Cum cresc generațiile viitoare
Infrastructura, filosofia și provocările fotbalului juvenil. Doi frați campioni europeni de raliuri la juniori prin crowdfunding. Tenis și maturizare la Transylvania Open.
Bună dimineața! Ei sunt Norbert și Francesca, doi frați de 25 și 22 de ani care anul acesta au făcut o campanie de crowdfunding ca să participe în Campionatul European de raliuri. Și au câștigat titlul la juniori.
S-a întâmplat la început de octombrie, după ce s-au impus în ultima etapă a Campionatului European (FIA ERC), în Raliul Ungariei.
Se clasaseră pe podium la patru din cele cinci etape de până atunci, dar nu câștigaseră niciodată. Erau lideri în clasament, dar aveau nevoie de victorie în ultima etapă că să-și asigure titlul. La volanul unui Peugeot 208 Rally4, au preluat conducerea pe a doua probă specială și nu au cedat-o până la final, reușind a doua mare performanță pentru automobilismul sportiv românesc după titlul de campion mondial de juniori obținut de Simone Tempestini în 2016.
Născuți în Brașov, cei doi frați au crescut în lumea motorsportului, având un tată care a concurat peste 20 de ani în campionatul național de raliuri, fiind pilot și apoi copilot. Norbert a început cu competiții de karting, iar la 16 ani făcut pasul către raliuri. Tot 16 ani avea și Francesca când a devenit cel mai tânăr copilot de raliuri din România. În primul an nu a avut voie să concureze cu fratele ei, pentru că erau amândoi la început, dar din 2018 formează un echipaj și sunt parte din echipa Napoca Rally Academy. În 2019 au devenit campionii României la juniori, iar în 2021 au debutat și în Campionatul European.
Trei ani mai târziu, au devenit campioni europeni.
„A fost un drum anevoios, cu multe greutăți, inclusiv anul acesta”, a spus Norbert într-un interviu acordat Euronews, vorbind despre provocările financiare de care s-au lovit.
În primăvară, când s-au înscris în prima etapă din Campionatul European, nu aveau bugetul asigurat pentru întregul sezon. Au reușit să participe la primele două etape cu ajutorul familiei, sponsorilor și prietenilor, iar pentru a treia, cea mai scumpă, au lansat o campanie de crowdfunding.
După etapa din Suedia, erau în lupta pentru primele poziții și s-au gândit că au șanse să câștige titlul. Au continuat să caute parteneri, să sune oameni, să posteze pe Facebook, fără să mai ia în calcul să renunțe. „Dorință există, talent există, potențial există, dar partea financiară are un rol la fel de important”, spune Norbert.
Titlul de campioni europeni le aduce un sezon complet în Campionatul Mondial de juniori de anul viitor, următorul lor vis.
Cum cresc generațiile viitoare de fotbaliști
Alin Hancăș e un antrenor de 55 de ani din Blaj care s-a dedicat în ultimii ani fotbalului juvenil. A antrenat și echipe de seniori, dar a descoperit că munca cu copiii i se potrivește și îi place mai mult. E lector în cadrul Școlii Federale de Antrenori și membru al departamentului de scouting al Federației Române de Fotbal, pentru care identifică și monitorizează copii cu potențial pentru loturile naționale, ca referent zonal la nivelul județului Alba.
Din 2019, e și co-fondator al ACS Școala de Fotbal „Ioan Suciu” Blaj, un club privat pentru copii între 5 și 12 ani, un segment de vârstă care lipsea din Blaj. Clubul are acum în jur de 100 de copii și funcționează ca o pepinieră pentru Clubul Sportiv Școlar din Blaj, care nu putea adresa toate grupele de vârstă, având doar doi antrenori.
Când a aflat de campania Liga Punctelor PENNY, un program prin care clienții PENNY pot susține cluburile de juniori din țară, donând punctele pe care le primesc la cumpărături, Alin Hancăș s-a gândit să-și înscrie clubul, pentru că îi s-a părut un ajutor important. La o lună de la lansare, ACS Școala de Fotbal „Ioan Suciu” Blaj e printre primele 10 cluburi din țară ca număr de puncte strânse.
