Știința din spatele aruncării Cristinei Neagu
Trofeul Super Bowl în premieră la București, o incursiune științifică în culisele jocului Cristinei Neagu, și un record de audiență ignorat
Bună dimineața!
Săptămâna trecută am fost la lansarea documentarului The Science Behind Cristina Neagu’s Unstoppable Shot, produs de Red Bull, o analiză științifică a jocului uneia dintre cele mai importante sportive din România și din handbalul internațional.
E al doilea documentar făcut de Red Bull despre Cristina, și a doua oară când mă bucur să colaborez cu ei pentru a pune în cuvinte povestea handbalistei, pe care o documentez, în diverse forme, de câțiva ani, una din călătoriile cele mai frumoase pe care mi le-a oferit această meserie.
Când a început să joace handbal, era atentă la fiecare detaliu pe care i-l explica prima ei antrenoare, Maria Covaci. Era atentă la fiecare mișcare și repeta fiecare exercițiu de zeci de ori. Nu stătea niciodată la coadă să-și aștepte rândul, ci voia să arunce din nou și din nou la poartă. Venea mai devreme la antrenamente și rămânea după să exerseze.
„E foarte importantă tehnica cu care pleci de la juniori, pentru că e foarte greu să mai schimbi pe parcursul anilor”, mi-a spus. „E foarte greu să o corectezi apoi, pentru că e un automatism. Eu am avut noroc că prima mea antrenoare, Maria Covaci, m-a învățat tehnica cea mai bună, încă din primii ani.”
Acesta trebuie să fie rolul unui antrenor de juniori, a spus și Maria Covaci la proiecția documentarului; nu să forțeze sportivii pentru a obține rezultate pe termen scurt, ci să le dezvolte jocul pe termen lung.
Aceste abilități tehnice, dar și fizice, ale Cristinei sunt analizate în documentar, unul inovator pentru sportul românesc, dar și pentru handbalul internațional. Cu ajutorul tehnologiei, specialiștilor, antrenorilor și jucătoarelor care i-au fost colege sau adversare, producția încearcă să descompună mecanismele din spatele aruncărilor ei și să afle de ce sunt atât de eficiente.
Pentru asta, sportiva a trecut printr-o serie de teste și măsurători, iar rezultatele ei au fost printre cele mai mari cifre pe care Dr. Thomas Stöggl, Director de Cercetare și Dezvoltare la Red Bull Athlete Performance Center și profesor în cadrul Departamentului de Sport al Universității din Salzburg, spune că le-a văzut vreodată.
Dar partea mea preferată sunt interviurile cu adversarele cu care Cristina s-a intersectat de-a lungul carierei, pentru că felul în care o descriu unele din cele mai bune jucătoare din istorie arată poate cel mai bine valoarea și locul ei în acest sport.
„Are o aruncare pe care nimeni nu o execută la fel”, spune, de exemplu, Stine Oftedal, multiplă campioană mondială și europeană cu naționala Norvegiei. „Are un gen de putere, de viteză, de precizie, pentru care cred că fiecare dintre noi suntem un pic invidioase. Aruncarea ei e pur și simplu uimitoare”.
Prin longevitatea ei, mai spune căpitanul Norvegiei, Cristina depășește limite și bariere în handbalul feminin: „Pentru mine e una dintre cele mai, dacă nu cea mai remarcabilă jucătoare. E încă activă și încă reușește lucruri pe care altcineva nu le poate face. Și în felul acesta, depășește niște bariere și niște limite, despre care poate alții au crezut că există în handbalul feminin. Iar asta e destul de special.”
🤾♀️ Azi începe noul sezon de Liga Campionilor: CSM București joacă în Sala Polivalentă cu Odense, iar Rapid mâine, în deplasare la Esbjerg.
Trofeul Super Bowl, în premieră la București
În 1966, Oscar Riedener, vicepreședintele și directorul de design al companiei de bijuterii de lux Tiffany & Co., a luat masa cu Comisarul NFL Pete Rozzelle în New York. Acesta îi propusese să creeze un trofeu pentru echipa care va câștiga campionatul național de fotbal american. Riedener a schițat designul pe un șervețel, apoi a transformat schița într-unul din cele mai cunoscute și râvnite trofee din sportul mondial.
