David Popovici: „Stresul face parte din ce facem. Cel mai bine ar fi să-l acceptăm”
Scrisoare din Otopeni, unde azi încep Europenele de Înot, cu gândul la Danemarca, unde România joacă la Mondialul de Handbal.
Bună dimineața! Azi încep Campionatele Europene în Bazin Scurt din Otopeni. Până duminică, aici vor înota peste 400 de sportivi, campioni olimpici, mondiali și europeni. Printre ei sunt și 21 de înotători români, o delegație numeroasă pentru un campionat de seniori, din care fac parte și câțiva juniori.
💬 „E important pentru ei, pentru viitor, pentru dezvoltarea lor, pentru anul viitor, care e foarte important. Avem doi calificați deja la Jocurile Olimpice, David Popovici și Vlad Stancu, și sper să fie mai mulți la Paris, iar acest campionat european poate fi un prim pas”, a spus Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație, care are ca obiectiv câștigarea unei medalii și prezența într-o altă finală.
David Popovici și responsabilitatea de a oferi un spectacol bun
David Popovici revine într-o competiție importantă după un an plin, în care a trecut prin ce trece orice tânăr de vârsta lui, spune: „Am avut examenul de final de liceu, mi-am luat carnetul de condus, am devenit student. Pe lângă toate astea, m-am pregătit și pentru Campionatele Mondiale. Acum lucrurile încep să se așeze. Mă simt încrezător în pregătirea pentru care am făcut-o cu echipa mea, sunt entuziasmat să văd cum mă descurc în bazin scurt, bineînțeles în vederea Jocurilor Olimpice de anul viitor, cel mai important concurs pentru mine.”
La conferința de presă de dinaintea competiției, a vorbit despre concurs, despre cum abordează presiunea - și responsabilitatea - de a înota acasă și de-a fi liderul unei generații, și despre ce-a învățat anul acesta.
💬 „Absolut, e o presiune. (…) Dar nu trebuie să uit de ce m-am apucat de acest sport, de ce îl continui: pentru că îmi place, pentru că-l iubesc, pentru că îmi doresc foarte tare să-i inspir şi pe ceilalţi. Și dacă mă iau prea în serios, dacă pun prea multă presiune pe mine, dacă ascult părerile tuturor, cred că o să-mi pierd din acea pasiune, şi nu-mi doresc asta; cred că nimeni nu-şi doreşte asta.”
💬 „Încerc să nu fiu prea stresat, sunt sigur că toți ceilalți sportivi fac la fel. Dar cred că stresul face parte din ce facem, și cel mai bine ar fi să-l acceptăm și să lucrăm cu el, nu să-l ignorăm. Pentru că dacă îl ignorăm, ne mințim. Da, va fi stresant, da, vor fi multe aşteptări, multă presiune, mulţi fani, mult zgomot. Dar cred că noi avem responsabilitatea, în special că suntem aici, acasă, să oferim un spectacol cât de bun putem. Aşa că le urez noroc tuturor şi, aşa cum spune antrenorul meu: distracție plăcută!”
🏊♀️ David concurează individual la 100 și 200 de metri liber (vineri, sâmbătă și duminică), dar debutează marți cu ștafeta de 4x50 de metri liber.
🏊♀️ Toate declarațiile aici.
🏊♀️ Bilete aici.
Vlad Stancu: „Suntem o echipă mică, dar puternică”
Unul din cei mai valoroși înotători români din noua generație, Vlad Stancu, se pregătește și el pentru un an important. În februarie va participa la primele sale Campionate Mondiale de Seniori, la Doha. După examenul de Bacalaureat, în vară va concura la Jocurile Olimpice, fiind al doilea înotător român calificat, după David.
Până atunci, săptămâna aceasta concurează la Europenele de la Otopeni (la 400, 800 și 1.500 metri liber), pe care le abordează ca o etapă de pregătire și construcție pentru tot ce urmează anul viitor.
E al doilea Campionat European de Seniori în Bazin Scurt la care participă, după ediția din 2021 de la Kazan. Avea atunci 16 ani și își amintește bucuria de a concura cu cei mai buni sportivi din lume, mai ales cu italianul Gregorio Paltrinieri, unul din idolii săi. „La Kazan chiar am înotat cu el în calificări la 1.500 de metri liber, și m-am simțit foarte bine. Nu am avut neapărat emoții, pentru că este și el un om, toți suntem la fel, doar că alții au mai multă experiență și sunt mai bine antrenați.”
Campionul olimpic la 1.500 metri liber din 2021 nu e prezent la Europenele de la Otopeni, dar Vlad e convins că îl va întâlni la alte concursuri. „Eu îi admir pe toți adversarii mei, pentru că știu câtă muncă depun, știu că este foarte greu și automat există un fel de respect.”
Campion european de juniori anul trecut la 1.500 de metri liber și cu ștafeta 4x100 de metri liber, Vlad se bucură să revină în bazinul de la Otopeni pentru o competiție de seniori: „Am amintiri foarte frumoase de anul trecut, voi încerca să depun tot efortul și să mă distrez împreună cu echipa mea. Suntem o echipă mică, dar puternică, cum a spus și Camelia Potec, și vrem să arătăm asta tuturor. Sper să-mi ating un best-time, dar încerc să nu pun multă presiune pe mine, pentru că urmează și alte competiții mari, Campionatele Mondiale de Seniori în februarie și apoi Jocurile Olimpice.”
