Aissia Prisecariu câștigă medalia de aur la FOTE: „Are un stil aparte de a înota procedeul spate, are ceva al ei pentru procedeul ăsta”
Aissia Prisecariu (15 ani) a câștigat marți proba de 200 de metri spate în cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European din Slovenia.
🏊♂️ Corespondență din Fukuoka, de la Campionatele Mondiale de Natație, unde particip cu susținerea Edenia:
Săptămâna asta are loc și Festivalul Olimpic al Tineretului European, în Slovenia, la Maribor, unde Aissia Prisecariu (15 ani) a adus aseară prima medalie de aur delegației României, câștigând proba de 200 metri spate și stabilind un nou record național la 15 ani.
Tot ieri, Darius Coman (200 m bras) și Andrei Theodor Proca (1.500 m liber) au câștigat câte o medalie de bronz.
Aissia e din Fălticeni, unde până la începutul acestui an se antrena într-un bazin de 20 metri (împreună cu Daria Daria Silișteanu, medaliată la Europenele de Juniori de acum câteva săptămâni) și s-a mutat la începutul anului la Academia de înot formată la Dinamo. Anul trecut, la 14 ani, a câștigat trei medalii la FOTE, s-a clasat pe 5 la Mondialele de Juniori din Lima și a bătut recorduri naționale vechi de peste 20 de ani ale Dianei Mocanu, dublă campioană olimpică în 2000.
A început înotul de performanță la 7 ani și jumătate, în Fălticeni, împreună cu antrenorii Andrei Pinticanu și Luis Lăcătuș, care au observat după prima oră că ieșea din tiparul copiilor de 7 ani. „Era mai înaltă, mai solidă, mai puternică. Și am zis că trebuie să încercăm cu fetița asta. Chiar după prima oră pe care am avut-o cu noi - nu era prima ei oră de înot, prima oră cu noi - am avut discuții cu părinții ei. Pentru că noi eram atunci la început, eram chiar la începutul carierei noastre, la începerea proiectului din Fălticeni, și selectam copii pentru a începe o grupă de pre-performanță. Și ea cred că a fost primul copil pe care l-am luat de acolo; mai aveam alții copii, pentru că am lucrat vreo doi ani în Suceava și unii au venit cu noi în Fălticeni.”
Aissia s-a făcut remarcată la primul campionat național, la 10 ani, când s-a clasat pe 2 la 50 metri spate, probă pe care a câștigat-o la următorul campionat national. „Avea cumva drumul făurit”, mi-a spus în aprilie, la Campionatele Naționale, antrenorul Luis Lăcătuș. „Lumea a observat-o pentru cum înota. Toți copiii înotau foarte corect din punct de vedere tehnic, și pe lângă asta, ea avea și o alunecare pe care n-o întâlnești la toți înotătorii. Și au remarcat-o mulți, nu doar noi. Are, să zic așa, un stil aparte de a înota procedeul spate, care e și procedeul ei preferat. Are ceva al ei pentru procedeul ăsta.”
Înotătoarea de 15 ani impresionează și prin maturitate, spune antrenorul ei. „E un copil care are o maturitate să zicem nepotrivită pentru vârsta ei. Dar în cariera de sportiv, maturitatea asta de multe ori este benefică. Este foarte conștiincioasă, are obiective, și e plăcut să vezi din partea unui copil de 15 ani că are obiective din ce în ce mai mărețe și mai greu de îndeplinit, să zic așa. Dar atât timp cât ai obiective mărețe, cu siguranță poți să le atingi.”
„Putem spune că e și talent, dar și muncă. Daca ai talent și nu muncești, cam problematic. Dar dacă ești și talentat, și muncitor, sunt cam greu de atins copiii aceștia.”
Aissia visează la o calificare la Jocurile Olimpice. „Dar mai avem de lucrat, înca suntem la început de drum, și noi suntem la început de drum ca antrenori, nu avem 30 ani de meserie.”
Tot ieri, Robert Badea (Steaua) s-a calificat cu cel mai bun timp în finala de azi (ora 19:51), la 200 m mixt masculin.
Alecsia Maria Tenciu (Dinamo) s-a calificat cu al patrulea timp în finala de la 200 m bras feminin (ora 19:33)
Diana Stiger (Steaua) s-a clasat pe 4 în finala la 400 m liber feminin.
Detalii complete despre Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Maribor aici
Competiția poate fi urmărită LIVE aici
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre performanță, curaj și încăpățânare. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe.
Dacă vrei să susții scrierea și documentarea lui, poți face o donație mai jos. Ar fi un ajutor important, pentru care îți mulțumesc.