Constantin Popovici și Cătălin Preda câștigă aurul și argintul mondial la high-diving: „Avem cei mai buni săritori din lume”
Corespondență din Fukuoka, de la Campionatele Mondiale de Natație: „Ar trebui mai mult interes, având în vedere că avem cei mai buni săritori din lume.”
🏊♂️ Corespondență din Fukuoka, de la Campionatele Mondiale de Natație, unde particip cu susținerea Edenia:
Constantin Popovici și Cătălin Preda au urcat pe primele două trepte ale podiumului joi în Fukuoka, în competiția sărituri de la mare înălțime (27 de metri).
Cei doi români au dominat competiția de high-diving încă de la început, din primele două runde de marți, la finalul cărora au ocupat primele două locuri.
Joi la prânz, pe o căldură sufocantă (42 de grade) au revenit pe plaja Seaside Momochi Beach pentru rundele finale, și au continuat cu sărituri la fel de bune. Cătălin (32 ani) a avut cel mai bun punctaj din prima rundă, însă Constantin (34 ani) a încheiat concursul cu o săritură mai dificilă - cea mai mare dificultate din concurs - și și-a păstrat astfel locul 1 pe podium.
Pe locul trei s-a clasat Gary Hunt (Franța), cel mai titrat sportiv din istoria high-divingului. Constantin și Cătălin au fost pe primele două poziții ale podiumului și anul trecut la Campionatele Europene de la Roma.
Punctajul final:
Constantin Popovici: 472,8 puncte
Cătălin Preda: 438,45 puncte
Gary Hunt: 426,3 puncte
După ceremonia de premiere și intonarea imnului României, cei doi au împărătșit primele impresii jurnaliștilor români:
Constantin Popovici: „Atârnă de ea toată muncă depusă în ultimii ani”
La ce s-a gândit înainte de ultima săritură: „Presiunea era foarte mare, nu e ușor să fii acolo și să auzi uralele de la concurenții dinaintea ta, care sar bine și iau note de 8 și de 9. Am încercat să mă concentrez pe ce am eu de făcut și mi-a reușit. Cred că acest concurs a avut cea mai mare presiune pe mine, având în vedere că ultimul campionat mondial a fost acum 4 ani, nu te întâlnești chiar în fiecare zi cu acest concurs și a fost foarte important concursul acesta.”
Dacă medalia de la gât e grea: „Este grea, da, pentru că atârnă de ea toată munca care am depus-o nu numai în ultimul an, dar în ultimii ani. Pot spune de când a fost ultimul campionat mondial (2019) și nu am participat, visul a fost acolo și munca a fost depusă pe măsură.”
Dacă e cel mai frumos moment al său: „La Budapesta (2017) eu am fost să văd concursul live în cârje, eram acolo cu piciorul rupt și cu șuruburi în picioare. Mi-am rupt piciorul de la o săritură de la 20 de metri și ăla a fost momentul care m-a făcut să pornesc pe acest drum. Pentru că am urmărit mondialele de high-diving și mi s-a părut că este potențial mult mai mare. Cei de acolo spuneau că asta este maxim, nu se poate mai mult, s-a ajuns la limită. Și atunci m-a motivat să arăt că se poate mai mult. După care au fost Mondialele din 2019, unde ghinionul de a avea celălalt picior rupt nu m-a lăsat să particip. Și atunci motivația mea cred că a fost cea mai mare dintre toți participanții din ziua de azi.”
Dacă sportul său merită mai multă susținere: „Cu siguranță merită, și nu numai din partea României, dar și din partea celorlalte țări. (...) România acordă un pic de interes, dar eu cred că ar trebui mult mai mult, având în vedere că avem cei mai buni săritori din lume. E puțin trist să te zbați de unul singur. Eu, cel puțin, m-am antrenat de multe ori singur și pe cheltuiala mea. Nu că mă plâng, dar referitor la întrebarea de mai devreme, ei vor să ieși campion mondial. Dar nu se prea investește. Și nu doar în sportul acesta, cred că sunt multe sporturi în aceeași situație.
Eu am fost cu 8 lume în 2008, m-am lăsat în 2011 tot din cauza asta (a lipsei de susținere). Am revenit în 2018, după 10 ani, dar am revenit de plăcere. O fac pentru mine. De-aia am și investit banii mei personali, pentru care am muncit și pe care i-am câștigat pe oase rupte, pentru că îmi place acest sport. Nu aștept de la nimeni să facă mari lucruri pentru mine, că s-ar putea să aștept mult și bine. Și atunci eu îmi văd de treaba mea. Dar ar fi bine să se investească mai mult, da.”
„Sentimentele puternice au fost chiar înainte de săritură. Dar imediat cum am aterizat în apă, la ultima săritură, am știut exact ce va fi. Am simțit ceva ce știam că merit: bucurie și euforie.”
Cătălin Preda: „Mă bucur să fim împreună în vârf și să ținem drapelul sus”
Primele gânduri: „Evident, cu toții ne dorim să urcăm pe vârful podiumului, pe cea mai înaltă treaptă, astazi a fost doar argint pentru mine, însă recunosc procesul prin care am trecut și tot ce am învatat, cum mi-am îmbunătățit performanța în ultimii ani, comparativ cu prima editie de campionat mondial la care am participat. Este evoluție, este progres, este constanță în programul meu tehnic, dar cu siguranță de acum înainte am nevoie de o dificultate mai mare în săriturile mele. Deficitul de grad de dificultate și-a spus cuvântul astazi, iar performanța lui Constantin (Popovici) a fost de asemenea bună, foarte bună; executându-și săriturile mai dificile decât ale mele foarte bine, s-a creat o diferență de puncte care ne-a situat pe locurile întâi și doi.”
Dacă e cel mai frumos moment al carierei: „Unul dintre cele mai frumoase momente al carierei. Nu vreau să aleg un singur moment care să capteze toată atenția, este un cumul de experiențe și o colectie de momente pe care le-am trăit, oameni pe care i-am cunoscut, lacrimi de fericire, de bucurie, de durere, de exaltare. Dar astăzi a fost despre despre entuziasm, despre a mă bucura de moment și despre a vrea să încerc să fiu de campion mondial. Mă bucur pentru pentru Constantin, e o performanță extraordinară, l-am felicitat, o fac și pe această cale, mă bucur să fim împreună în vârf și să ținem drapelul sus.”
Primul gând după ultima săritură: „Primul, primul gând a fost puteam să fac și mai bine de atât. Cu siguranță n-a fost cea mai bună execuție, am simțit imediat acest lucru, însă a fost suficient de bună pentru a mă urca pe prima pozitie în clasamentul provizoriu, înaintea săriturii lui Constantin. După care, el depășindu-mă, am împărtășit și împărțit acest moment împreună, fiind pe podium pe primele două poziții.”
Pe parcursul Campionatelor Mondiale de Natație, trimit ediții speciale ale newsletterului Povești din Sport. Unele texte, precum acesta, apar direct pe Substack. Dacă te abonezi, afli despre toate.
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre performanță, curaj și încăpățânare. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe.
Dacă vrei să susții scrierea și documentarea lui, poți face o donație mai jos. Ar fi un ajutor important, pentru care îți mulțumesc.