Stay warm and play as good as you can
Cel mai bun junior din lume la sabie și clubul privat la care a crescut.
Bună dimineața! Sper că ați patinat cât de lin se poate în acest an plin de evenimente sportive, pe care eu îl așteptam cu emoții. Pentru că e anul Jocurilor Olimpice de la Paris și sunt șanse ca de data asta să mi se îndeplinească visul să le văd live și să folosesc de acolo stiloul-flacără olimpică pe care-l vedeți în headerul acestui newsletter (desenat de Alex Munteanu).
Dar am mai zis asta și în 2020, și la nici două luni a început o pandemie, așa că de data asta încerc să mă bucur mai precaut și să anticipez mai puțin cum va fi. Am în minte cuvintele lui Jürgen Klopp, care a răspuns recent la una dintre multele întrebări ale reporterilor despre șansele la câștigarea titlului în Premier League așa:
„We are not really bothered about the things you are talking about because we can read the calendar. We see it's January; it's cold outside, stuff like this, and you just have to stay warm and play as good as you can, and that's what we try.”
🤺 Începutul de an a venit cu vești bune pentru tinerii sportivi români, așa că mai jos găsiți povestea celui mai bun junior din lume la sabie și a clubului privat de scrimă la care s-a format. Dar întâi ne facem încălzirea cu transferul mult-prea-discutat al lui Radu Drăgușin, căci nu putea fi evitat elefantul în tricou alb din cameră.
„Enter the Dragusin”
Așa a anunțat Tottenham transferul fundașului de nici 22 de ani, care a devenit cel mai scump fotbalist român din istorie (cumpărat de la Genoa pentru 30 milioane de euro). Jucătorul, care a plecat din România la 16 ani la Juventus, poate debuta duminică, în deplasare la Manchester United.
E multă agitație în sportul românesc pe tema asta, și cumva de înțeles; aveam toți nevoie de un motiv de optimism și speranță, să privim (și) cu încredere călătoria unui fotbalist român, să ne dorim să reușească, să apreciem că face lucrurile corect și bate la poarta unor echipe mari. Iar insistența cu care clubul londonez l-a dorit și felul în care l-a primit și prezentat (au fost 16 postări pe Instagram despre el până aseară) arată încrederea și aprecierea care i se oferă.
Sigur că e o linie fină între a te bucura pentru el și a exagera cu zvonuri, păreri, predicții, așteptări, dar niște bucurie colectivă moderată, într-un peisaj altfel destul de gri, nu pare ceva rău.
👇 Motive de entuziasm vin însă și din alte sporturi, mai puțin mediatizate.
Cel mai bun junior din lume la sabie
Sabrerul Radu Nițu a devenit în prima săptămână din an lider în clasamentul mondial al juniorilor la sabie.
Sportivul în vârstă de 19 ani, legitimat la clubul bucureștean CS Riposta, a câștigat recent un argint individual și un aur cu echipa masculină de sabie a României la etapa de Cupă Mondială juniori de la Budapesta (alături de Vlad Covaliu, Casian Cîdu și Mihnea Enache, antrenați de Alin Badea și Ciprian Gălățeanu).
A urcat astfel pe locul 1 în ierarhia masculină a sabrerilor juniori, unde e urmat de Vlad Covaliu (18 ani) pe 4. În clasamentul echipelor, România e pe locul 2.
Multiplu medaliat la Campionatele Europene și Mondiale de Juniori (U20) și U23, Radu studiază din această toamnă în SUA, la University of Notre Dame, care are cea mai bună echipă de scrimă din Campionatul Universitar American (NCAA), cu multiple titluri naționale și medaliați olimpici printre alumni. A primit o bursă sportivă, a ales să studieze psihologia și se antrenează într-o sală de trei ori mai mare decât Sala Polivalentă din București.
Drumul său în sportul de performanță a început sub îndrumarea antrenorilor Constantin Sandu și Lucian Dina, co-fondatori ai CS Riposta, primul club privat de scrimă din România.
Am stat de vorbă cu președintele Constantin Sandu despre parcursul lui Radu și despre ce înseamnă să faci performanță fără finanțare publică.
Cel mai medaliat sportiv al clubului
Fost scrimer de performanță, medaliat cu aur, argint și bronz la Campionatele Europene în proba de sabie pe echipe, și clasat pe locul 4 la Jocurile Olimpice de la Sidney, tot cu echipa, Sandu l-a antrenat pe Radu de la șapte ani. A observat de la început o dorință foarte mare de victorie.
