăm lucrurile să evolueze așa cum sunt; să ne bucurăm fiecare de ceea ce ne place să facem și să ne uităm mai mult la noi și mai puțin la ceilalți. Noi, sportivii, suntem un exemplu pentru ceilalți că lucrurile pot sta și altfel decât cred ei.”
✍️ Povestea ei face parte din seria Neînvinșii, susținută de BRD.
📚 Raftul Jocurilor Olimpice la Cărturești
Și un cod de reducere cadou pentru abonați.
Împreună cu echipa Cărturești, am făcut o selecție de recomandări de lectură despre sporturi olimpice și biografii despre viața celor mai buni sportivi contemporani, pe care o găsiți în perioada Jocurilor în mai multe librării din țară, iar online aici.
Newsletterul Povești din Sport e partener al acestui raft, astfel că abonații au o reducere de 20%, valabilă la cumpărăturile online între 23.07-11.08.2024, pentru această selecție olimpică de pe cărturești.ro. Codul de reducere e JO2024.
Dacă ajungeți în vreo librărie, să-mi trimiteți o poză sau să dați un tag.
Time-out
🏊 ESPN a făcut un top al celor mai buni 100 de sportivi din prima parte a secolului 21, în urma a 70.000 de voturi. Pe locul 1 e Michael Phelps, cel mai decorat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice.
🤸 Sala din Onești în care Nadia Comăneci a început gimnastica e fără reparații capitale de decenii.
🏃♀️ Fostă deținătoare a recordului mondial și campioană mondială la maraton, Paula Radcliffe e ambasadoarea ediției Brașov Running Festival din acest an.
🥋Ghidul de incluziune prin sport de care povesteam acum câteva ediții e acum disponibil și în română.
🍿Sprint, o serie Netlix care urmărește atleți de top precum Sha'Carri Richardson, Noah Lyles, Marcell Jacobs sau Shericka Jackson în drumul lor spre a deveni cei mai rapizi oameni din lume.
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre performanță, curaj și încăpățânare. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe. Dacă l-ai primit de la un prieten, te poți abona aici.
Dacă vrei să susții scrierea și documentarea lui, poți face o donație mai jos. Ar fi un ajutor important, pentru care îți mulțumesc.
Valabil. Am înțeles atmosfera! Așteptăm continuarea...
Ce fain! Bonjour, Paris! Enjoy!