Programul inițiat de PENNY în colaborare cu Federația Română de Fotbal se desfășoară între 20 septembrie - 14 noiembrie 2023, timp în care orice club sportiv de fotbal pentru copii, juniori si tineret din România se poate înscrie online. Clienții care fac cumpărăturile în magazinele PENNY primesc un număr de puncte în funcție de valoarea coșului, pe care le pot redirecționa către oricare dintre cluburile înscrise. Cu acestea, cluburile pot achiziționa echipamente și accesorii sportive dintr-o gamă de produse disponibilă pe platformă. În prima lună, s-au înscris peste 500 de cluburi, iar clienții au donat peste 240.000 de puncte.
INTERVIU: Fotbalul este o materie care se învață
Pornind de la contextul campaniei, am stat de vorbă cu Alin Hancăș despre infrastructura, filosofia și provocările fotbalului juvenil, despre cum cresc generațiile viitoare și de ce e importantă susținerea cluburilor de juniori.
De ce v-ați înscris în campanie și de ce vi se pare importantă o astfel de inițiativă?
Am văzut-o mediatizată peste tot și atunci am zis: de ce să nu ne înscriem? Am avut mai multe discuții cu antrenorii, am discutat și cu părinții. Am transmis campania la toate contactele pe care le-am avut și se pare că a fost foarte fructuoasă. Eu zic că este o inițiativă foarte bună. Orice vine în sprijinul cluburilor de copii și juniori este benefic.
Cum ați mobilizat comunitatea să vă susțină?
Am comunicat și prin antrenori, și prin prieteni, am transmis la toate contactele. Și părinții au dat mai departe, și comunitatea locală. Inclusiv părinți care nu aveau copiii la noi, dar au trecut prin școală sau sunt la Clubul Sportiv Școlar. Comunitatea locală e foarte importantă.
Ce echipamente ați luat din punctele strânse?
Mingi, în primul rând. Apoi jaloane, scărițe, plase de mingi, tot felul de accesorii. Ne-au prins foarte bine. Orice poate să contribuie la dezvoltarea copilor este important.
Care sunt provocările unui club de fotbal de copii și juniori?
În primul rând, filosofia noastră este de a dezvolta copilul din toate punctele de vedere: și fizic, dar în primul rând ca om. Și, dacă există factori favorabili ca și viitor fotbalist, ulterior. Dar în primul rând ne interesează dezvoltarea lor, să-i ajutăm să se integreze, să ia decizii singuri, să aibă încredere în ei. Să le transmitem acele aptitudini care să-i ajute, în primul rând, în viață.
Din această cauză, evităm să punem presiune. Și în sensul acesta am avut multe discuții cu părinții, pentru a-i face să înțeleagă faptul că copiii joacă, în primul rând, pentru plăcerea lor și în niciun caz pentru orgoliul părinților, al antrenorului sau al rezultatului.
E o problemă că se pune presiune foarte mare pe copii și nu este benefică deloc, pentru că orice presiune în plus îi frânează în dezvoltare. În primul rând, e presiunea psihică, apoi pot să apară și probleme de sănătate, accidentări. Și se pot pierde pe parcurs, presiunea îi îndepărtează pe mulți la un moment dat.
E ca și cum mergem la clasa I și i-am pune să dea teza. Când teza se dă, de fapt, în clasa a V-a. Nu are niciun rost să grăbim procesul, pentru că, în fotbal, procesul este lung și etapizat. Noi respectăm etapele de vârstă, de creștere și de dezvoltare a copiilor, să antrenăm la nivelul posibilităților specifice vârstei și să nu grăbim sub nicio formă dezvoltarea lor.
Ce alte obstacole ați observat la acest nivel?
