Recorduri de longevitate - în sport și în viață
Luna asta sărbătorim doi ani de când mă primiți în inboxuri. Mulțumesc mult că v-ați abonat și mi-ați dat motivație să ajungem aici.
📧 Dacă e prima oară când primiți acest newsletter, e locul unde vorbim despre puterea poveștilor din sport de a inspira, de a coagula comunități și de a reflecta lumea în care trăim, cu un focus pe sport feminin și visuri olimpice. Dacă vă place ce citiți, m-aș bucura să-l dați mai departe.
Povestea lunii
Laszlo Balogh/AP
100 de ani dintr-o viață plină de realizări, dar și de suferință, a sărbătorit pe 9 ianuarie fosta gimnastă maghiară Ágnes Keleti, cea mai în vârstă campioană olimpică din lume și supraviețuitoare a Holocaustului.
Ágnes a început gimnastica la patru ani, iar la 16 a devenit campioană națională a Ungariei, primul din 10 titluri. Se pregătea de Jocurile Olimpice din 1940 de la Tokyo, anulate însă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În 1941, a fost exclusă de la clubul ei de gimnastică pentru că făcea parte dintr-o familie de evrei.
Tatăl și unchii ei au fost printre cei 550.000 de evrei maghiari care au murit în lagărele de concentrare naziste. (Unde au murit și 46 de campioni olimpici.) În timp ce mama și sora ei au fost ajutate de un diplomat suedez, Ágnes a supraviețuit pe cont propriu: a cumpărat actele de identitate ale unei fete creștine pe nume Piroska Juhász și s-a ascuns într-un sat unde a lucrat ca servitoare și într-o fabrică de armament. În iarna 1944/1945, în timpul Asediului Budapestei obișnuia să iasă dimineața să colecteze cadavrele și să le așeze într-un mormânt comun. „E posibil să uiți așa ceva?”, se întreabă într-un interviu.
După război, a reluat gimnastica și s-a calificat la Jocurile Olimpice din 1948, dar s-a accidentat la gleznă. Și-a făcut debutul olimpic abia la 31 de ani, la Helsinki în 1952. Acolo, și apoi în 1956, la Melbourne, a cucerit cele 10 medalii olimpice: cinci de aur, trei de argint și două de bronz, deși a concurat cu gimnaste mult mai tinere.
Era la Melbourne când Ungaria a fost invadată de Uniunea Sovietică. Ágnes a cerut azil politic, iar anul următor a emigrat în Israel. S-a căsătorit, a devenit mamă și antrenoare a lotului național de gimnastică. În 2015, s-a întors în Ungaria, unde continuă să facă exerciții de balet, să danseze în casă pe muzica preferată și să mănânce un grapefruit zilnic - secretul longevității ei, spune.
E întrebată des despre trecut, dar preferă să vorbească despre viitor. „Asta ar trebui să fie frumos”, i-a spus anul trecut jurnalistului Pablo Gorondi de la Associated Press. „Trecutul este trecut, dar există încă un viitor.”
PS: Sezonul 2021 debutează cu un parteneriat cu Nerds & Words, o agenție de conținut scris care-și ajută clienții să-și spună cât mai bine poveștile. Fondator și antrenor-jucător e Codruț Baciu, tată de fată și iubitor de tenis, pe care-l puteți citi și pe treizecizero.ro sau pe mirceamester.ro și căruia îi mulțumesc pentru încredere.
Cum păcălește Tom Brady timpul
Weekendul trecut, după ce Tom Brady s-a calificat pentru a zecea oară în Super Bowl - un record -, am căutat în colecția de reviste ESPN coperta de mai jos. În 2017, Tom Junod și Seth Wickersham au scris despre jucătorul de fotbal american care caută imortalitatea sportivă într-un sport cunoscut pentru brutalitatea care accelerează degradarea fizică și psihică.
Brady spunea atunci că vrea să joace până la 45 de ani, așa că cei de la ESPN au făcut o simulare a cum credeau că va arăta în 2022:
La 43 de ani și jumătate, are mai multe recorduri decât riduri și fire albe. Printre altele, are cele mai multe victorii (șase) și titluri de MVP (patru) în Super Bowl. E și cel mai în vârstă MVP al NFL, desemnat la 40 de ani.
Brady, care a scris o carte despre cum își menține performanța la un nivel înalt (îi zice metoda TB12), urmează o dietă strictă, bazată 80% pe plante - fără zahăr, gluten, roșii, lactate sau alcool; bea multă apă cu electroliți, se culcă la 21:00, face exerciții pentru minte și pentru 'pliabilitatea' mușchilor și spune că asta îl ajută să evite accidentările și să-și revină mai ușor după lovituri. (Sigur că nu sunt baze științifice pentru tot ce spune.)
Primăvara trecută, după 20 de sezoane la New England Patriots, s-a transferat la Tampa Bay Buccaneers, care nu mai ajunseseră în Super Bowl din 2002. Pe 7 februarie, vor întâlni campioana de anul trecut, Kansas City Chiefs.
Va fi și o întâlnire între Brady și Patrick Mahomes, quarterback-ul de 25 de ani care anul trecut a devenit cel mai tânăr MVP al NFL. Mahomes avea șase ani când Brady câștiga primul său Super Bowl.
