Cum îți schimbă sportul viața
Bine ați revenit în locul unde vorbim despre puterea poveștilor din sport de a inspira, de a coagula comunități și de a reflecta lumea în care trăim.
Întâi de toate, un buletin informativ:
Am povestit cu Adela Greceanu și Matei Martin în emisiunea Timpul prezent de la Radio România Cultural despre inegalitățile de gen din sport, cum perpetuează sportul stereotipuri din societate, dar și cum ar putea fi un motor de schimbare.
📨 Cu jurnalista Dvora Meyers, autoarea cărții De la Nadia până azi, am vorbit despre gimnastica românească, interviu publicat în newsletterul ei.
Iar Ani Sandu a rezumat și împachetat povestea gimnastelor din DoR#41 într-o minunată versiune audio, difuzată la Europa FM.
Povești din deplasare, acum din fotoliu
Raluca citește zeci de cărți pe an, Monica iubește pisicile și împreună merg pe stadion. S-au cunoscut prin 2005, pe un forum al fanilor Stelei și au vizitat de atunci 67 de arene, cele mai multe împreună. Fac poze ca cea de sus (Raluca e în galben, Monica în roșu) și descriu experiențele pe pagina de Facebook Povești din deplasare.
Monica se uita de mică la fotbal cu tatăl și unchii ei, cu care a și făcut primele deplasări, la meciurile Stelei din Craiova sau Pitești. Raluca s-a îndrăgostit de fotbal singură, întâi din fața televizorului, apoi din peluză, unde a mers la început singură.
Și-au dat întâlnire, înaintea unui meci, în stația tramvaiului 41. De atunci au fost la Campionatul European de fotbal din Franța din 2016, la Roland Garros, Wimbledon, US Open sau la meciuri de baseball. Își amintesc mai ales de un Arsenal - Crystal Palace de pe 1 ianuarie 2017, pentru că „doar în Premier League poți fi pe stadion în prima zi din an”, și de un gol înscris atunci de Olivier Giroud care a devenit golul anului în Anglia. „Memorabile sunt și meciurile pe ploaie sau ninsoare. În mod paradoxal, apa ajunsă până la piele sau frigul năprasnic îți vor aduce un plus de adrenalină - și o răceală, eventual.”
Printre arenele lor favorite sunt Anfield Road (pentru care știu deja că le invidiez), Juventus, Camp Nou (Barcelona), Santiago Bernabeu (Real Madrid) sau Emirates (Arsenal), dar nicăieri nu e ca la meciurile Stelei, unde știu fiecare cântec și se simt acasă.
De când a început pandemia, se uită la fotbal doar din fotoliu. Se agită și comentează pe WhatsApp, dar sunt mai tentate să butoneze telefonul sau să-și facă alte planuri în timpul unor meciuri pe care altfel nu le-ar fi ratat. Au deja bilete pentru EURO2020, dar nu sunt convins că va mai avea loc vara viitoare. Iar dacă va avea loc, va fi fără naționala României, care a ratat în octombrie calificarea.
Le dor ratările naționalei – și au fost câteva pe care le-au privit din tribune –, dar cred că suporterii nu au altă alternativă decât să-și susțină echipa. „Nu e ceva la care să renunțăm pentru că nu avem rezultate, așa cum nu plecăm din țară pentru că e prea coruptă. Naționala e România, sunt suporterii, nu e un jucător, un antrenor sau federația. Sunt alte modalități prin care să îți arăți nemulțumirea față de eșecuri: bannere, coregrafii, proteste, dar nu renunțare. Pentru că dacă ești suporter, și nu de rezultat, mergi până la capăt.”
Contează cum percepi lucrurile
📷: Adi Bulboacă
Am vrut să aflu mai multe despre cum s-a adaptat Cristina Neagu neprevăzutului și schimbărilor din ultimul an - în care recuperarea după operația la genunchi n-a mers conform planului și nu avea o explicație pentru asta, a trebuit să facă o nouă intervenție, despre care n-a vorbit public până acum, iar pandemia și apoi un test pozitiv au ținut-o din nou departe de handbal -, pentru că pot fi lecții utile pentru incertitudinea pe care o trăim toți acum, când ne dăm seama că, oricâte planuri ne-am face, viața are altele.
„Contează cum percepi lucrurile și cum poți să îmbunătățești situația actuală. Căci probleme avem cu toți, de toate felurile – fie că sunt accidentări, dacă ești sportiv, sau acest virus care a apărut acum în viața tuturor. Fiecare dintre noi trebuie să învețe să-l depășească, cumva. Trebuie să învățăm să trăim cu el, dar să ne continuăm viața, pentru că până la urmă va trece.”
Mai multe despre cum accepți ce nu poți controla, într-un nou episod din seria Neînvinșii.
Cum îți schimbă sportul viața
📷: Andrei Pungovschi
Acum doi ani, am scris despre Elena Pagu, care a început să alerge la 56 de ani, pentru că simțea cum alunecă în depresie după ce-a ieșit la pensie. Acum are 94 de ani și e campioană mondială la marș.