Sunt cele pe care le cam știe toată lumea: infrastructura. La noi infrastructura începe să se așeze – avem un teren de iarbă și unul sintetic de dimensiuni normale, plus terenuri mai micuțe; dar în primul rând cele două mari ne permit să ne exprimăm. Dar la nivel național, sunt probleme de infrastructură, atât calitativ cât și cantidativ. În multe locuri, pe un teren de fotbal fac patru sau cinci grupe, ceea ce e dificil în formarea copiilor.
Apoi, e același proces de formare care încă nu este înțeles bine la noi în țară. Trebuie să acționăm astfel încât lumea să înțeleagă că, practic, fotbalul este o materie care se învață. Așa cum se învață orice materie la școală, se învață și fotbal. Dar cu răbdare și cu transmiterea cunoștințelor raportate la posibilitățile vârstei.
Asta înseamnă să nu căutăm copii talentați de mici, ci să vedem potențialul în ei?
Trebuie să încercăm să îi învățăm să joace fotbal. E foarte bine dacă am găsi copii talentați, dar sunt puțini. Și, de regulă, performează cei cu atitudine și jucătorii inteligenți. Dacă vin și cu talent, clar că șansele devin și mai mari. Dar nu trebuie să îi căutăm neapărat, noi trebuie să lucrăm cu toți copiii care vin, să îi ajutăm și să îi învățăm efectiv fotbal, pe parcursul unui proces de lungă durată.
E nevoie de antrenori bine formați, care pot să ducă la un proces corect și la revenirea fotbalului românesc acolo unde îi este locul, unde a fost cu ani în urmă.
Și cum sunt generațiile actuale, ce e important de făcut să le ajutăm?
În primul rând, din punct de vedere al cantității, să știți că suntem într-o creștere evidentă. Mai ales după situația cu pandemia, foarte mulți copii au revenit spre terenul de sport. Un prim pas a fost făcut prin creșterea numărului de copii angrenați în activitatea sportivă, ceea ce a dus la o creștere a competițiilor pentru fiecare segment de vârstă.
Apoi, procesul de formare a antrenorilor. Federația Română de Fotbal pune foarte mare accent în momentul de față pe educația antrenorilor, care pot să devină un pilon important în dezvoltarea fotbalului românesc. Pentru că vorbim de formarea adresată copiilor, astfel încât ei să ajungă să performeze la nivelul seniorilor, unde de fapt contează cu adevărat rezultatul.
În plus, a fost acea campanie cu baze sportive ale CNI, care au mărit partea de terenuri din țară. Sunt terenuri sintetice care vin în sprijinul dezvoltării fotbalului.
Bine, aici e nevoie și de implicarea fiecarei comunități, care să înțeleagă importanța, în primul rând, a sportului pentru dezvoltarea copiilor. Nu neapărat pentru performanță, performanța vine ulterior. În primul rând, vorbim de dezvoltarea copiilor și de socializare. Iar cu cât masa este mai mare, cu atât șansele să crească calitatea vor fi și ele mai mari. Pentru că am avea de unde alege. Și bineînțeles, formarea de cât mai multe academii, care să selecționeze jucătorii cu potențial și să-i ajute să se dezvolte.
Și sunteți optimist?
Trebuie să fim optimiști. Nu avem ce face, trebuie să fim optimiști și să sperăm că vom reveni la rezultatele care le-am avut cu anii în urmă. Se văd rezultate la nivelul echipelor de tineret și de juniori al echipelor naționale, ceea ce înseamnă că se produc modificări calitative semnificative. Sperăm că vor putea să se materializeze mai târziu și la nivelul seniorilor.
Și totuși, actuala națională este într-o situație favorabilă de a se califica la Campionatul European, într-o grupă foarte echilibrată, cu rezultate surprinzătoare. Sperăm că la anul vom fi și noi în Germania. Ar ajuta, din toate punctele de vedere. Și mental, și viitoarele generații, ca motivație. Copiii au nevoie de idoli. Și generația actuală poate să producă acești idoli cu o calificare la Campionatul European.
