Povești care ne-au dat speranță în 2024
Retrospective, predicții și un concurs. „Avem, zilele astea, șansa să învățăm din înfrângerile unuia dintre cei mai mari învingători din istoria sportului.”
Bună dimineața,
Deși par îndepărtate în vremurile complicate pe care le trăim, sportul ne-a adus anul acesta multe momente frumoase, multă bucurie colectivă și multă speranță. Am vrut să ne amintim câteva din aceste povești care ne-au adus împreună, ne-au mișcat sau ne-au inspirat, și de care poate am uitat în haosul și agitația acestui final de an. Am rugat câțiva prieteni să împărtășească momentele lor sportive preferate din ultimul an, apoi să se uite spre viitor, la poveștile pe care le așteaptă cu entuziasm și curiozitate în 2025.
Le mulțumesc și aștept cu drag și poveștile voastre preferate. Dacă vreți să le împărtășiți, găsiți mai jos un concurs premiat cu cărți oferite de Editura Publica.
O poveste din sport care ți-a dat speranță în 2024
🏅Alex Bologa, campion paralimpic
„Alex Bologa și triumful său de la Paris. Am și acum în minte felul în care și-a sprijinit capul pe umărul antrenorului său la finalul meciului din semifinale, apoi festivitatea de premiere, imnul. E o poveste despre cum să nu renunți la visurile tale, indiferent de obstacole și limitări.” (Roxana Fleșeru, jurnalistă Gazeta Sporturilor)
🏅 Primele succese din istoria unei țări
„Prima poveste care mi-a venit în minte a fost cea neașteptată a tricolorilor, la EURO. Doar că tragerea la sorți a grupelor de calificare pentru următorul Mondial mi-a reamintit de amatorii din San Marino. Zic amatori cu cel mai mare respect posibil; voi aprecia mereu oamenii care joacă doar de dragul fotbalului, fără interes pentru carieră sau bani. Dacă noi ne-am bucurat în 2024 de prima victorie la un turneu final după 24 de ani, în San Marino trebuie să fi fost sărbătoare generală după primele trei puncte scoase dintr-un meci oficial. Din istorie!!! Mai mult, două luni mai târziu au venit încă trei. Cred că e magic să trăiești pe stadion golurile și fluierul de final al primelor succese din istoria țării tale. Oamenii ăia au dus în spate atâția ani fără speranța că vor simți un astfel de moment, iar soarta le-a dat fericire dublă. Nu trebuie, deci, să ne blazăm nici după 160 de înfrângeri.” (Andrei Mihail, antropolog la Stadion de Cartier)
🏅Apariția lui João Fonseca
„La începutul lui 2024, în turneul de la Rio apărea un nume pe care nu-l mai auzisem: João Fonseca. Am simțit din start ceva special la băiatul ăsta. Numit „minunea tenisului brazilian”, Fonseca devenise cel mai tânăr jucător care a ajuns vreodată într-un sfert de finală ATP, iar în 2023 cucerise titlul de campion la US Open pentru juniori. L-am văzut apoi la București, unde a ajuns în sferturile de finală ale turneului Țiriac Open și unde s-a impus cu un ritm exploziv și forehanduri incisive în fața unor jucători de top pe fundalul unei mulțimi care striga doar pentru el „Vamos João!”. Dar dincolo de statistici și numere, ce îmi dă speranță e bucuria pe care o aduc jucătorii tineri cu ei pe teren, zâmbetul și zvâcul cu care transformă în poezie mișcări și lovituri aparent banale. Nu degeaba asemăn tenisul cu viața: e cu multă muncă, transpirație, întuneric, dar și explozie de bucurie, joacă, speranță. Țineți-l minte pe băiatul ăsta. Va fi mare.” (Theodora Dumitrică, psiholog, om de comunicare și iubitoare de tenis)
🏅 Naționala la EURO
„Într-un 2024 cu multe surprize, majoritatea plăcute, în sportul românesc – de la numărul medaliilor olimpice și paralimpice de la Paris la unii dintre câștigătorii lor și de la pasul în față făcut de fotbalul nostru atât la nivel de primă reprezentativă, cât și la nivel de club, prin, la rându-i surprinzătoarea, FCSB – rămân cu succesul, trăit pe viu, al Naționalei de fotbal de la Europeanul din Germania împotriva Ucrainei. A fost memorabil nu doar prin scor și prin toată statistica asociată, cât mai ales prin acumularea de energie la care nimeni nu se aștepta, nici înainte, nici în eventualitatea marii victorii. „Momentul München” a fost o demonstrație „avant la lettre” despre faptul că există, realmente, punți între Româniile care par, azi, mai mult ca oricând, ireconciliabile.” (Ciprian Rus, reporter Lead.ro)
„Echipa națională de fotbal a României a reușit, atunci, în vară, la München, ceea ce acum pare mai important ca oricând – să aducă întreaga țară împreună, fie și pentru 90 de minute, pentru o zi, pentru o vară.” (Ciprian Rus)
🏅 Basmul Bayer Leverkusen
