Bună dimineața! Pentru că suntem în plin sezon de transferuri, am transferat și newsletterul într-o echipă nouă, pe Substack. Deocamdată pare primitoare.
A doua veste e că am introdus și posibilitatea de-a susține financiar newsletterul. Unii dintre voi mi-ați spus că ați vrea să contribuiți și asta mi-a dat curaj să fac pasul ăsta, așa că mulțumesc.
Urmează o deplasare în Japonia, la Mondialul de Înot, de unde aș vrea să trimit scrisori și update-uri mai dese. Pe unele le veți primi direct în inbox, pe altele mă gândesc să le public direct pe Substack, în funcție de cum mă organizez și de feedbackul vostru, pentru că e prima oară când testez acest format daily de la o competiție, direct în newsletter.
Cel mai important, vă mulțumesc că citiți newsletterul, pentru că știu cu câte informații suntem bombardați cu toții zi de zi. Conținutul lui va rămâne liber, așa că am optat pentru varianta de a susține documentarea și scrierea printr-o donație ocazională, lunară sau anuală.
Antrenament și durere. Și apoi medalii.
Până în Japonia, săptămâna asta au loc la Belgrad Europenele de Juniori, unde România a câștigat deja trei medalii și a obținut o calificare la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris:
Vlad Stancu la Campionatele Europene de Juniori din 2022 de la Otopeni. Foto: FRNPM
🏅 Daria Măriuca Silișteanu a fost, la 14 ani, cea mai tânără concurentă din finala la 50 metri spate, unde a obținut bronzul. E din Fălticeni, unde se antrena într-un bazin de 20 metri. La începutul anului, s-a mutat împreună cu antrenorii ei, Andrei Pinticanu și Luis Lăcătuș, și cu alți colegi de la clubul Nada Florilor din Fălticeni, în București, la Academia Dinamo.
Nu le-a fost ușor să ia decizia de-a se muta cu 10 copii până în 15 ani, dar au făcut-o pentru a le oferi infrastructură mai bună. „Dacă rămâneam acolo, tot timpul era un semn de întrebare: Dar dacă eram în bazin de 50 de metri? Dacă aveam condiții mai bune? Acum, ținând cont că avem toate condițiile, nu o să mai rămână niciun semn de întrebare", mi-a spus Luis Lăcătuș în aprilie, la Campionatele Naționale, unde Daria a câștigat 15 medalii și a început să fie numită următorul fenomen din natația românească.
„E important să nu punem niciun fel de presiune pe ea, așa cum eu încerc să nu pun pe mine", a spus atunci David Popovici.
🏅 Vlad Mihalache (17 ani), un alt tânăt înotător cu potențial, a câștigat argintul la 200 metri fluture, prima medalie europeană a clubului privat Aqua Sport din București, unde e antrenat de Mircea Purcaru.
🏅 Vlad Stancu (17 ani), campion european de juniori anul trecut la 1.500 metri liber, a obținut argintul la Belgrad, dar și calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris. Timpul lui, 15:00,51, e și un nou record național de seniori. E o calificare pentru care înotătorul crescut la clubul privat Navi și legitimat la Steaua s-a antrenat înotând 60, 70, uneori și 100 de kilometri pe săptămână, și despre care antrenoarea sa, Iulia Becheru, îmi povestea încă de anul trecut că e în plan:
„Ar trebui să fim acolo, și poate nu vom bifa doar participarea, țintim mai bine de atât. În doi ani se întâmplă multe, să sperăm că se întâmplă de bine. Dar trebuie să vedem pas cu pas cum evoluăm, să fie sănătos și focusat, pentru că vârsta e dificilă și tentațiile sunt mari. Și se pot pierde mulți în perioada asta de adolescență."
În iunie, după ce-a stabilit un nou record național la 400 metri liber la Cupa României, Vlad a fost întrebat într-un interviu realizat de Federație care e secretul. „Antrenament și durere", a răspuns zâmbind.
Concursul continuă până duminică și poate fi urmărit aici.
Începe Campionatul Mondial de Fotbal Feminin
Știm ce înseamnă asta:
Poate vă amintiți cât de entuziasmată am fost de ediția din 2019, din Franța, care a depășit numeroase recorduri de interes și audiență. De atunci, s-au depășit noi și noi borne, și toată lumea așteaptă să vadă ce impact va avea ediția din acest an, prima care se joacă în două țări: în Australia și Noua Zeelandă, între 20 iulie-20 august.
Printre progresele deja vizibile:
✔️Au crescut premiile oferite de FIFA: de la 30 milioane de dolari în 2019, la 110 milioane de dolari anul acesta. (Turneul masculin câștigat de Argentina anul trecut a avut premii totale de 440 milioane de dolari, iar Argentina a primit 42 milioane. Prin comparație, echipa feminină a SUA primise 4 milioane pentru victoria din 2019).
