Simți că stăpânești marea
Suspiciuni de dopaj în înot: „De fiecare dată când cineva va concura, va avea această poveste în spate, va exista această idee că sunt printre ei și sportivi care trișează.”
Bună dimineața!
Săptămâna trecută au avut loc Campionatele Naționale de Înot, primul și ultimul concurs în țară pentru David Popovici înainte de Jocurile Olimpice. A concurat în probele de 50, 100, 200 și 400 de metri liber, și le-a câștigat pe toate. A fost mulțumit de timpi și a vorbit deschis despre așteptări, presiune, concurența tot mai puternică, cum a gestionat pierderea recordului mondial la 100 de metri liber și ce-ar însemna să câștige titlul olimpic.
„Eu cred că un aur olimpic nu m-ar face mai fericit. Adică îmi place să visez la un aur olimpic, îmi place să mă gândesc la asta, dar nu trebuie să o duc atât de departe încât să cred că asta îmi va garanta fericirea sau îmi va rezolva toate problemele mele personale sau în legătură cu înotul, viața mea. (…) Indiferent de rezultat, procesul continuă, nu e viața mea până în Jocurile Olimpice și după.”
Am scris despre concurs aici.
#RoadtoParis, cu suspiciuni de dopaj
Într-una din dimineți, la intrarea în bazin se vorbea despre o investigație care tocmai apăruse în The New York Times și care a zguduit lumea înotului: 23 de înotători chinezi au fost depistați pozitiv cu o substanță interzisă, trimetazidina, cu câteva luni înainte de Jocurile Olimpice din Tokyo din 2021. Nu doar că nu au fost suspendați, ci au fost lăsați să concureze la cel mai important eveniment sportiv, unde au câștigat medalii, inclusiv trei de aur, pentru că Agenția Mondială Anti-Doping a acceptat varianta unei contaminări. Nimeni nu a știut de testele pozitive până acum, când au fost dezvăluite de două investigații publicate în același timp de The New York Times și de televiziunea publică germană ARD.
Trimetazidina (TMZ) este un medicament pentru inimă care se dă pe bază de prescripție medicală. Din 2014 e inclus pe lista substanțelor interzise în sport, având unele dintre cele mai dure sancțiuni, pentru că poate ajuta sportivii să-și crească rezistența și să se recupereze mai repede. E dificil de detectat, pentru că se elimină rapid din organism.
Ce-a spus China: O anchetă a Agenției Chineze Anti-Doping (CHINADA) a concluzionat că a fost vorba de o contaminare în bucătăria hotelului unde erau cazați înotătorii, care participau la o competiție internă, la început de 2021. Ancheta a avut însă loc la două luni după concurs, din cauza restricțiilor pandemice. Oficialii chinezi au raportat că au găsit urme de TMZ în bucătăria hotelului: în sistemul de scurgere a chiuvetelor, în recipientele de condimente și în gurile de aerisire ale aragazului. Nu l-au găsit în vreun aliment consumat de sportivi, și nici nu au explicat cum a ajuns un medicament care se găsește doar sub forma unei pastile în astfel de locuri.
CHINADA a raportat cazurile către Federația Internațională de Natație (FINA) și către WADA, Agenția Mondială Anti-Doping. Ambele au acceptat explicația contaminării și nu au deschis propriile investigații, pentru că nu au găsit „dovezi credibile” care să conteste versiunea Chinei.
Un an mai târziu, WADA a acționat diferit în cazul patinatoarei ruse Kamila Valieva, depistată pozitiv cu aceeași substanță înainte de JO iarnă din Beijing din 2022. În mod similar, Valieva a dat vina pe alimente contaminate și a avut în sânge niveluri relativ scăzute. Însă atunci WADA a făcut apel la decizia Agenției Anti-Doping Ruse de a o declara nevinovată, și a suspendat-o din competiții pentru patru ani.
Înotătorii chinezi nu au fost suspendați pe parcursul investigațiilor, iar incidentul nu a fost făcut public, cum e procedura standard în astfel de cazuri. Mulți dintre ei concurează încă pentru China și se așteaptă să lupte din nou pentru medalii la Paris.
Investigațiile. Jurnaliștii de la The New York Times au aflat în timpul documentării că o echipă de la ARD investiga și ea de doi ani același subiect. ARD a împărtășit o parte din înregistrările video cu ziarul american, iar cele două organizații au convenit să publice în același timp rezultatele investigațiilor, la care au ajuns în mod independent.
Reacțiile. Dezvăluirile au creat multă confuzie și furie în lumea înotului, de la sportivi, la federații naționale și autorități anti-doping. Britanicul Adam Peaty, triplu campion olimpic, a întrebat „de ce nu au fost publicate aceste informații la momentul respectiv, cine beneficiază cu adevărat de pe urma lipsei de transparență și secretoșeniei?”.
Agenția Anti-Doping a Statelor Unite a acuzat WADA că nu și-a îndeplinit misiunea, ascunzând testele pozitive „sub preș, fără să respecte în mod corect și echitabil regulile globale care se aplică tuturor celorlalți”. „E o lovitură devastatoare pentru sportivii curați și o trădare profundă a tuturor atleților care concurează corect și respectă regulile”, a declarat directorul executiv al agenției americane, Travis T. Tygart, care a mai spus că a furnizat WADA informații privind suspiciuni de dopaj legate de înotul chinezesc de mai multe ori, începând din 2020.
