O lentilă feminină
O schimbare importantă pentru mamele din tenis. O patinatoare face crowdfunding să poată concura la Mondiale. O nouă paradigmă pentru fotbalul feminin.
Bună dimineața,
Zilele acestea vorbim mai mult despre drepturile și obstacolele femeilor din diverse domenii, și e bine că o facem, dar ar fi bine și să nu fie doar o temă de moment. Despre cum se reflectă în lumea sportului scriu constant de peste 10 ani, iar asta mi-a oferit șansa să cunosc o mulțime de femei incredibile și să mă inspir din puterea, curajul și determinarea lor.
Prin poveștile pe care le-am scris, deseori în acest newsletter, am văzut cum femeile din sport depășesc nu doar bariere fizice și mentale pentru a fi competitive la cel mai înalt nivel, dar și pe cele impuse de societate. Am scris despre victoriile lor de pe teren, dar și despre lupta lor pentru vizibilitate, respect și oportunități egale. Am înțeles că de fiecare dată când o sportivă intră într-o arenă, joacă pentru mai mult decât propriile visuri și ambiții. Joacă pentru un sport care oferă tuturor aceleași șanse de a străluci.
O schimbare importantă pentru mamele din tenis
Pentru prima oară în istorie, jucătoarele de tenis vor beneficia de concediu de maternitate plătit de până la 12 luni, a anunțat săptămâna aceasta WTA (Women's Tennis Association). În plus, vor putea beneficia de subvenții pentru tratamente de fertilitate, iar cele care devin mame prin partenere însărcinate, mame surogat sau prin adopție de două luni de concediu plătit.
E un moment definitoriu pentru sportul feminin, mai ales pentru sporturile individuale, unde jucătoarele nu au contracte cu un club sau o ligă, iar veniturile lor depind în mod direct de cum performează. Una din vocile cele mai importante care a cerut și a luptat pentru această schimbare e a Victoriei Azarenka, dublă câștigătoare de Grand Slam, președinta Consiliului jucătoarelor WTA și mama lui Leo de 9 ani: „Mi-am spus că nu voi părăsi tenisul până când acest lucru nu va fi pus în aplicare. Ceea ce este esențial este că acesta a fost un program condus de jucătoare”, a spus ea pentru WTA.
În prezent, există 25 de mame active în circuit, printre care jucătoare de top precum Naomi Osaka, Elina Svitolina și Belinda Bencic. Calea lor a fost deschisă și de Kim Clijsters, și de Azarenka, și de Serena Williams, care și-a văzut clasamentul scăzând de pe locul 1 pe locul 453 când a revenit după nașterea fiicei sale, ceea ce a determinat-o să lupte pentru clasamentul protejat al mamelor. Noul program le va fi însă util mai ales jucătoarelor mai slab clasate, care nu au câștigat milioane de dolari și nu-și permit să stea mult timp fără să joace.
Programul e finanțat de Fondul de Investiții publice (PIF) al Arabiei Saudite, un partener global al circuitului WTA. E o asociere care a primit acuzații de sportwashing cu o țară criticată de Amnesty International și de Human Rights Watch pentru felul cum tratează femeile și minoritățile sexuale, care impune femeilor să aibă permisiunea unui tutore de sex masculin pentru a se căsători și care se clasează pe locul 126 din 146 în indicele Global Gender Gap 2024.
Cum e în alte sporturi:
⚽️ În Women's Super League, liga feminină de fotbal englez, jucătoarele primesc 100% din salariul săptămânal pentru primele 14 săptămâni de concediu de maternitate, o clauză impusă cuburilor prin procesul de licențiere.
🏀 În WNBA, liga feminină nord-americană de baschet, un acord colectiv de muncă semnat în 2020 oferă jucătoarelor care devin mame salariul integral până la un an, dar și spații dedicate pentru alăptare în arene și o alocație de 5.000 de dolari pentru îngrijirea copilului. Ele pot solicita și rambursarea a până la 60.000 de dolari pentru costuri legate de adopție, maternitate surogat și tratamente de fertilitate.
⛳ În golf, tot un sport individual, jucătoarele din SUA își pot îngheța statutul în circuit pentru câțiva ani, dar nu au parte de concediu plătit.
