Asta e frumusețea sportului
O discuție cu o campioană mondială despre entuziasmul începutului și drumul muncit spre succes, despre oportunitățile de creștere aduse de nereușite; despre handbal și viață.
Bună dimineața! Asociația Presei Sportive a decernat săptămâna trecută premiile pentru jurnalism sportiv pe 2022. M-am bucurat mult să fiu printre câștigători, pentru că e prima recunoaștere din partea comunității din care mi-a luat ceva să simt că fac parte, pentru că n-am urmat neapărat drumul clasic.
Unii dintre voi știți, poate, că n-am început într-o redacție sportivă (dacă un internship de câteva luni nu se pune), ci la DoR, o revistă trimestrială care publica povești adevărate despre România. O vreme, am simțit că e un dezavantaj, că-mi lipsește experiența jurnalismului sportiv zilnic, a conferințelor de presă, a breaking news-urilor.
Îmi plăcea însă să scriu povești, nu știri și cronici, și în timp am înțeles că nu trebuie ca toată lumea să se priceapă la tot și că e loc pentru forme diferite de-a face meseria asta. Îmi plăcea și când oameni care nu urmăreau neapărat sportul îmi scriau că ce-au citit i-a adus mai aproape de această lume, pe care vreau s-o cunoască și, poate, s-o iubească cât mai mulți.
Mi-a luat ceva să mă consider reporter sportiv (o vreme spuneam că sunt reporter și scriu despre sport), dar de câțiva ani o spun cu multă mândrie. Știu că e un privilegiu, dar nu e neapărat un drum ușor sau sustenabil. Să fii freelancer în jurnalismul sportiv e o nișă a nișei și e deseori descurajant. Astfel de zile și de recunoașteri sunt importante mai ales pentru că îți dau curaj să continui să cauți cărări și poteci; benzină să fie.
Premiul de mai jos (pentru website sportiv, deci și pentru acest newsletter) e cu atât mai special cu cât poartă numele Teodorei Maftei. Mă bucur mult că APS îi păstrează vie amintirea în acest fel.
Înainte de decernarea premiilor a avut loc Adunarea Generală a asociației profesionale a jurnaliștilor de sport din România, în cadrul căreia s-a votat o nouă conducere: Cătălin Țepelin, redactor-șef al Gazetei Sporturilor, a fost ales noul președinte, înlocuind-ul pe Dumitru Graur, care a fost la conducere în ultimii 12 ani.
💡Au fost și alegeri pentru un nou Consiliu APS, din care mă bucur că va face parte și o jurnalistă, Dochița Moșoianu (TVR). E prima femeie în Consiliul APS de la înființarea organizației care va împlini 100 de ani peste patru ani.
Asta e frumusețea sportului
Siraba Dembélé, una din cele mai importante handbaliste din istoria Franței, crede că n-a fost cea mai talentată jucătoare, dar că „asta e frumusețea sportului, că nu întotdeauna cei mai talentați reușesc”. Pentru că mai ai nevoie de ceva, nu doar de talent.
Și ea chiar a reușit. E campioană mondială, europeană și vicecampioană olimpică cu Franța. E cel mai longeviv căpitan din istoria echipei, un model pentru mii de tinere și un lider care nu inspiră prin discursuri, ci prin propriul exemplu.
Fédération Française de Handball
E și mamă de gemeni, și vorbește fără clișee și fără să ascundă părțile dificile despre ce înseamnă maternitatea pentru o sportivă de performanță. Despre nopți nedormite, epuizare, dorința de-a face totul perfect și cum a învățat să accepte ajutor, după ce s-a accidentat grav, la 35 de ani, pentru că nu și-a ascultat corpul.
„Nu pot să mint, să spun că e ușor, că noi femeile putem. E important să știm despre ce vorbim. Da, e dificil. Da, vei simți conscecințe asupra performanței și carierei tale. Trebuie să anticipezi, să te organizezi, să fii pregătită. Și de asemenea, trebuie să primești ajutor.”