Nimic nu m-a inspirat mai mult în 2024 decât toate acele meciuri din sezonul precedent când Bayer Leverkusen părea că va suferi prima înfrângere, pentru ca apoi să egaleze sau să întoarcă meciul în minutul 92 sau 97. Always a bridesmaid, never a bride (ieșise de 5 ori pe locul 2 în Bundesliga), Leverkusen și-a obținut ca într-un basm primul titlu din istoria sa de 120 de ani. Neînvinsă în campionat și cupă, cu 15 goluri date după minutul 90 și 33 înscrise după minutul 80. Iar eroii acestui sezon aproape perfect au fost, în linii mari, aceiași oameni pe care Xabi Alonso i-a găsit la echipă atunci când a preluat-o în octombrie 2022, pe loc de retrogradare. Și a mai fost acel moment când, curtat de marile cluburi din Europa, Xabi a ieșit într-o conferință de presă să lămurească pe toată lumea că el rămâne la Leverkusen, pentru că are treabă acolo:) (Alexandra Nistoroiu, jurnalistă Snoop.ro)
🏅 Proiectul pe termen lung al U-BT Cluj-Napoca
„Step by step, we’re coming closer. Till next time.” E mesajul de pe afișul care a coborât în BTarena după ce U-BT Cluj-Napoca a fost eliminată de London Lions în sferturile de finală ale EuroCup. L-am citit din mijlocul fanilor clujeni prezenți în tribune și am realizat că simbolizează speranța și încrederea că, atunci când ai un proiect pe termen lung, fiecare mic obstacol întâlnit în cale te poate face mai puternic, chiar dacă pe moment înfrângerea e dureroasă. Sună ca un clișeu, dar noul sezon de EuroCup pare să-mi dea dreptate. (Daniel Popescu, jurnalist Patru Tribune /Patru Pereți)
Eu am găsit speranță tot în parcursul Naționalei de la Euro, și mai ales în cum a fost trăit el în țară, în bucuria colectivă, atât de rară în acest an divizat, și în acea seară de vară neașteptată din Piața Universității, care s-a umplut de oameni fericiți și mândri, nu revoltați, furioși sau dezamăgiți, cum suntem obișnuiți. A fost vindecător și aș vrea s-o văd mai des așa.
O poveste din sport pe care o aștepți în 2025
🔮 „Sunt curioasă cum vor reveni în competițiile majore sportivii români medaliați la Jocurile Olimpice. De asemenea, aștept să văd cum va arăta sezonul lui Novak Djokovic, ce se va întâmpla în proba de 100 de metri liber, dacă se poate coborî sub 46.00 secunde, dar și cum va evolua discuția despre dopaj în sport, mai ales că anul acesta am avut cazurile Igăi Swiatek și al lui Jannik Sinner.” (Roxana Fleșeru)
🔮 „În 2024, pentru prima dată, după multă vreme, am avut senzația că observ o tendință la fotbaliști de a lua atitudine în public împotriva unor probleme sociale sau ideologii toxice. Folosesc masculinul pentru că, din păcate, jucătorii au stat în general destul de prost la capitolul ăsta. Femeile au fost mult mai curajoase și au pornit trendul de ceva vreme. Sigur, au mai existat în trecut fotbaliști care și-au criticat societățile, dar au fost mai degrabă exemple individuale. Sper ca ceea ce am văzut în ultimele luni să ia amploare, pentru că deconectarea sportului de problemele politice ale societății e o tâmpenie exploatată de FIFA sau UEFA ca să ne vândă sportul tuturor dubioșilor. Ar fi minunat să vedem fotbaliști și fotbaliste împreună, împotriva unor probleme care sunt, de fapt, comune. Până la urmă atât bărbații cât și femeile suferă din cauza rasismului, a inegalităților sau a altor disfuncționalități ale lumii în care trăiesc.” (Andrei Mihail)
🔮 „Aștept cu nerăbdare noul sezon al lui Novak Djokovic, care pare pregătit să revină cu forțe proaspete în circuit. Colaborarea cu Andy Murray ca antrenor cred că va fi asul din mânecă al lui Djokovic, dacă nu chiar colaborarea anului. Poate că Nole se pregătește simbolic să transforme 2025 în anul celui de-al 25-lea Grand Slam al carierei. Pentru că, dincolo de toate controversele, pare că găsește mereu o cale de a reveni și de a ne arăta încă o dată și încă o dată că e cel mai bun.” (Theodora Dumitrică)
🔮 „Dacă speranțele cu care mă despart de 2024 sunt, fatalmente, „naționale”, curiozitatea pentru 2025 e „personală”. Ca fan Pep Guardiola încă de pe vremea când era top model și mare dansator, ca unul care a crescut cu poveștile de management și de viață ale succeselor sale ca fotbalist, tehnician și filosof al sportului, trăiesc intens povestea teribilei serii de eșecuri din ultimele săptămâni ale lui Manchester City. Și nu pentru că țin cu Man City „de mic” (am iubit Tottenham-ul lui Popescu, Klinsmann și Dumitrescu și United-ul lui Eric Cantona egal cu Arsenalul lui Titi Henry și City-ul lui Kun Aguero): am sentimentul că lecțiile acestor înfrângeri vor fi la fel de spectaculoase pentru prezentul și, mai ales, pentru istoria fotbalului. Lupta la titlu e mai interesantă ca oricând în Premier League, dar eu voi privi în 2025 cum va ieși Pep Guardiola din purgatoriul ultimelor luni – cum îl va transforma pe el și cum va transforma el, la rându-i fotbalul, după tot ce s-a întâmplat la City în acest final de an.”