Tom Brady l-a câștigat de șapte ori, un record. Poartă numele unui antrenor legendar, Vince Lombardi, e făcut din argint, valorează 10.000 dolari și se acordă, din 1967, celei mai bune echipe din NFL, la finalul unuia dintre cele mai vizionate evenimente sportive din lume.
Trofeul Super Bowl poate fi văzut la București în acest weekend, adus pentru prima oară în România de către VISA, sponsor exclusiv de servicii de plată al NFL și al tuturor evenimentelor oficiale NFL. E expus între 8-10 septembrie la Muzeul Fotbalului, într-un spațiu dedicat fotbalului american la etajul 4, care mai cuprinde o minge semnată de Tom Brady, unul din cei mai buni jucători din istorie, o cască, un echipament de protecție și un tricou al echipei locale Bucharest Rebels.
Până duminică seara, vizitatorii pot să vadă și să fotografieze celebra minge în mărime naturală, așezată în „kicking position" pe o piramidă de suport pe care e inscripționat numele trofeului care cântărește 3 kilograme: Vince Lombardi Trophy.
Numit inițial „World Professional Football Championship Trophy", a fost redenumit în 1970, în memoria antrenorului Vince Lombardi, care a murit de cancer la 57 de ani. Lombardi câștigase cu echipa sa, Green Bay Packers, primele două ediții Super Bowl și e considerat unul din cei mai mari antrenori din istoria fotbalului american.
Trofeul de la București e cel original, creat în 1966, și va fi înmânat câștigătoarei Super Bowl din februarie 2024. La finalul ceremoniei, va fi returnat și echipa campioană va primi o copie realizată de Tiffany, după același design inițial schițat pe șervețel.
Din 2007, NFL organizează meciuri și în afara Americii, pentru a-și spori impactul global. Anul acesta, cinci meciuri din sezonul regulat, care a început pe 7 septembrie, vor avea loc în Europa: trei în Londra și două în Frankfurt.
Doi fani români pot câștiga câte o experiență VIP pentru două persoane la unul dintre meciurile găzduite în Frankfurt, premiul cel mare al unei campanii promoționale desfășurate de Visa. Astfel, cei care își deschid un card Gold BRD Visa până pe 5 octombrie 2023 pot câștiga, prin tragere la sorți, o excursie pentru două persoane (cazare, transport, bilete VIP la meci) la meciul de pe 5 noiembrie dintre Kansas City Chiefs, actuala deținătoare a trofeului, și Miami Dolphins. Alți 10 câștigători vor primi câte un ceas Garmin Venu 2 Plus.
👉 Detalii despre campanie și regulament aici.
👉 Bilete pentru vizitarea Muzeului Fotbalului, care include și expoziția dedicată trofeului Vince Lombardi, se pot lua online sau direct de la recepție.
👉 Rubrică scrisă cu susținerea VISA
Un cadou pentru David
David Popovici împlinește 19 ani pe 15 septembrie și își dorește de ziua lui să opată oferi o casă unei familii formate din cinci frați muzicieni, crescuți doar de mamă, care riscă să fie evacuați.
Andrei. Matei, Bogdan, Teodor și David sunt pasionați de muzică clasică. Andrei cântă la vioară și a absolvit deja Conservatorul, Matei și Bogdan trec în anul II și studiază pian, iar Teodor și David sunt în clasa a XII-a și se pregătesc tot pentru Conservator - Teodor la canto clasic, David la chitară.
I-au povestit cum au repetat mult timp pe o claviatură improvizată, desenată pe o placă de parchet, pentru că nu aveau bani pentru un pian adevărat. Sau cum Andrei, fratele cel mare, ruga portarii și profesorii să-i lase frații să repete pe pianul din liceu sau facultate. Sau cum Matei își dorește un costum de scenă doar al lui, ca să nu îl mai poarte pe cel al fratelui, care îi e mare.
Reziliența și pasiunea lor pentru muzică l-au impresionat, și vrea să strângă 225.000 de lei prin care să le ofere stabilitatea unui acasă și liniștea de a se concentra pe muzică.
„Se apropie ziua mea, împlinesc 19 ani. Și nu pot să nu mă gândesc la câte am realizat, dar mai ales că mereu, mereu, lângă mine au fost doi părinți care au putut să îmi ofere tot ceea ce am avut nevoie pentru a face performanță. Pentru că, fără susținere, un copil nu poate excela, oricât și-ar dori de mult”.
🎁 Îi putem spune la mulți ani printr-o donație pe platforma Galantom.