✔️FIFA a anunțat și un nou model de distribuție a acestor premii, garantând astfel că fiecare jucătoare va primi o sumă minimă de 30.000 de dolari, începând cu meciurile din grupe (o sumă importantă ținând cont de faptul că salariul mediu anual al unei jucătoare profesioniste de fotbal e de 14.000 de dolari, conform FIFA).
În trecut, FIFA oferea fiecări țări o sumă, în funcție de locul final în clasament, și federațiile hotărau cum să distribuie banii, astfel că nu exista nicio garanție că jucătoarele vor fi recompensate. Acum, FIFA va premia separat jucătoarele și separat federațiile.
✔️S-au vândut peste 1 milion de bilete, peste cele vândute la ediția din 2019.
✔️În urma protestelor mai multor federații și jucătoare, FIFA a renunțat la contractul de sponsorizare cu Visit Saudi, agenția de turism națională din Arabia Saudită, o țară criticată pentru încălcarea drepturilor omului care folosește sportul pentru a-și spăla imaginea.
🏆 Dacă va câștiga și ediția asta, echipa SUA ar putea deveni prima echipă - feminină sau masculină - care câștigă trei Cupe Mondiale la rând, după victoriile din 2015 și 2019. Cele mai mari șanse să o oprească le are probabil Anglia, deținătoarea titlului european (2021), căreia îi lipsesc însă mai multe jucătoare, accidentate. Și din echipa Americii s-au retras o parte din starurile din 2019.
Megan Rapinoe e încă acolo, la 37 de ani, și e la fel de vocală și de hotărâtă să vadă schimbare în sportul feminin. Doar că nu mai are părul roz, ci turcoaz. „Nu trebuie să susținem doar Cupa Mondială feminină pentru că e lucrul corect de făcut. Ar fi o decizie proastă de business dacă nu investești, dacă nu ești prezent, pentru că ratezi un moment cultural masiv”, spune fotbalista, care crede că turneul va aduce o schimbare de paradigmă mai ales dintr-o perspectivă de business.
Sunt curioasă și cum se va simți acest turneu în Japonia, campioana din 2011. Vă țin la curent.
Time-out cu recomandări
🥊 Săptămâna trecută au avut loc Jocurile Europene de la Cracovia, unde România și-a depășit așteptările, câștigând 17 medalii (6 de aur, 6 de argint şi 5 de bronz) și obținând și o nouă calificare la Jocurile Olimpice, prin pugilista Lăcrămioara Perijoc.
🤍 O minunată poveste despre prietenia, rivalitatea și solidaritatea dintre două simboluri are tenisului, Chris Evert și Martina Navratilova, scrisă de o jurnalistă din aceeași generație care le-a urmărit carierele și tot ce-a urmat, inclusiv cancerul.
🎾 Turneul de tenis Transylvania Open revine în toamnă la Cluj, după ce a fost foarte aproape să nu se țină. Organizatorii au reușit să-l păstreze în România printr-o combinație de insistență, calitatea demonstrată la primele două ediții și conjunctură, spune directorul Patrick Ciorcilă.
🏁 Dacia va concura în Raliul Dakar începând cu ediția din 2025, cu un prototip care va folosi combustibil sintetic produs de Aramco. Piloții vor fi Sébastien Loeb, de nouă ori campion mondial de raliuri, și Cristina Gutiérrez Herrero, prima femeie pilot din Spania care a terminat raliul Dakar la categoria auto.
⚽ Megan Rapinoe e una din cele patru jucătoare de fotbal (alături de Yūki Nagasato, Sam Kerr și Asisat Oshoala) care au propriile figurine LEGO, parte dintr-o campanie lansată cu ocazia turneului, Play Unstoppable, care vrea să reducă stereotipurile și să încurajeze fetele să se joace cu orice își doresc.
Ne auzim din Japonia :)
Andreea, te stiu de mult, de pe lead.ro, via 30-0. Imi place mult cum scrii, interesant, echilibrat, cu umor atat cat trebuie. Bine informata. profesionista. Personal, apreciez mult felul ingrijit in care scrii, fara "accidente" gramaticale, semantice sau stilistice. In contextul in care pana si site-urile de presa profesioniste galgaie de reporteri agramati, bombastici, incoerenti.
Nu mai putin important, tot ce scrii degaja senzatia ca esti o persoana buna.
Am vrut sa-ti spun toate astea din credinta ca ai nevoie si de un astfel de sprijin ca sa ramai motivata si aceeasi susrprinzatoare prezenta in lumea presei.
Succes la Tokyo, abia astept vestile tale de acolo.
Iti multumesc pentru newsletter.