Scrisoare din Japonia: Mondialul a început spectaculos, iar David Popovici e în prima finală.
„Presiune e întotdeauna. N-am ce să-i fac, există. În schimb, pot să controlez ce presiune ajunge la mine și cu fiecare concurs învăț să o gestionez din ce în ce mai bine.”
🏊♂️ Corespondență din Fukuoka, de la Campionatele Mondiale de Natație, unde particip cu sprijinul Edenia:
Vă scriu din Marine Messe, unde duminică au început probele de înot, și au început spectaculos, cu trei recorduri mondiale corectate în prima seară: la 400m liber feminin, ștafeta feminină 4x100m liber, și poate cel mai așteptat record, despre care s-a vorbit mult în ultimul timp: cel la 400m mixt masculin, cel mai vechi și ultimul pe care-l deținea Michael Phelps (04.03.84, stabilit în 2008).
Francezul de 21 de ani Leon Marchand, antrenat tot de americanul Bob Bowman, cel care i-a fost alături lui Phelps întreaga carieră, l-a depășit cu 1.34 secunde (04.02.50). Cel mai frumos a fost că Phelps, retras de șapte ani, e prezent în bazinul din Fukuoka. L-a aplaudat în picioare și a fost cel care i-a decernat medalia. Mi-a bătut puțin cam tare inima când l-am văzut ridicându-se în picioare, pe același rând de la masa presei, unde comenta finala pentru NBC.
Înaintea primelor finale, David Popovici a primit premiul Federației internaționale pentru înotătorul anului 2022.
Japonezii fac multă gălăgie în tribune, mai ales când înoată sportivii lor, aplaudând din tuburi gonflabile. Iar la recordul lui Marchand - care va fi mare favorit și la Jocurile Olimpice din Paris de anul viitor - au ridicat deasupra bazinului un zgomot asurzitor. Am încălcat regula și-am filmat finalul cursei, să-mi amintesc că am asistat la un moment istoric, dar am fost atenționată rapid de o voluntară că n-am voie, căci știm cum e cu regulile aici.
David Popovici în finala la 200 de metri liber
Luni dimineață au intrat în concurs și înotătorii români: David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 de metri liber, cu al treilea cel mai bun timp din serii (1:45.86). Andrei Anghel s-a clasat pe locul 34 în seriile de calificare de la 100 de metri spate și n-a prins semifinalele, dar speră să facă asta în proba lui preferată, 50 de metri spate (29 iulie).
Câteva ore mai târziu, David a revenit în bazin pentru semifinale și s-a calificat cu primul timp în finala de marți (ora 14.02), 1:44:70. A înotat în fața unei arene pline de spectatori care au aplaudat respectuos cu tuburi albe gonflabile, dar și a familiei și prietenilor veniți din țară, care au fluturat steaguri tricolore în tribune. A controlat cursa pe tot parcursul ei și a atins primul peretele, reușind cel mai bun timp al său în acest an.
Imediat după semifinală, ne-a spus că apa din bazin i se pare rece, publicul japonez diferit de cel european și că speră să-l cunoască pe Michael Phelps, idolul lui din copilărie.
„Cred că nimeni nu are dreptul să-și dorească mai mult decât mine, nici măcar antrenorii, nici măcar părinții. Presiune… presiune e întotdeauna. N-am ce să-i fac, există. În schimb, pot să controlez ce presiune ajunge la mine și cu fiecare cursă și cu fiecare concurs învăț să o gestionez din ce în ce mai bine.”
Bazine(mai) sustebabile
A 20-a ediție a Campionatului Mondial trebuia să aibă loc inițial în 2021. Când Jocurile Olimpice au fost mutate în 2021, din cauza pandemiei, campionatul a fost reprogramat pentru mai 2022. A fost apoi din nou amânat, din cauza restricțiilor de călătorie din Japonia, iar Budapesta a preluat organizarea ediției din 2022, pe care ne-o vom aminti mereu.
E a doua oară când Fukuoka găzduiește această competiție, la 22 de ani de la Mondialul din 2001, unde România a câștigat mai multe medalii, prin Diana Mocanu (aur la 200 metri spate și argint la 100 metri spate – ultima ei competiție majoră, înainte să se retragă la 19 ani), Camelia Potec (bronz la 200 metri liber) și Beatrice Câșlaru (bronz la 400m mixt).
