Orice capitol ajunge la final
Cristina Neagu: „Acum chiar a început numărătoarea inversă. Acum chiar știu că e finalul, știu că nu o să se mai întoarcă nimic din ce trăiesc acum”
Bună dimineața,
Ediția din această săptămână vine mai devreme, ca să lăsăm weekendul să fie despre ce are nevoie fiecare.
Cristina Neagu, de exemplu, joacă duminică ultimul meci din Liga Campionilor în fața propriilor fani, în prima manșă a sfertului de finală cu Team Esbjerg, campioana Danemarcei. O victorie ar ajuta-o să-și încheie cariera în Final4, o mare dorință și pentru ea, și pentru fani, dar e împăcată cu orice final îi va aduce călătoria ei în handbal, cum mi-a povestit în interviul de mai jos.
„Acum chiar a început numărătoarea inversă”
Scriam într-o ediție trecută că mă împac greu cu retragerea unei sportive care a însemnat mult pentru mine, dar când am vorbit recent cu ea m-a impresionat claritatea cu care acceptă acest final, felul în care care l-a planificat și s-a pregătit pentru el. E important să te retragi în termenii tăi și mă bucur că are șansa să facă asta, să joace la nivel înalt până la final, mai ales după o carieră plină de accidentări; chiar în acest ultim sezon joacă cu un ligament rupt la cot, dar nici asta nu i-a adus frustrare: „Nu are sens să fiu frustrată că s-a întâmplat asta în ultimul sezon, pentru că mie mi se întâmplă în fiecare an câte ceva. Nu avea cum să fie finalul altfel, dacă toată cariera mea a fost așa”.
Mi-a povestit cum trăiește ultimele meciuri și ultimele întâlniri cu fanii, cum se gândește la retragere, ce păstrează cu ea din această călătorie și ce vrea să lase în urmă.
„Nu am emoții când mă gândesc la ce urmează. Toată lumea spune că o să fie foarte greu, că nici nu-mi dau seama. Cu siguranță că o să mă lovească realitatea la un moment dat, pentru că sunt 25 de ani de când am rutina asta: te duci la sală, știi că ai un program, ai emoții în fiecare weekend sau la mijloc de săptămână. Cu siguranță că viața mea o să se schimbe mult, dar eu sper să găsesc alte lucruri care să-mi aducă bucurie și să fac trecerea asta destul de ușoară. Pentru că eu sunt setată foarte bine în mintea mea că acesta e, clar, cel mai important capitol din viața mea și o să se încheie, dar că o să urmeze altceva. Și sunt ok cu capitolul ăsta care se încheie, până la urmă orice lucru ajunge și la final.”
✍️Povestea acestui final face parte din seria Neînvinșii, susținută de BRD.
Athlete Path
Bogdan Pogăcean cunoaște mulți sportivi talentați care au renunțat la visurile lor din lipsa resurselor, dar și părinți care au fost nevoiți să aleagă între pasiunea copilului lor și stabilitatea financiară a familiei. A simțit și el, pe parcursul celor 12 ani dedicați baschetului, lipsa de resurse și oportunități care l-ar fi putut ajuta să progreseze.
La 21 de ani, a renunțat la cariera sportivă, a învățat singur programare și s-a angajat în domeniul IT, o tranziție care i-a arătat puterea transformatoare a tehnologiei, pe care vrea să o folosească acum să găsească soluții pentru alți sportivi la început de drum.
La începutul lunii a lansat Athlete Path, o platformă care conectează sportivii cu potențiali susținători, dar și cu specialiști în nutriție, coaching mental sau educație financiară. Crede că există oameni care vor să susțină tineri sportivi, dar nu știu cum; așa cum există antrenori, nutriționiști și specialiști în pregătire fizică și mentală care pot contribui la dezvoltarea lor. Tot ce trebuie să facă e să-i conecteze, să creeze podurile necesare între talent și suport, și asta vrea să facă prin Athlete Path.
L-am întrebat mai multe despre proiect și motivația sa:
Cât de mult a contat experiența ta ca sportiv în creionarea acestui proiect?
A contat, și contează în continuare, foarte mult. Datorită ei înțeleg foarte bine atât tinerii, sportivi de performanță, cât și familiile lor. Chiar dacă nu am mai continuat cu baschetul, gândul mi-a rămas mereu la sport. De-a lungul anilor, am urmărit sportul din România și am văzut că lucrurile nu stau foarte diferit față de cum era când jucam și eu. Am decis să mă întorc pentru că îmi doresc foarte mult să contribui la dezvoltarea sportului românesc și să aduc un plus de valoare în societate.
Nu mai vreau să așteptăm ca talentele să ajungă la performanță „în ciuda sistemului”. Vreau să construim împreună sistemul care să-i propulseze spre excelență.
Cum ai ajuns la acest concept de susținere directă a sportivilor și cum vezi sustenabilitatea lui pe termen lung?
Ideea a pornit de la problemele pe care și eu le-am avut ca sportiv de performanță, de la faptul că mi-ar fi plăcut să am parte de mai multă susținere la rândul meu. Ulterior, am descoperit și conceptul celor de la Nordensa, care m-a inspirat. De asemenea, am stat de vorbă cu susținători ai sportului și am rulat sondaje printre ei, iar intenția de a susține tinere talente a fost una destul de mare.