„Își dorea foarte mult să câștige, de mic. A fost foarte talentat. Și era foarte pasionat de sport. Cunoștea toți jucătorii, știa toate recordurile, e un copil care are o cultură sportivă deosebită. De mic a avut un potențial, de aceea i se spunea Champ, e porecla lui.”
Scrima este un sport atipic când vine vorba de descoperirea acestui potențial, spune antrenorul în vârstă de 46 de ani. „Nu este un sport care îți arată din prima, adică nu neapărat un atlet foarte bun poate să fie un performer la scrimă. Te ajută calitățile motrice, bineînțeles, dar inteligența face diferența. Pentru că trebuie să iei deciziile într-un timp foarte scurt. E o stare de stres și atunci ar trebui să ai o inteligență motrică și să îți meargă mintea repede, așa spunem.”
În 15 ani de existență, clubul a câștigat aproximativ 400 de medalii, la toate categoriile de vârstă, la campionate naționale, dar și internaționale. Radu e cel mai medaliat, și cel care pare cel mai aproape de a îndeplini visul celor doi antrenori-antreprenori: ca unul dintre copiii crescuți de ei să urce pe podiumul olimpic. „Viitorul lui sună bine, credem că va fi următorul medaliat olimpic. Nu la Olimpiada asta, cu siguranță. Dar la Olimpiada următoare, acolo țintim. Dar mai e de muncă”.
Nu e însă singurul sportiv format la Riposta care a câștigat deja medalii internaționale. Ilinca Pantiș e vicecampioană europeană de juniori, iar Rosemarie Benciu e medaliată cu aur cu echipa la Europenele de cadeți.
„Este o generație bună, și la fete și la băieți, și fetele de la cadeți au ieșit campioane europene anul trecut”, spune președintele clubului bucureștean care se finanțează exclusiv din parteneri privați și din abonamentele membrilor.
Performanță fără bani publici
Când au înființat clubul, în 2008, cei doi antrenori au întâlnit multă neîncredere, pentru că nu exista un model pentru ce încercau să construiască. S-au lovit și de dificultatea de a găsi sponsori. „Este foarte greu să atragi sponsori. Și din ce în ce mai greu oamenii vin să investească în sport. Noi din asta am supraviețuit, din asta am construit o sală, ne-am cumpărat microbuze și avem tot ce înseamnă logistică, tot ce are nevoie un club de scrimă.”
Sunt însă sponsorizări punctuale, care nu oferă predictibilitate. Acoperă chiria și salariile din cotizațiile membrilor: un abonament lunar costă 500 lei. Părinții sportivilor acoperă cantonamentele, înscrierile și deplasările la competiții, echipamentele de concurs (un costum ajunge la 1.500 euro). Dacă au sportivi talentați ai căror părinți nu-și permit să-i susțină, caută soluții să-i ajute să continue.
Sandu spune că nevoile unui astfel de club – care organizează și o competiție din circuitul internațional de cadeți, cu costuri de 30.000 de euro – se ridică la 50.000 de euro pe an. Clubul lor nu are însă predictibilitatea unui buget anual, pentru că abonamentele nu sunt anuale, iar membrii fluctuează. Nu au nici posibilitatea de a premia sportivii pentru medaliile câștigate la concursuri. „Copiii de la clubul nostru trag doar pentru medalii în sine, nu pentru premiere. Pentru că noi nu avem de unde, nu avem fond de premiere.”
„Pentru cluburile private este mult mai greu, pentru că nu au susținere din partea Guvernului. Adică Ministerul și Federațiile nu pot ajuta, pentru că nu fac parte din sistem. Gândiți-vă că echipa noastră este numărul 2 la seniori și concurăm cu Steaua și Dinamo, deci medaliile noastre se contorizează cu cele ale cluburilor mari din România, care au 5-6 antrenori angajați, care au ditamai structura. (…) Asta e o altă problemă pe care o avem, pe care mă zbat să o rezolvăm cumva. Ar trebui schimbată legea, ca să fie susținută performanța până la urmă.”
Antrenorul e de acord cu investițiile publice în sport, pentru că „sportul înseamnă sănătate. Și un popor sănătos cheltuiește mai puțini bani decât unul nesănătos. Investind bani în sport și ajutând oamenii să facă sport, o să fie mult mai puțin oameni bolnavi.”