Întrecerile de înot au loc în același loc, la Marine Messe, o arenă indoor multifuncțională, care face parte din Fukuoka Convention Center, construită pentru Universiada din 1995 și folosită și la ediția din 2001.
Principala sa utilizare e ca sală polivalentă, cu o capacitate de 15.000 spectatori. S-au organizat aici competiții de baschet și volei, dar și concerte, iar acum găzduiește un bazin olimpic temporar. Bazinele de încălzire și cel de polo sunt și ele construcții temporare, în spiritul sustenabilității de care povesteam și data trecută, și în acord cu sloganul competiției: Water Meets the Future.
Pentru că Fukuoka are deja destule bazine de 50 de metri, spune Yoshimasa Irie, Venue Planning Team Chief al Campionatului, nu era nevoie de unul nou, mai ales că lasă o amprentă negativă datorită costurilor mari de întreținere.
Mai mult, cele cinci bazine temporare refolosesc materiale de la competițiile trecute (inclusiv JO din 2021 din Tokyo), recondiționate pentru a le prelungi durata de viață și a minimiza deșeurile. Iar bazinele de încălzire folosite de sportivi înaintea concursului vor fi adaptate și reinstalate în școli locale, prin tehnologia modulară a constructorului Myrtha Pools, pentru a avea un impact pe termen lung.
Și un bonus pentru oameni anxioși: au și proprietăți antiseismice.
Ce-am mai scris:
Starurile care lipsesc și mesajele lor
Cum am văzut deja, vor fi multe povești frumoase, recorduri care urmează să fie bătute și limite depășite în următoarea săptămână la Campionatul Mondial din Japonia. Dar importante sunt și absențele; înotătorii care nu sunt aici. Am scris despre trei dintre cei mai cunoscuți, și despre ce spun prin absența lor despre consumul psihic al marii performanțe, mai ales într-un sport cum e înotul.
„Am atins punctul cel mai de jos, dar e important de spus că asta nu mă îngrijorează. Am acceptat asta și sper ca toată lumea să o poată face. Să vedem că orice sportiv poate trece printr-un astfel de moment în carieră, când trebuie să facă un pas în spate și să-și reîncarce bateriile pentru a fi pregătit pentru următoarele provocări.”
E important că oameni ca ei vorbesc despre anxietate și depresie, despre nevoia de-a te opri și a căuta ajutor când ești copleșit, pentru că nu e doar despre a fi campion mondial sau olimpic, ci despre a încerca să-ți faci treaba cât de bine poți, fără să te pierzi pe tine pe parcurs. Despre a putea sta cu o cafea și o carte fără să-ți faci griji pentru tot și toate, ceea ce nu tuturor ne vine ușor.
David: „Ce m-ar mulțumi ar fi să înot bine, repede și corect. Mereu e același lucru”
David Popovici și francezul Leon Marchand sunt cei mai recenți înotători care s-au alăturat familiei sportive OMEGA, un brand cu o istorie importantă în sport, care se ocupă de menținerea scorurilor și timpilor (timekeeping) la Jocurile Olimpice încă din 1932. Amândoi au fost anunțați chiar înainte de Campionatul Mondial, iar în săptămâna dinainte au acordat interviuri jurnaliștilor, prilej cu care am vorbit cu David despre experiența din Japonia și gândurile lui dinaintea celui de-al doilea său Campionat Mondial.
🐬BONUS: Sealight și Shirney
Ele sunt mascotele Campionatului, delfinii Sealight și Shirney. Sealight e încrezător că poate înoata mai rapid decât restul, e prietenos, dar competitiv și visează să devină un star. Shirney e mai neîndemânatic, dar muncitor și dornic să depășească provocările. Visează să călătorească în jurul lumii. Sunt din flori pentru că Fukuoka are o campanie de-a crește numărul de flori din oraș, în timp ce jucăriile de pluș create după ele sunt la mare căutare, pentru că se mai găsesc foarte puține exemplare de cumpărat.
Pe parcursul Campionatelor Mondiale de Natație, trimit ediții speciale ale newsletterului Povești din Sport. Unele texte, precum acesta, apar direct pe Substack. Dacă te abonezi, afli despre toate.
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre performanță, curaj și încăpățânare. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe.
Dacă vrei să susții scrierea și documentarea lui, poți face o donație mai jos. Ar fi un ajutor important, pentru care îți mulțumesc.