Mă poți ajuta să scriu acest newsletter și să spun poveștile femeilor din sport printr-o donație recurentă sau cumpărând o cafea ocazională:
Crowdfunding pentru Mondiale
Singura patinatoare cu șanse de calificare la Jocurile Olimpice de iarnă strânge bani ca să poată concura pentru România la Campionatele Mondiale.
Julia Sauter a ocupat în februarie locul 7 la Campionatele Europene de Patinaj de la Talinn, cea mai bună clasare din istoria patinajului românesc. Visul ei e să se califice la Jocurile Olimpice de iarnă de anul viitor de la Milano-Cortina, calificare care se decide la Campionatele Mondiale din Boston (25-30 martie), unde trebuie să fie în primele 24.
Însă cu mai puțin de o lună înainte, nu are certitudinea că va primi susţinerea financiară necesară deplasării la Boston, așa că a început o campanie de strângere de fonduri pentru biletele de avion - al ei și al antrenoarei - și pentru cazarea antrenoarei, a ei fiind asigurată de Federația Internațională de patinaj.
Nu e prima oară când sportiva născută în Germania care reprezintă România din 2013 strânge bani ca să poată concura, din cauza problemelor juridice ale Federației Române de Patinaj, dizolvată în 2018. În trecut a fost nevoită să lucreze și trei joburi part-time pentru a-și plăti antrenamentele, ținutele și deplasările la competiții. A ținut cursuri de dans, a lucrat cu o firmă de catering, a antrenat și a făcut coregrafii pe gheață. La Mondialele din 2023 a mers tot printr-o campanie de crowdfunding. Din primăvara lui 2023, s-a legitimat la CSM Corona Brașov, care îi oferă un salariu lunar care i-a permis să se concentreze pe pregătire, antrenamente și recuperare. Însă clubul nu poate susține deplasarea, pentru că în competițiile internaționale reprezintă România, iar COSR nu o poate ajuta din cauza situației Federației, a explicat ea pentru Radio România Actualități.
„În acest moment al sezonului şi cu privirea spre Boston, ar trebui să mă concentrez pe antrenamente, pe pregătire, pe modalităţile prin care-mi pot atinge ţintele sportive. Or, eu nu pot să dorm pentru că nu ştiu dacă voi avea resursele financiare necesare pentru a merge la Mondiale”, scrie Julia în postarea de pe Gofundme.
Fotbalul printr-o lentilă feminină
Antrenoarea Emma Hayes vrea să schimbe fundamental felul în care fotbalul feminin e abordat – de către antrenori, cercetători ai performanței, analiști de date sau directori de marketing.
După ce a câștigat 16 trofee cu echipa de fotbal feminin a clubului Chelsea, Hayes a preluat naționala feminină a SUA, cu care a câștigat aurul olimpic la Paris, la doar al zecelea meci cu ea la conducere. De atunci, a lucrat la un plan de revoluționare a fotbalului feminin.
Principala schimbare pe care o aduce e invitația de a privi totul printr-o „lentilă feminină”. Hayes se uită la regulile, obiceiurile, tacticile, sistemele care au fost copiate sau adaptate din fotbalul masculin și se întreabă: Dacă nu ar fi fost copiate, ci concepute din start pentru femei, cum ar fi fost diferite?
„Lentila masculină” e o moștenire a sexismului vechi de secole, scrie jurnalistul american Henry Bushnell, și este omniprezentă. Aproape fiecare aspect al fotbalului, de la dimensiunea terenului la vocabular la strategiile folosite de echipe, a fost dezvoltat de bărbați, pentru bărbați, în secolul al XX-lea, când majoritatea femeilor erau interzise sau descurajate să practice acest sport.
Programele de antrenament și structurile ligilor care au funcționat în sportul masculin au fost punctul de referință natural. La fel schemele comerciale, echipamentele sau încălțămintea. Experții au venit tot din fotbalul masculin, astfel că poți avea antrenori la echipe de junioare care poate știu să implementeze un exercițiu defensiv, dar habar nu au ce să facă atunci când una dintre jucătoare e la menstruație, spune Hayes.
Sau programe de prevenție și recuperare după accidentări care nu țin cont de fiziologia feminină, facilități care nu satisfac nevoile unei femei, cursuri de formare care nu iau în calcul diferențele de nuanță în abordările tactice, cum ar fi motivul pentru care se marchează mai multe goluri din diferite locuri de pe teren în jocul feminin.