S-a întrebat atunci cum o să mai revină după o ruptură a tendonului ahilian, la 35 de ani. Dar nu-și putea încheia așa cariera, așa că a revenit. Ar vrea s-o încheie câștigând Liga Campionilor cu CSM București, înainte să se retragă vara aceasta. Duminică joacă meciul decisiv cu Esbjerg și trebuie să câștige la peste 4 goluri.
Experiența a învățat-o însă că nu poți avea o carieră perfectă. Pentru că tot accidentarea aceea i-a luat șansa să câștige aurul olimpic cu Franța, un moment de care își amintește cu lacrimi în ochi, dar cu care s-a împăcat. „Într-un fel, accept situația. Asta e povestea mea.”
Ce i-a oferit în toți acești ani sportul, despre care vorbește cu iubire și recunoștință, e mai important decât medaliile. A forțat-o să iasă din zona de confort și să-și asume un rol de lider, deși era o fire introvertită care după ce înscria un gol voia să se ascundă sub parchet. A ajutat-o să vadă lumea, să-și construiască un viitor și o familie. După retragere, a venit momentul să dea ceva înapoi.
🤾♀️ Mi-a plăcut tare mult s-o cunosc, s-o ascult și să-i scriu povestea:
✍️ Interviul integral e pe platforma BRD Arena 9.
✍️ Povestea, pe larg, pe Lead.ro.
Generații legendare la Sports Festival
Știm că se apropie vara când încep veștile despre Sports Festival, cel mai mare festival dedicat sportului. Ediția din acest an, a patra, are loc între 1-4 iunie la Cluj și aduce din nou împreună legende ale fotbalului mondial și competiții pentru amatori, zeci de sporturi de experimentat gratuit, competiții și demonstrații, concerte și discuții despre drumul spre succes, mentori și perseverență.
Perioada nu a fost întâmplător aleasă, spune Mirel Alexa, directorul festivalului. „Ne dorim să sărbătorim Ziua Copiilor așa cum se cuvine, cu multă bucurie prin mișcare. În plus, cred că de la copii putem învăța cel mai bine că sport is fun.”
Mai jos găsiți un cod de discount oferit cititorilor newsletterului. Dar întâi, niște behind the scenes despre ce pregătește echipa anul acesta:
⚽️ Un meci demonstrativ între All Stars Romania și Galatasaray Legends (2 iunie). Legendele echipei Galatasaray vin la Cluj să se reîntâlnească cu cei mai buni jucători ai Naționalei României, printre care Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu, care au scris istorie pentru ambele echipe.
Încasările primite de Galatasaray pentru a participa la eveniment vor fi donate eforturilor de ajutorare a victimelor cutremurului din Turcia.
🏃♀️ Evenimentul de alergare cu scop caritabil Crosul Super Eroilor (4 iunie) are o nouă cauză anul acesta: o parte din taxele de înscriere vor merge către renovarea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca, o nouă misiune locală a programului Spitale Publice din Bani Privați.
🎤 Ediția de anul acesta e construită în jurul ideii că eșecul face parte din reușită. Discuțiile din secțiunea Sports Talks (1-4 iunie), cât și Masterclassul (3 iunie) vor încerca să redefinească ce înseamnă și cum trebuie privit eșecul în sport, dar și în viață.
🪁 E o editie dedicată copiilor, care vor putea testa peste 30 de sporturi în zona de inițiere, plus alte surprize, jocuri și un spectacol al Găștii Zurli. Copiii până în 7 ani pot intra fără bilet la meci, unde va fi amenajată o zonă pentru familii.
Cod de discount
Dacă vreți să vedeți din tribune meciul legendelor, Sports Festival oferă cititorilor newsletterului un discount de 30%.