La fel ca Rusia, China are o lungă istorie legată de cazuri de dopaj - în special în înot -, cea ce agravează îngrijorările. În anii 90, peste 30 de înotători chinezi au fost prinși folosind substanțe interzise. În 2000, 40 de atleți au fost retrași de autoritățile chineze de la Jocurile Olimpice de la Sydney, unii dintre ei din cauza unor rezultate suspecte la testele de sânge. În 2014, cel mai faimos înotător al țării, campionul olimpic Sun Yang, a fost suspendat timp de trei luni pentru un test pozitiv tot cu TMZ. Ulterior a fost suspendat opt ani, pentru că și-a distrus o probă de sânge. Sentința a fost redusă la patru ani, care expiră în acest an.
Experții intervievați de cele două publicații nu exclud un caz de contaminare în masă, dar critică felul în care organizațiile responsabile au gestionat cazul și spun că au încă multe întrebări fără răspuns.
De ce contează: Pentru că mai sunt trei luni până la JO de la Paris, iar scandalul amenință să eclipseze competiția de înot. Performanțele înotătorilor chinezi vor fi puse sub semnul întrebării, cum se întâmplă deja cu cele obținute recent de Pan Zhanle, care deține recordul mondial la 100 de metri liber și e unul din principalii adversari ai lui David Popovici. Pan nu a fost pe lista celor 23 (avea 16 ani în 2021), dar mulți privesc acum cu suspiciune rezultatele oricărui înotător din China.
„De fiecare dată când cineva va concura, va avea această poveste în spate, va exista această idee că sunt printre ei și sportivi care trișează. Comentatorii competiției vor vorbi despre asta, organizațiile vor continua să investigheze, cred că povestea va deveni tot mai mare”, crede fostul înotător american Mel Stewart, dublu campion olimpic, acum CEO al publicației SwimSwam.
Australianul Brett Hawke, fost înotător devenit antrenor, e de acord. „Sportivii care vor urca pe podium la Paris vor fi huiduiți, va exista îndoială, întrebări. Nimeni nu-i va crede, iar asta e trist, e trist pentru înot, pentru competiție. (…) Și e trist că ne întoarcem la asta, la dopajul din înot, e parte din istoria întunecată a sportului de 40-50 de ani. E greu să ai credibilitate în sportul nostru.”
Ce urmează: WADA a cerut unui investigator independent să analizeze modul în care a gestionat cazul, dar și independența acestei anchete e pusă la îndoială de Agenția Americană Anti-Doping.
⛵Ebru stăpânește marea
Ebru Bolat s-a calificat ieri la Jocurile Olimpice în concursul de yachting, la clasa ILCA6. Are 24 de ani și e singura sportivă care reprezintă România în yachtingul profesionist, sport pe care a început să-l practice la Constanța, când mergea la antrenamente cu bunica ei schimbând două autobuze.
A făcut eforturi financiare să poată concura, pentru că bugetul federației e limitat. „Mă antrenez mai mult pe afară și încerc să țin pasul cu lumea yachtingului de afară, pentru că dacă vrei să devii cel mai bun din lume, trebuie să ieși în lume. Nu poți să rămâi în România, dacă cei mai buni din lume nu sunt din România; cum poate e la canotaj”, a spus pentru Radio România Actualități.
E a treia oară în istorie când România va avea la startul competiției olimpice sportivi la yachting, și e prima femeie. Visează să schimbe popularitatea yachtingului în România, pe care ea îl iubește: „Cu cât e vântul mai tare și devine mai periculos, ai valurile alea mari de ocean și bate vântul ăla care te răstoarnă, dar tu reușești să-l domini, ai parcă o putere asupra forței naturii care îți dă o încredere imensă și simți că stăpânești marea.”
România are acum 80 de sportivi calificați la Paris.
Time-out cu recomandări
🚴 România organizează pentru prima oară Campionatul European de Mountain Bike, între 8-12 mai, la Cheile Grădiștei Fundata, într-un complex construit special pentru acest sport. Printre participanți se numără campioni mondiali precum Pauline Ferrand-Prévot, Puck Pieterse, Victor Koretzky, dar și cicliștii români Ede Molnar și Vlad Dascălu, care va încerca să își apere titlul de campion european la Cross Country Olympic.
⚽️ Bayer Leverkusen nu mai e „Neverkusen”. Xabi Alonso a adus primul titlu din istoria de 120 ani a clubului.
🎱 Ronnie O’Sullivan poate să doboare recordul de șapte titluri deținut de Stephen Hendry la Crucible la finalul unui sezon în care sportul face pași mari spre banii din Arabia Saudită. Mai multe în newsletterul
.🏎 Echipajul format din Simone Tempestini și Sergiu Itu a câștigat Raliul Ungariei, prima etapă a sezonului 2024 din Campionatul European de Raliuri. A fost prima dată când un echipaj complet românesc câștigă prima poziție într-o competiție majoră de raliuri în istoria modernă a competițiilor FIA. Cronica raliului, scrisă de copilotul Sergiu Itu.
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre performanță, curaj și încăpățânare. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe. Dacă l-ai primit de la un prieten, te poți abona aici.
Dacă vrei să susții scrierea și documentarea lui, poți face o donație mai jos. Ar fi un ajutor important, pentru care îți mulțumesc.