Ce e în spatele unui record de audiență
Poate ați văzut că săptămâna trecută s-a stabilit un record internațional de audiență pentru sportul feminin: 92.003 de spectatori au participat la meciul de volei feminin dintre echipele universitare Nebraska Huskers și Omaha Mavericks.
E un moment istoric și important din mai multe motive, care însă nu s-a întâmplat de la sine.
Totul a început în 1977, când Terry Pettit a devenit antrenorul echipei de volei feminin al Universității din Nebraska și a pus bazele unui program universitar de succes. A folosit echipa de fotbal a Universității pentru a lărgi baza de fani, programând meciurile de volei în sâmbetele cu fotbal, ceva ce alte echipe evitau. A călătorit și a vorbit cu antrenori de la cluburi din comunitate, a selectat sportive din întreg statul și a câștigat pentru prima oară campionatul universitar național. A fost prima universitate care a angajat preparatori fizici, nutriționiști și psihologi sportivi dedicați echipei de volei.
Succesorul lui, John Cook, a continuat dezvoltarea programului, câștigând alte patru titluri naționale. Voleiul a devenit foarte important în Nebraska, depășind baschetul ca sport practicat de fete în liceu (aproximativ 7.000 în întreg statul). Echipa Universității a jucat 306 de meciuri consecutive cu tribune sold-out, în arena lor de 7.907 locuri, reușind să aibă profit anual.
Pentru recordul actual au fost șapte luni de planificări: întâlniri cu poliția locală și cu pompierii, cu echipa de marketing, construirea unui plan de rezervă în caz de ploaie. S-au mutat pentru o seară pe mult-mai-încăpătorul stadion de fotbal, Memorial Stadium, și i-au extins capacitatea de 85.000 locuri cu scaune extra așezate pe teren.
Biletele, puse în vânzare în primăvară, s-au vândut în trei zile - cu 25 dolari pentru adulți și 5 pentru liceeni, ajunse ulterior pe piața neagră și la 400 dolari. Ziua meciului a fost desemnată Volleyball day în Nebraska, iar elevii au fost învoiți de la școală.
Așa s-a ajuns la numărul record, care arată popularitatea sportului universitar american, dar și că investițiile în sportul feminin și în comunitate aduc succes sportiv, care aduce la rândul lui o bază fidelă de fani.
💡 Totuși, un asterisc:
Precedentul record mondial - oficial - de asistență în sportul feminin era de 91.648, stabilit pe 22 aprilie 2022 la meciul din Liga Campionilor între Wolfsburg și Barcelona de pe Camp Nou.
Însă a mai existat un record: în 1971, peste 100.000 de oameni au participat la finala unei Cupe Mondiale de fotbal feminin din Mexic, organizată independent de FIFA, deci nerecunoscută de forul internațional.
Turneul a fost însă un succes, iar stadionul Estadio Azteca, care avea atunci o capacitate de 110.000 de spectatori, a fost sold-out la finală. Deși există imagini care arată tribunele pline, nu există o numărătoare oficială, așa că recordul nu e recunoscut și deseori ignorat.
🍿 Toamna asta va apărea însă un documentar despre acel turneu uitat, produs de Venus și Serena Williams și Alex Morgan. Trailerul aici.
Apropo de volei: naționala masculină a României a reușit ieri o performanță nemaiatinsă de 38 de ani: s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European, după o victorie cu Croația (3-2).
E doar a treia ediție de Campionat European la care participă, din 1991 încoace. La ultima, în 2019, s-au clasat pe locul 21.
Echipa antrenată de Sergiu Stancu va întâlni luni, în sferturi, campioana olimpică en-titre Franța, pe care a învins-o în grupe (francezii erau însă siguri de locul I în grupă).
Meciurile nu sunt transmise în România, cum nu au fost nici cele ale naționalei feminine, care s-a clasat pe 11 la Europeanul feminin din august, fiind eliminată în optimi. Bucuria lor, chiar și netelevizată, merită însă împărtășită:
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre performanță, curaj și încăpățânare. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe. Dacă l-ai primit de la un prieten, te poți abona aici.
Dacă vrei să susții scrierea și documentarea lui, poți face o donație mai jos. Ar fi un ajutor important, pentru care îți mulțumesc.
Wow! Atunci când citirea unui articol îmi provoacă piele de găină știu că acel autor se va lipi de sufletul meu.
Mulțumesc mult pentru emoție, Andreea!