„E foarte la modă, mai nou, să învățăm din înfrângeri. Avem, zilele astea, șansa să învățăm din înfrângerile unuia dintre cei mai mari învingători din istoria sportului.” (Ciprian Rus)
🔮 „Mi-ar plăcea enorm să văd o dezbatere publică reală privind parazitarea sportului și presei sportive de către industria jocurilor de noroc. Au venit deja în 2024 mai multe semnale din investigațiile jurnalistice și din partea societății civile cu privire la importanța acestei dezbateri. Cel puțin 200.000 de români sunt afectați de dependența de jocurile de noroc, iar alți 400.000 au un consum problematic, conform unui calcul pe care l-am făcut pentru Snoop în această vară. Colegii de la Golazo au scris cum 14 din cele 16 formații care activează în liga 1 au pe echipamente însemnele unei companii de jocuri de noroc. Toate emisiunile sportive și mare parte din presa sportivă își câștigă banii din publicitatea la jocurile de noroc, cu care suntem asaltați peste tot, offline și online. De altfel, există deja producții dedicate exclusiv discutării unor cote și ponturi la pariuri, nu ale unor faze sau strategii de joc. E înfiorător de trist și lasă oamenii vulnerabili să fie o pradă ușoară pentru o industrie care face profit de pe urma dependenței. Sper să urmăm exemplul unor țări ca Spania, Italia sau Olanda, care au interzis publicitatea la jocurile de noroc.” (Alexandra Nistoroiu)
🔮 „După trofeele WTA 125 cucerite la Bari și Santa Cruz, Anca Todoni este foarte aproape să pătrundă în premieră printre cele mai bune 100 de jucătoare de tenis ale lumii, la mai puțin de doi ani de când ocupa locul 800. Cu tot viitorul în față la cei numai 20 de ani ai săi, Todoni are potențialul de a ajunge în „tenisul mare” în 2025, mai ales dacă va pune în practică învățăturile din meciul de la Wimbledon cu Coco Gauff sau din prezența în echipa națională, cu care a ajuns până la turneul final al Billie Jean King Cup. Și ce-ar putea fi mai frumos decât un trofeu câștigat cu trudă în februarie în fața propriilor suporteri la Transylvania Open din Cluj-Napoca?” (Daniel Popescu)
Iar eu abia aștept să văd, printre altele, cum continuă sezonul lui Liverpool, care a început surprinzător de bine după plecarea lui Klopp. Mă temeam de impactul acestei schimbări majore, dar și că n-o să mă atașez de noul antrenor și n-o să mai bucur la fel de meciuri. Dar Slot și-a făcut loc treptat în inima de suporter și, din 3 în 3 zile, echipa asta m-a făcut fericită într-o perioadă tare grea; pentru că asta face sportul.
CONCURS: În căutarea lui Novak
Mi-ar plăcea să aud și poveștile voastre preferate din 2024, cele care v-au inspirat, v-au bucurat și v-au apropiat de sport, dar și cele pe care le așteptați anul viitor.
Împreună cu Editura Publica, răsplătim răspunsurile cu un cadou: În căutarea lui Novak, biografia lui Novak Djokovic, cel mai de succes jucator de tenis din istorie, cu ale sale 24 de titluri individuale de Grand Slam. La 37 de ani, ultimul jucător activ din era „Big Four” începe unul din ultimele sale sezoane, iar cartea scrisă de Mark Hodgkinson e o șansă de a-l cunoaște mai bine înainte să-și ia și el rămas-bun de la tenis.