Deși prezența lui Brady e o constantă, a 55-a ediție a unuia dintre cele mai populare evenimente sportive din lume nu va arăta la fel ca altele pre-pandemice:
Vor fi 22.000 de spectatori în tribune, cam o treime din capacitatea arenei.
7.500 dintre ei sunt lucrători din sistemul medical deja vaccinați, invitați de către NFL în semn de mulțumire pentru eforturile lor din ultimul an.
Pentru prima oară din 1983, nu vor fi reclame la berea Budweiser. Compania Anheuser-Busch va redirecționa banii către campanii de promovare a vaccinului.
Și alte branduri, ca Audi sau Coca-Cola, s-au retras din ediția de anul acesta.
Pentru prima oară, din brigada de arbitri va face parte și o femeie, Sarah Thomas.
🎧 BONUS: O discuție între doi experți în coaching despre ce pierzi (talent și vitalitate) și ce câștigi (experiență și înțelepciune) din punct de vedere al performanței odată ce înaintezi în vârstă și ce înseamnă asta pentru diferite profesii.
Vești din sportul feminin
Irina Giurgiu a devenit pe 1 ianuarie prima femeie antrenor din România cu licența UEFA PRO, care i-ar permite să antreneze în Liga 1 masculină. Dar nu asta vrea să facă, ci să contribuie în continuare la dezvoltarea fotbalului feminin.
„Fotbalul feminin are nevoie de antrenori buni”, mi-a spus Irina, care speră să nu rămână mult timp singura femeie cu toate licențele. „Mi-aș dori să vină mai multe din urmă, să progresăm împreună.”
La 29 de ani, e antrenoare secundă a naționalei de fotbal feminin și are propriul club, Dream Team București, cu care a promovat în 2020 în liga a doua și unde joacă uneori, când simte că echipa are nevoie. Crește junioare care pot visa la o carieră profesionistă, la care ea n-a avut șanse, pentru că până la 18 ani a crezut că fotbalul e practicat doar de băieți. Am scris despre drumul ei în antrenorat aici.
Alice Ene are 13 ani și e cea mai tânără fată cu licență de pilot profesionist de drift din Europa. A învățat să conducă la opt ani, iar de la 11 se antrenează la drift (o tehnică de pilotaj sportiv prin derapaj controlat), alături de tatăl ei, campion național și fondatorul unei școli de drift.
În 2021 va concura, sub îndrumarea tatălui ei, în Campionatul Național de Drift la clasa semi-pro, dedicată debutanților, la volanul unui BMW E46 cu un motor 2.8 turbo, ce dezvoltă 430 cai putere.
Francesca Jones, o jucătoare britanică de 20 de ani care are doar opt degete la mâini și șapte la picioare, s-a calificat pentru prima oară pe tabloul principal al Australian Open, turneu de Grand Slam care începe pe 8 februarie, după două săptămâni de carantină pentru jucători.
Francesca s-a născut cu displazie ectrodactilă ectodermală, o afecțiune rară a extremităților membrelor. Și-a petrecut mare parte din copilărie în spital, are probleme cu echilibrul și cu felul în care ține racheta, iar medicii i-au spus că nu va putea juca tenis profesionist.
Dar „cea mai mare plăcere în viață”, spune, „este să faci ceea ce oamenii spun că nu poți face”.
Recomandări
🏅 De trei ori pe săptămână, Mihai Chitaica adună copii din câteva sate de pe malul Nistrului și-i antrenează gratis la kaiac-canoe. Pe apă, nimeni nu-i întreabă de unde sunt și ce limbă vorbesc. Un videoreportaj Moldova.org.
🏅 Vârful K2 (8.611 m), al doilea cel mai înalt din lume, dar mult mai periculos, a fost escaladat- în premieră iarna - de o echipă de alpiniști nepalezi. Pe 16 ianuarie, cei 10 șerpași s-au oprit cu 10 metri înainte de vârf, ca să facă ultimii pași umăr lângă umăr, cântând imnul Nepalului. Au vrut să intre împreună în istorie, după mult timp în care au fost în umbra străinilor pe care i-au ajutat să le escaladeze munții.
🏅 Dacă privim pandemia ca pe un maraton, suntem în porțiunea cea mai dificilă din punct de vedere mental, spune Brad Stulberg: știi că se apropie finish-ul, dar pare că durează tot mai mult să ajungi acolo. Șase sfaturi despre cum să ne setăm așteptările.
🏅 A trecut un an de când a murit Kobe Bryant, dar e încă prezent în NBA. E un an și de când am scris un text despre trecutul lui complicat care m-a ajutat să accept mai ușor nuanțele de gri și contradicțiile dintr-o poveste.
🏅 Când o să mă mai plâng de frig, o să mă gândesc la babushka de mai jos, care la 80 de ani patinează zilnic câte o oră pe lacul Baikal din sudul Siberiei, cel mai adânc din lume, cu patine făcute în 1943. Deși nepoții au încercat s-o convingă să se mute la oraș după ce-a rămas singură, Baba Lyuba spune că e fericită alături de animalele de care are grijă - patru câini, cinci vaci, doi viței și patru găini - și că iubește să patineze.