Rubrică susținută de PENNY
Lecturi despre tenis și maturizare de la Transylvania Open
Octombrie era luna în care vă scriam de la Transylvania Open, turneul de tenis feminin din Cluj aflat la a treia ediție, votat anul trecut cel mai bun turneu WTA 250. Anul acesta n-am putut să ajung, dar m-am bucurat de acasă să văd cel puțin două românce jucând în fiecare zi și citind interviurile cu ele de pe Treizecizero.
Carierele lor vorbesc – din perspective diferite, dar complementare – despre ce descoperi despre tine în timp ce încerci să devii o jucătoare mai bună, cum te împaci cu deciziile pe care le-ai luat în trecut, despre blândețea pe care trebuie să ți-o acorzi când înveți să faci lucrurile din mers, pentru că nu există un drum prestabilit, și despre echilibrul între a te bucura cu adevărat de ce faci și a vrea să urci în clasament.
🎾Ana Bogdan despre cum și-a creat singură viața pe care o are acum: „Tenisul este drumul către mine”.
🎾 Miriam Bulgaru și-a câștigat mulți fani prin jocul frumos de la Cluj. După ani petrecuți în turnee mici, într-o lume puțin văzută a tenisului, jucătoarea de 25 de ani se bucură acum de lumea pe care a descoperit-o odată intrată în elita tenisului feminin.
🎾 Gabriela Ruse e împăcată cu felul în care s-a maturizat în ultimii ani. „Dacă te uiți la clasament și vezi 188, ai zice că e un dezastru. Dezastru din ce punct de vedere? Dacă vorbim de maturizare și felul în care văd acum lucrurile, cred că e cel mai bun an al carierei mele, fără drept de apel”.
🎾 Mara Gae a jucat la Cluj primul ei meci din carieră în circuitul profesionist, după ce a câștigat în vară titlul de dublu junioare la US Open. Cum își vede drumul de aici înainte, care include și BAC-ul.
🎾Jaqueline Cristian și lecțiile celui mai dur an din carieră. A început 2023 pe locul 284 după accidentarea care a prăbușit-o, într-o clipită, din elita tenisului, iar acum e din nou în top 100.
🎾 Irina Bara despre cum e să revii în lumea cruntă a turneelor ITF și mentalitatea de care ai nevoie când trebuie să o iei de la capăt: „Am ajuns iarăși aici, trebuie să fac asta.”
📺 Gabriela Ruse, care a primit un wildcard pe tabloul principal, joacă sâmbătă în semifinale contra favoritei numărul 4, Rebeka Masarova (17:00, Pro Arena).
Eva Lys vs Tamara Korpatsch, cealaltă semifinală, e de la 15:00.
Time-out cu recomandări
⚾️ Cinci sporturi noi vor fi incluse în programul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles 2028: cricket, baseball-softball, lacrosse, flag football și squash.
⚽️ Portarii percep lumea diferit, arată un nou studiu.
🏈 La fiecare meci pe teren propriu al echipei universitare de fotbal american Iowa Hawkeyes, jucătorii, fanii și arbitrii se opresc și fac cu mâna către spitalul de copii de lângă stadion, de la geamurile căruia cei mici le fac înapoi cu mâna. Tradiția s-a respectat și la un meci de baschet feminin jucat pe stadion, care a stabilit un record de audiență.
📚 De citit sub păturică: O listă (luungă) cu cărți sportive care apar toamna asta.
🏎 Și un film așteptat de Crăciun, dacă tot anticipăm: Ferrari, despre viața lui Enzo Ferrari, jucat de (!) Adam Driver. Cu (!) Penelope Cruz. Un film pe care regizorul Michael Mann încearcă să-l facă din anii ‘90.
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre performanță, curaj și încăpățânare. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe. Dacă l-ai primit de la un prieten, te poți abona aici.
Dacă vrei să susții scrierea și documentarea lui, poți face o donație mai jos. Ar fi un ajutor important, pentru care îți mulțumesc.