E valabil până pe 15 mai, începând de azi, dacă introduceți codul PovestiriDinSport30 pe platforma Entertix atunci când cumpărați biletele.
Improbabil nu înseamnă imposibil
Baschetbalistul camerunez Joel Embiid a fost desemnat MVP-ul sezonului regulat în NBA, devenind al doilea jucător african din istorie care câștigă trofeul care poartă numele lui Michael Jordan.
Jucătorul echipei Philadelphia 76ers spune că ascensiunea lui improbabilă e material de filme. A început să joace abia la 15 ani, după ce-a văzut finala NBA din 2009 și s-a îndrăgostit de cum se mișcau și cum înscriau jucători ca Dwight Howard sau Kobe Bryant. Și-a implorat un an părinții să-l lase. Mama nu voia să audă decât de școală, tatăl îi spunea că nimeni din Camerun nu joacă baschet, să joace volei. Un an mai târziu, a participat la o tabără de baschet unde a reușit un slam dunk peste un adversar. După câteva luni, pleca în SUA să joace pentru echipa unui liceu.
Era însă slab și nepriceput și colegii râdeau de el. Juca atât de prost încât în prima zi, antrenorul l-a dat afară din sală. În camera de cămin, a plâns și-a vrut să se întoarcă acasă. Apoi s-a gândit că mai bine ar fi să le demonstreze că n-au dreptate. S-a antrenat mai mult, a studiat cum jucau alții pe YouTube, a avut încredere în proces. Și a devenit mai bun.
„Practic, îmi imaginam că sunt un jucător bun. Puterea minții e incredibilă. (..) Mi-am imaginat drumul către NBA. Serios, am ajuns în ligă uitându-mă pe YouTube și trăind în sala de antrenament."
Însă înainte de debutul în NBA, s-a operat și a ratat primele două sezoane. Atunci a vrut să renunțe. Nu atât din cauza accidentărilor, ci pentru că fratele lui mai mic a murit într-un accident de mașină în Camerun. S-a dus totuși în fiecare zi la recuperare, știind că Arthur ar fi mândru să-l vadă în NBA.
Când a câștigat, săptămâna asta, trofeul celui mai bun jucător, a început să plângă. „Probabilitatea ca cineva ca mine, care a început să joace baschet la 15 ani, să aibă șansa să fie MVP-ul ligii e egală cu zero, aș spune. Dar improbabil nu înseamnă imposibil."
Time-out cu recomandări
Cum se dezvoltă infrastructura sălilor polivalente din restul țării, în timp ce Bucureștiul stă blocat în anii ‘70
Nicicând atletul sau întâmplarea de pe-un teren de sport n-au fost mai aproape de faptul artistic ca în textele lui Radu Cosașu.
Povestea ucraineanului Kirill Shevchenko, vicecampion european la șah sub steagul României.
Baschetbalistul Luka Dončić va acoperi costurile înmormântărilor victimelor atacului armat dintr-o școală din Belgrad și va oferi suport pe termen lung supraviețuitorilor, prin fundața sa. Dončić e sloven, dar are rude în Serbia.
O recomandare non-sportivă, dar importantă: Mai sunt câteva zile în care puteți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către o asociație neguvernamentală. Puteți semna în mod digital formularul 230, pe platforma redirectioneaza.ro, construită de voluntaril Code for Romania. Durează câteva minute, iar termenul limită e 25 mai.
👇 M-aș uita într-una la albastrul infinit de pe străzile din Napoli, unde se sărbătorește primul titlu după 33 de ani.
„Diego nu va muri cât timp se va mai juca fotbal pe acest pământ sau cât timp va mai exista Napoli la umbra vulcanului.”
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre puterea poveștilor din sport de a inspira, de a coagula comunități și de a reflecta lumea în care trăim. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe.
Dacă l-ai primit de la un prieten, te poți abona aici.
© 2023 Andreea Giuclea
Design de Alex Munteanu (Namogo)