🎁 Puteți câștiga una din cele trei cărți oferite cadou de Editura Publica dacă îmi trimiteți până pe 5 ianuarie un reply la acest mail (sau lăsați un comentariu pe Substack) cu răspunsul vostru la una din întrebările de mai sus (sau la ambele). Aleg câștigătorii prin random.org, iar expedierea se va face în ianuarie, la timp pentru Australian Open.
Timeout
📺 Simone Biles Rising spune povestea gimnastei care a redefinit istoria acestui sport, a retragerii ei de la Tokyo, care a deschis o dezbatere globală despre sănătate mintală, dar i-a adus și multe critici, a momentelor traumatice prin care a trecut și cum le-a depășit, a presiunii și așteptării că trebuie să câștige mereu, și a minunatei reveniri de la Paris, la 27 de ani.
🏅Alex Bologa și răbdarea: „Sunt victorii mari, precum cea de la Paris, și sunt victoriile mici, care te fac să crești mare. Să fie cel mai bun din sală, să fie el cel care dă salutul, asta și-a dorit Alex de când a înțeles prima oară frumoasa tradiție din sala de judo.”
🏃 Joan Chelimo, atletă de origine kenyană naturalizată în România în 2021, a fost inclusă în lista BBC 100 Women 2024, categoria Sport și Entertainment. Tema centrală a selecției din acest an este reziliența, subliniind provocările cu care s-au confruntat femeile în 2024 și modul în care au transformat dificultățile în acțiuni cu impact.
👕 Istoria culorilor cu care se identifică cele mai populare 50 de cluburi de fotbal, într-un minunat infografic realizat de ESPN.
⚽️ Once In A Lifetime: Argentina, o serie video COPA90 care propune o incursiune antropologică în inima Argentinei, a victoriei mult așteptate de la Cupa Mondială din 2022 și a impactului ei într-o țară care vrea să își revendice locul în istorie.
🎄 Mulțumesc tuturor celor care ați citit acest newsletter în acest an, și multă recunoștință pentru cei care l-ați și susținut cu o donație. Timpul, încrederea și sprijinul vostru contează mult. Să aveți Sărbători liniștite și un an cât mai bun!
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre performanță, curaj și încăpățânare. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe. Dacă l-ai primit de la un prieten, te poți abona aici.
Dacă vrei să susții scrierea și documentarea lui, poți face o donație mai jos. Ar fi un ajutor important, pentru care îți mulțumesc.
2024 a fost un an cu adevărat special pentru mine, în care sportul m-a inspirat și mi-a oferit unele dintre cele mai frumoase momente trăite vreodată.
Am avut șansa să lucrez la Jocurile Olimpice de la Paris alături de On Location, cel mai mare furnizor de servicii de ospitalitate. Experiența aceasta mi-a oferit ocazia să fiu aproape de sportivi din întreaga lume și să văd de aproape ce înseamnă dedicarea, pasiunea și spiritul olimpic. Deși eram acolo în interes profesional, am avut momente în care emoțiile au fost greu de descris, cum ar fi când am asistat la competiții istorice sau când am schimbat câteva cuvinte cu sportivi pe care îi admir de ani de zile.
O altă amintire dragă din acest an a fost ziua în care l-am văzut pe Novak Djokovic jucând la Roland Garros în cadrul Jocurilor Olimpice. Să-l privesc live, în plină formă, într-un loc cu atât de multă istorie, a fost o experiență care m-a marcat profund. Este impresionant să vezi cum un sportiv ca Novak reușește să inspire atât prin performanțele sale, cât și prin modul în care își transmite valorile.
Pentru 2025, îmi doresc să fiu și mai implicat în lumea sportului. Aș vrea să continui să fac voluntariat la evenimente majore și poate chiar să obțin un contract de lucru într-un comitet de organizare. Sportul este mai mult decât competiție, este despre poveștile oamenilor care se dedică unui ideal, iar eu vreau să contribui cât mai mult la aceste povești.
Ce mi-a adus sportul în 2024 este mai mult decât o experiență, este o inspirație pentru a merge mai departe cu entuziasm și recunoștință.
Povești care m-au inspirat în 2024... mai multe dar faptul că David Popovici a devenit campion olimpic mi-a dat speranța că munca de zi cu zi îți poate îndeplini visul.
Pentru 2025 îmi doresc să citesc povești frumoase, să descopăr oameni care trăiesc cu pasiune.