În ceea ce privește sustenabilitatea lui pe termen lung, consider că există mult potențial, atât ca model de business, așa cum l-am și gândit de fapt, cât și ca potențial de digitalizare și dezvoltare a unui ecosistem sportiv românesc. Desigur, este un proiect ambițios și e de parcurs un drum lung.
Tu de ce fel de susținere ai fi avut nevoie în drumul tău spre performanță?
Aș fi avut nevoie de Athlete Path. Chiar aș fi avut nevoie de o platformă precum cea pe care o construim. Mi-ar fi plăcut să am un psiholog cu care să stau de vorbă, să știu să ma promovez și să am access la diverși specialiști care să mă ajute să progresez și să-mi gestionez cariera. Mi-ar fi plăcut să am și o sală de sport unde să pot să mă antrenez cât și când vreau eu.
Câți membri sunteți în echipă și ce nevoi aveți pentru a duce proiectul mai departe?
Oficial, suntem doi: eu și Nikolina (Ount, co-fondatoare și Product Manager). Noi doi am pus pe roate acest proiect. Mai avem alături de noi și alte două persoane (Ioana și Adina), care ne ajută pe partea de legal și business ca și consultanți. Mai avem nevoie de cineva pe partea de marketing, care să-și aloce câteva ore pe săptămână să ne ajute să ne promovăm. Suntem deschiși și către parteneriate strategice cu cluburi sportive și federații care pot facilita accesul la sportivi și pot oferi credibilitate proiectului nostru.
Finanțarea rămâne, desigur, o provocare, căutăm investitori sau granturi care se aliniază cu misiunea noastră și care înțeleg potențialul pe termen lung al unui astfel de ecosistem. Suntem convinși că modelul nostru poate deveni sustenabil, dar trebuie să trecem de faza inițială de dezvoltare. Nu în ultimul rând, căutăm constant specialiști (nutriționiști, psihologi sportivi, preparatori fizici) dispuși să colaboreze cu noi încă din faza de început, chiar și part-time, pentru a valida conceptul și a oferi valoare reală sportivilor de pe platformă.
Pe termen lung, ce fel de impact îți dorești, ce ar însemna pentru tine succesul?
Eu, ca om, sunt foarte ambițios, iar impactul pe care mi-l doresc este unul semnificativ. Succesul pe termen lung ar fi să avem, până în 2035, cel puțin 100 de sportivi care să ajungă profesioniști, cu salarii bune, datorită ecosistemului Athlete Path. Ne-am bucura enorm ca tinerii sportivi să ajungă într-un punct în care pot să își susțină singuri cariera, atât financiar cât și din punct de vedere al accesului la specialiști, să se uite în spate și să spună: „Datorită Athlete Path, când nimeni nu mă cunoștea și îmi era foarte greu să mă dezvolt, am reușit!”.
De asemenea, un vis care mi-ar plăcea să devină realitate ar fi să îi strâng mâna lui David Popovici și să îl avem alături de noi, ca ambasador, în acest proiect. El este o inspirație pentru mine și mă motivează să merg mai departe cu Athlete Path pentru că și el, în multe apariții publice, vorbește despre problema pe care noi încercăm să o rezolvăm.
Timeout
Alte recomandări din lumea sportului. Rubrică susținută de eMAG.
🙏 Red Bull îi invită pe fanii Cristinei Neagu să-i trimită câte un mesaj de mulțumire pentru fiecare gol marcat. I-am mulțumit și eu în acest video.
🚣♀️ Pe 10 mai are loc o competiție pentru sportivii amatori practicanți de caiac, Stand Up Paddle sau dragon boat, pe lacul Titan din parcul Alexandru Ioan Cuza.
🥊Mulți copii din cartierul Ferentari se pierd din cauza sărăciei, discriminării, a lipsei de acces la sănătate sau la educație de calitate. Pe David, boxul îl ține concentrat să devină mai bun. Are 13 ani și visează să ajungă în lotul olimpic al României.
⚽️Alex Avram scrie în newsletterul Tunarsenal despre două mame care s-au cunoscut la meciurile copiilor lor și au înființat o comunitate de sprijin pentru alți părinți de fotbaliști, pe care îi ajută cu resurse și informații: de la cum funcționează industria fotbalului, la nutriție, accidentări și wellbeing.
„As a parent, it can feel like you’re damned if you do and damned if you don’t. If you’re involved, you’re pushy parents. If you’re not, you aren’t taking an interest. It’s difficult to get that balance.” (Marcia Lewis, mama lui Myles Anthony Lewis-Skelly, care are 18 ani și joacă pentru Arsenal), pentru The Athletic.
Dacă sunteți părinți de sportivi, mi-ar plăcea să-mi povestiți într-un reply cum vă implicați și cum vă vedeți rolul în viața sportivă a copiilor; unde vă îndreptați pentru informații și resurse și cum știți care sunt deciziile potrivite.
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre performanță, curaj și încăpățânare. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe.
Dacă vrei să susții munca din spate, o poți face printr-o donație - recurentă sau ocazională - mai jos. Ar fi un ajutor important, pentru care îți mulțumesc.
Mulțumim, Andreea!