Pentru că până pe 15 noiembrie, la DoR vrem să dublăm comunitatea de susținători, ne-am amintit de câteva din articolele care au avut impact în viețile cititorilor sau au provocat felul în care vedem lumea. Despre un astfel de impact a scris Radu Marina pe Facebook, un text pe care l-am rugat să-l împărtășesc cu voi, căci m-a emoționat:
🏃♂️
„Știam și simțeam că trebuie să schimb neapărat ceva. Aveam în minte lucrul ăsta, ba chiar mi-am și notat acest obiectiv – de a slăbi, de a reîncepe să fac sport, de a schimba ceva în rutina mea. Iar povestea Elenei Pagu a venit în cel mai potrivit moment: m-a motivat, m-a mobilizat și m-a trimis în parc la alergat.
Mi-a oferit lecție după lecție. Despre cum să trăiești, nu să supraviețuiești, despre cum să te raportezi la sport și să transformi alergatul și mișcarea într-un mod de viață, despre cum să faci lucrurile cu optimism și entuziasm. Mi-a arătat că limitele ni le impunem, de cele mai multe ori, singuri și că oricât de greu ți-ar fi, e important să găsești bucurie în orice.
La câteva zile după ce am citit textul, am început să alerg. Mi s-a părut cumplit - după 1.85 km, distanță pe care am parcurs-o cu vreo cinci pauze, m-am oprit, pentru că simțeam că mă sufoc. Dar am avut mereu în minte povestea lui Pagu, cea care mi-a demonstrat că nu e imposibil să te apuci de sport la 56 de ani. Și nici nu e nimic ieșit din comun să participi la campionate mondiale în toate colțurile lumii la 90 de ani. Am luat-o a doua zi de la capăt, cu dorința de a depăși limita de 1.85 km, am făcut asta și a treia zi și a patra zi și alte zeci de săptămâni la rând.
Până când sportul a devenit parte din mine.
Iar acum, doi ani mai târziu, nu-mi mai văd viața fără sport. Am slăbit peste 30 de kilograme și nu mi-aș fi imaginat vreo secundă că sportul te poate schimba și transforma atât de mult. Nu neapărat fizic – lupta cu kilogramele a fost doar până la un punct, apoi a intervenit plăcerea de a face sport și mișcare – ci mental.”
🎾 Radu scrie despre tenis pe 30-0.
Victoriile din afara terenului
Nu știu cât de eficienți ați fost voi în ultima săptămână, dar iată cum au arătat 10 zile din viața unui fotbalist de 23 de ani (împliniți azi) din Marea Britanie:
✔️ Marțea trecută, Marcus Rashford a înscris, în minutul 87, golul victoriei pentru Manchester United în Liga Campionilor
✔️ Miercuri, Camera Comunelor a dezbătut un proiect inițiat de el privind alocarea de vouchere pentru masă copiilor săraci din Anglia pe durata vacanțelor școlare. La scor strâns, a fost respins
✔️ Joi a oferit, împreună cu mama sa, o mână de ajutor voluntarilor de la o bancă de alimente pe care o susține ca ambasador și pentru care a strâns, din donații, 4,2 milioane de porții de mâncare.
✔️ Vineri a pornit o mișcare națională în care restaurante, cafenele și consilii locale au oferit mese pe timpul vacanței din octombrie
✔️ Miercurea asta, a înscris trei goluri în 16 minute, într-o nouă victorie a echipei sale în Liga Campionilor
✔️ Între timp, petiția sa pentru mese în școli a adunat peste 1 milion de semnături.
Povestea lui Marcus e povestea fiecăruia dintre milioaneld de copii din Anglia pentru care luptă acum, scrie Ciprian Rus. „Fără căldura și generozitatea celor din jurul meu n-aș fi fost acest Marcus Rashford pe care îl vedeți azi: un băiat de culoare de 22 de ani, norocos să facă carieră în jocul pe care îl iubește cel mai mult.”
Vești și recomandări
🏅 Zlatan Ibrahimović a învins virusul, dar tu nu ești Zlatan, deci respectă regulile de distanțare și poartă masca, spune fotbalistul.
🏅 Peste 40 de arene sportive vor funcționa ca secții de votare la alegerile din SUA de pe 3 noiembrie, o variantă mai sigură și mai distanțată decât tradiționalele școli sau biserici. E o inițiativă pornită de baschetbaliștii din NBA, în frunte cu LeBron James, unul dintre cei mai vocali și elocvenți sportivi pe tema inegalității rasiale, scrie CNN.
🏅 Nu e o întâmplare că 10 fotbaliști americani joacă sezonul acesta în Liga Campionilor, o premieră pentru fotbalul american. Șase dintre ei au făcut parte dintr-un proiect național de dezvoltare care a funcționat 13 ani, o academie unde se antrenau 10 luni pe an.
🏅 Două treimi din femeile care lucrează în fotbal se simt discriminate, dar puține raportează, arată un studiu recent al organizației Women in Football.
🏅 Sâmbăta trecută, echipa olandeză Heerenveen a așezat în tribunele fără fani 15.000 de ursuleți de pluș. I-a scos apoi la vânzare, iar în 24 de ore a strâns peste 230.000 de euro, pe care i-a donat unei fundații caritabile care ajută copii bolnavi de cancer.