Sau ghete de fotbal concepute în mod istoric pentru picioarele bărbaților, care sunt în general mai late și au structuri diferite.
Sau specialiști în marketing și comunicare care nu înțeleg impactul unei fotografii prost făcute asupra stimei de sine și cum societatea a condiționat femeile să se gândească la imaginea lor.
„Întotdeauna facem această comparație cu jocul bărbaților. Chiar nu-mi pasă ce fac ei. Ce funcționează pentru noi?”, a spus Hayes într-o discuție cu un grup de jurnaliști, cărora le-a prezentat planul.
Pentru a revoluționa cu adevărat sportul, antrenoarea știe că trebuie să ajungă la grupe de vârstă cât mai mici și să influențeze rata mare de abandon a sportivelor când ajung la pubertate. Hayes crede că antrenori care știu să anticipeze acest lucru și să abordeze preocupările fetelor – un corp în schimbare, imaginea de sine, presiunea colegilor – le-ar putea păstra în sport mai mult timp.
Pentru asta, speră ca U.S. Soccer să creeze un departament distinct de formare pentru antrenorii și antrenoarele din fotbalul feminin. În sistemul diferit pe care și-l imaginează, licențele ar fi special adaptate – fiziologic, anatomic, tehnic, tactic, psihologic, social, emoțional – fotbalului feminin.
Mai vrea să colaboreze cu ligile profesioniste americane pentru a crea un „consiliu consultativ”, cu Nike și cu universități pentru a dezvolta proiecte de cercetare și diplome în știința sportului specifice femeilor. E nevoie de progres în cercetarea medicală axată pe jocul feminin și de o mai bună înțelegere a ciclurilor menstruale și a efectelor asupra jucătoarelor.
Unele accidentări sportive – precum ruptura ligamentului încrucișat anterior, contuziile sau fracturile de stres – sunt mai frecvente în rândul femeilor, care sunt de două până la șase ori mai predispuse la ruperea ligamentului încrucișat anterior decât bărbații. Dar există puține cercetări care să înțeleagă de ce și cum pot fi prevenite, pentru că doar 6% din cercetarea științifică în domeniul sportului include femeile, un efect al aceleiași lentile masculine, despre care scrie și autoarea Caroline Criado Perez în cartea Invisible Women: „Lipsa datelor de gen este atât o cauză cât și o consecință a tipului de ne-gândire care concepe umanitatea ca fiind aproape exclusiv masculină”.
E ce vrea să schimbe Hayes: „Am muncit întreaga mea carieră pentru a ajunge într-un loc în care am capacitatea și puterea de a influența ceva mult mai mare decât mine.”
Timeout
Alte recomandări din lumea sportului. Rubrică susținută de eMAG.
⛷️Mikaela Shiffrin continuă să rescrie istoria schiului alpin, fiind prima care obține 100 de victorii în Cupa Mondială. Victoria sa din proba de slalom de la Sestriere, Italia, de pe 23 februarie, e cu atât mai impresionantă cu cât vine după o accidentare gravă la începutul sezonului.
🎧Teodora Căbuț e activistă, jurnalistă, fotbalistă, și gazda primului podcast dedicat foftbalului feminin din România.
💡Cinci campioni români despre cum înving scuzele și de ce secretul succesului nu stă doar în zilele bune, ci mai ales în cele dificile.
🎾Organizatorii turneului de tenis feminin pe zgură UniCredit Iași Open au cumpărat o licență WTA 250 pentru următorii trei ani. Ediția din acest an are loc între 14-20 iulie la Baza Sportivă Ciric și va include un meci demonstrativ cu Simona Halep.
🏀 Diana Taurasi își ia rămas bun de la sportul pe care l-a ajutat să se dezvolte.
✍️Iar eu am povestit cu IQads despre culisele acestui newsletter.
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre performanță, curaj și încăpățânare. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe.
Dacă vrei să susții munca din spate, o poți face printr-o donație - recurentă sau ocazională - mai jos. Ar fi un ajutor important, pentru care îți mulțumesc.
Mulțumim, Andreea, și la mulți ani!