Unul dintre adversarii lui Vlad va fi ucraineaul Mykhailo Romanchuk, dublu medaliat olimpic, care vorbește într-un interviu pentru Federația Europeană despre decizia de a pleca, și apoi de a se întoarce în Ucraina, unde se antrenează acum.
“I’m not a warrior (like the soldiers in the field), but I am a warrior in the pool. This is where I can say ‘yes, I’m Ukrainian and even in a harsh situation we Ukrainians are still able to compete at a high level’.”
“I know that Romania has done a lot of things for Ukrainians so I hope to see a lot of Ukrainians over there and they will understand that athletes are not just fighting for themselves anymore.
“We are fighting for the nation, for all the guys standing on the front line of the war and not only for peace in Ukraine, but for the whole of Europe.”
Cu gândul la Danemarca
Când a pășit pe parchetul Arenei Jyske Bank Boxen din Herning înainte de meciul cu Danemarca din sferturile de finală ale Campionatului Mondial din 2015, Eliza Buceschi a ridicat ochii spre tribune și a văzut o sală plină cu peste 12.000 de suporteri danezi, toți în roșu.
„Nu cred că pot să fac asta”, le-a spus colegelor de echipă. Avea 22 ani, dar avea alături jucătoare experimentate ca Oana Manea, Aurelia Brădeanu, Alice Ardean-Elisei, Ada Nechita sau Cristina Neagu, care i-au răspuns: „Poți să faci asta. Uită-te la noi, nu te uita în altă parte”.
Au învins Danemarca cu 31-30 și s-au calificat în semifinale. Le-am văzut apoi câștigând medalia de bronz, după un campionat-rollercoaster care m-a învățat multe despre ce înseamnă o echipă, cum se formează și mai ales cum se poate auto-depăși, atunci când are încredere, unul din cele mai frumoase momente pe care le-am trăit pe un teren de sport.
Au trecut opt ani de la acea medalie, ultima pentru România, ani care ne-au arătat cât de fragilă e această încredere și coeziune. Au fost clasări mai puțin bune la ultimele turnee finale, dar și accidentări și absențe neprevăzute, schimbări de generații (doar trei jucătoare din 2015 mai sunt în actuala echipă) și de antrenori (cinci selecționeri în cinci ani).
România joacă din nou în sala din Herning, și are o miză importantă: o clasare în primele șapte echipe, poziție care le-ar asigura un loc la turneele preolimpice din primăvara viitoare și șansa de a lupta pentru calificarea olimpică.
💬 „Lucrurile nu pot să spun că au stat fantastic în ultimii ani pentru echipa națională”, mi-a spus Cristina Neagu înainte de Mondial, care va fi ultimul pentru ea. „Dar cred că suntem într-un moment în care trebuie să lăsăm totul la o parte, să dăm totul, pentru că este Campionatul Mondial de dinaintea Jocurilor Olimpice, adică este cel mai important. Așa că mizez pe foamea de rezultate, pe faptul că fiecare este conștientă de cât de important este acest campionat și fiecare jucătoare are acest vis de a ajunge la Jocurile Olimpice, pe care eu îl consider punctul maxim pe care un sportiv, un atlet poate să-l atingă.”
📺 După două victorii în primele meciuri, România joacă azi chiar cu Danemarca (ora 21.30, pe DigiSport și Prima Sport). O victorie le-ar ușura drumul spre sferturi. Sunt deja calificate cu 2 puncte în grupa principală, unde vor juca cu Germania, Japonia și Polonia pentru un loc în sferturi.
🙏 Cristina Neagu vine după o accidentare la genunchi și nu a jucat încă niciun meci, dar speră(m) să poată juca în grupa principală, mai ales că e ultimul ei turneu mondial și merită o încheiere pe teren.
Time-out cu recomandări
🎾 După un an în care n-a jucat din cauza unei accidentări, Rafael Nadal a anunțat că revine pe teren în ianuarie, pentru că și el vrea să-și încheie cariera jucând.
🤾♀️ Am scris despre cum e văzută Cristina Neagu de cei care îi cunosc și apreciază cel mai bine valoarea: antrenori și jucătoare de top din handbalul mondial care i-au fost adversare sau colege de echipă.
🎮 Când jocurile video te fac campion. Un interviu cu Ana Dumbravă, cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume, și cu Toma Nicolau, agentul ei.
🤸 Antrenorii de gimnastică din Marea Britanie nu mai au voie să cântărească gimnastele, conform unui nou regulament al Federației Britanice, pentru impactul pe care astfel de practici la limita abuzului îl au asupra sănătății mintale.
⚽️ Frica și anxietatea nu stimulează performanța, spun Marcel Ivan, psihologul cu care lucrează David Popovici, și Lidia Calciu, tot psihoterapeut, într-un interviu despre efectele abuzului asupra copiilor care fac sport.
💻 Site-ul Sport Illustrated a fost acuzat că a publicat articole fabricate de roboți AI, scrise de autori care nu există.
Legat de Cristina Neagu, are Bruja o piesă :) https://www.youtube.com/watch?v=Gj-APCiJKLk