Însă e nevoie de investiții și în performanță, adaugă, pentru că sunt costuri care cresc pe măsură ce avansezi. „Sportul de performanță necesită finanțare. Asta e clar. Noi am observat asta la clubul nostru, în momentul în care am început să facem performanță, am avut nevoie de mai mulți bani.”
Când ajung în loturile naționale, deplasările și cantonamentele sportivilor sunt acoperite de federație.
Sală de scrimă deschisă în pandemie
În vara lui 2020, când sălile de sport s-au închis din cauza pandemiei, Sandu și Dina au căutat o soluție ca să-și continue activitatea. Sala „Ana Pascu" din incinta Federației de Scrimă, pe care o închiriau, a rămas deschisă doar pentru sportivii din loturile naționale.
Pe timpul verii, au ținut antrenamentele în parc, printre copaci. Așa s-a antrenat și Radu înainte de campionatele naționale din acel an, unde a ieșit campion național la cadeți.
Apoi au găsit un spațiu în Casa Presei Libere: două hale care fuseseră destinate construirii de matrițe pentru tipar. Au căutat sponsori și au investit 150.000 de euro în renovarea și dotarea spațiului de 450 de metri pătrați, care are acum șapte planșe de scrimă complet echipate, o zonă de pregătire fizică, vestiare și birou.
Au inaugurat-o în patru luni, și de atunci e casă pentru aproximativ 70 de sportivi, dar și începători care practică scrima ca sport recreațional. Cei doi antrenori deschid sala dimineața, fac curățenie, spală echipamentele și închid seara, în unele zile după 21.30. În 15 ani, clubul a câștigat aproximativ 400 de medalii, la toate categoriile de vârstă, la campionate naționale, dar și internaționale.
Sandu și Dina muncesc acum la organizarea competiției internaționale pentru cadeți pe care o găzduiesc pentru al șaptelea an, la final de ianuarie, la Sala Polivalentă din București: o etapă de Cupă Europeană de Cadeți care oferă șansa mai multor tineri români să concureze într-o competiție de nivel internațional. Organizează și un circuit de competiții pentru copii, Sabre Circuit, și au început să crească o nouă generație promițătoare.
„Noi ceea ce creștem știm că au o valoare bună internațională. Acum, știți cum e. Nu-ți garantează nimeni că va ieși campion olimpic. Noi trebuie să muncim în fiecare zi. Noi ne facem treaba și din niște copii normali facem campioni. Asta este plăcerea noastră, motivația noastră, ce ne ține în sală.”
Time-out cu recomandări
🎾 La debut de Australian Open, a apărut sezonul 2 din Break Point, documentarul Netflix dedicat circuitului de tenis.
🏀 Netlix pregătește și o serie despre NBA, în care-l va urmări, printre alții, și pe LeBron James. Și dacă vreți să retrăiți victoria Argentinei de la Cupa Mondială de anul trecut, dați play la Captains of the World.
🎾 Fostul număr 1 mondial Karolina Pliskova e cea mai titrată jucătoare care și-a anunțat participarea la ediția 2024 a Transylvania Open. Spre deosebire de anii trecuți, turneul se va desfășura luna viitoare, între 3 și 11 februarie.
🏆 GO Scholarship România, un program dedicat performanței sportive și educaționale, dă startul unei noi runde de selecție. Sportivii se pot înscrie până pe 31 martie completând acest formular.
🤽♀️ Echipa națională de polo a României a ajuns în primele 8 echipe din Europa, calificându-se în sferturile Campionatului European din Croația. Au pierdut cu Spania ieri, dar au obținut astfel calificarea la Mondialul din februarie, unde vor avea șansa să lupte pentru Jocurile Olimpice.
🤾♂️ România a revenit și la Campionatul European de handbal masculin, după o pauză de 28 de ani. A debutat vineri, cu o înfrângere în fața Austriei (24-31), într-o grupă din care mai fac parte Spania și Croația.
Primul meci al turneului s-a jucat în Dusseldorf, pe un stadion de fotbal transformat în arenă de handbal, cu o audiență record de 53.586 de spectatori.
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre performanță, curaj și încăpățânare. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe. Dacă l-ai primit de la un prieten, te poți abona aici.
Dacă vrei să susții scrierea și documentarea lui, poți face o donație mai jos. Ar fi un ajutor important, pentru care îți mulțumesc.