Oceanul ne erodează pământul
Ultima țară fără echipă națională de fotbal vrea să folosească cel mai popular sport din lume pentru a vorbi despre schimbările climatice.
Bună dimineața! Am revenit pe marginea bazinului și vă scriu azi de la Otopeni, unde au loc Campionatele Naționalele de înot în bazin lung.
E primul concurs din an pentru David Popovici și alți 500 de înotători de toate vârstele din țară, care urmăresc să se califice la competițiile internaționale din vara aceasta: Europenele de Juniori, Festivalul Olimpic al Tineretului European, Europenele Under 23 (o competiție nouă menită să ajute sportivii în tranziția de la juniorat la seniorat) și Mondialele de Seniori din Japonia.
Două noutăți, care arată cum continuă să se dezvolte acest sport după anul remarcabil avut de David anul trecut: e prima oară când înotătorii pot realiza baremul pentru Jocurile Olimpice la o competiție organizată în România, iar finalele sunt transmise de TVR, în fiecare după-amiază de la 18.00.
David a concurat deja (și a câștigat) la 50m liber, 50m fluture (cu record național), 400m liber și 100m spate, și s-a clasat pe 2 cu ștafeta 4x100m liber a clubului Dinamo (unde a înotat un timp foarte bun, 47,55).
Nu s-a antrenat prea mult pentru spate și fluture, doar câteva antrenamente în săptămâna dinainte, dar vrea ca în viitor să le abordeze și în competițiile internaționale. „Dacă nu e cel mai important concurs din an, am zis să experimentăm și să revizitez probe pe care nu le-am mai făcut de când eram mic. Sunt încă tânăr și nu vreau să mă blochez pe o singură probă.”
Azi urmează proba de 100m liber (unde poate obține deja calificarea la Jocurile Olimpice, baremul fiind 48,34), iar duminică 100m fluture și probabil ștafeta 4x100m mixt.
🏊♂️ Dacă vreți să veniți azi sau mâine, bilete sunt aici.
🤾♀️Tot azi, naționala de handbal feminin joacă cu Portugalia în barajul pentru Campionatul Mondial din decembrie (de la 17.00, pe Pro Arena). Meciul e sold-out de câteva săptămâni și are loc în noua Sală Polivalentă din Pitești (4.900 de locuri), inaugurată la finalul anului trecut, în urma unei investiții CNI de 100 de milioane de lei. Returul are loc pe 12 aprilie, în Portugalia. România e singura echipă care n-a lipsit până acum de la nicio ediție a Campionatului Mondial, așa că sper să continue tradiția.
„Mă simt mai mult român”
Tot la Otopeni l-am cunoscut pe Alessandro Vlad Petrișor, un înotător de 18 ani născut în Italia care visează să participe la Jocurile Olimpice cu ștafeta României, alături de David Popovici. Până atunci, a concurat ieri alături de el, de Dragoș Ghile și de Cristian Lăpădat în ștafeta de 4x100m liber a clubului Dinamo, și s-au clasat pe 2.
Mi-a povestit de cât de diferită i se pare atmosfera de naționalele din Italia, unde înotul e mult mai popular. „Acolo e nebunie, aici e liniște. Și noi sportivii facem gălăgie, ne susținem între noi, venim cu trompete pe ascuns, în rucsac. E cu totul alta atmosfera.”
Se antrenează la Milano și vine o dată pe an în România, la naționale, unde concurează pentru Dinamo, care are legitimați încă trei sportivi din diaspora. Mai sunt mulți ca ei și ar trebui făcute mai multe eforturi pentru a-i descoperi, mi-a spus un antrenor, pentru că sunt talentați și crescuți în sisteme unde se muncește bine. Un exemplu e Rebecca Diaconescu (17 ani), născută SUA, care de anul trecut concurează pentru România și a câștigat o medalie de argint la Europenele de juniori în proba ștafetă mixtă 4x100 m liber, alături de Bianca Costea, David Popovici și Patrick Dinu.
Alessandro (în tricou negru👆) are dublă cetățenie, dar ar vrea să concureze pentru România, unde vine în fiecare vară. „Mi-ar face mai mare plăcere să reprezint România, chiar dacă am crescut în Italia. Când eram mic spuneam doar că eu sunt italian, dar când am mai crescut am am văzut ceva diferit și mă simt mai mult român. Simt în mine că sunt român și sunt alte emoții când concurez în România.”
Un vis e să participe la Jocurile Olimpice cu ștafeta de 4x100 metri liber, dar știe că trebuie să aibă printre primii patru timpi din țară, și momentan sunt alții mai rapizi. Cu David Popovici în echipă, ștafeta ar fi o șansă pentru mai mulți înotători să se califice la Jocuri, și e un obiectiv important al Federației. „David e fundamental”, crede Alessandro. „Eu cred că ideea de ștafetă la Paris e pentru că avem ajutorul ăsta mare, va fi construită în jurul lui.”
Și David și-ar dori să fie mai mulți alături de el la competițiile mari. „Unul dintre visurile mele e să avem loturi cât mai extinse și le doresc tuturor sportivilor să reușească. Se simte diferența atunci când la Olimpiadă venim patru înotători români și multe alte țări au mult mai mulți sportivi. Așa că îmi doresc cât mai multă lume să performeze, să-și atingă obiectivele și să putem avea mai mulți onoarea de a reprezenta țara.”
✍️ Despre cum poate deveni diaspora un bazin de talente pentru România, un subiect despre care începem să vorbim tot mai mult în sportul românesc, a scris Ciprian Rus aici.
Ultima țară fără națională de fotbal și schimbările climatice
Republica Insulelor Marshall, un stat insular din Oceanul Pacific aflat la nord de Ecuador, între Hawaii și Australia e ultima țară recunoscută de către ONU care nu are o echipă națională de fotbal. Un lucru pe care încearcă să-l schimbe.
Federația înființată în 2020 de Shem Livai, un om de afaceri care locuiește în capitala Majuro, își propune să folosească cel mai popular sport din lume pentru a vorbi despre criza climatică, care le va afecta serios teritoriul, compus din câteva zeci de insule și atoli de corali. Conform predicțiilor actuale, 40% din clădirile din capitală ar putea fi sub apă până în 2030.
Insulele sunt cunoscute pentru că au fost folosite în anii 50 de către SUA pentru a testa arme nucleare. Au fost cucerite de americani în 1944, care le-au administrat până în 1990, când și-au câștigat independența. Influența SUA e și motivul pentru care fotbalul nu e popular, spre deosebire de baschet, baseball sau volei. Aproape fiecare sat are un teren de baschet, în timp ce cele de fotbal sunt aproape inexistente, deși sunt și localnici care joacă.
Ajutați de un antrenor britanic numit director tehnic, vor să crească interesul pentru fotbal pornind din comunități, prin formarea antrenorilor din școli. Una din soluțiile pentru o echipă națională e să caute jucători în disaspora, mai ales în SUA, și explorează posibilitatea de-a folosi Football Manager pentru a-i găsi, scrie ESPN.
Insulele din Pacific sunt printre cele mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice. În Majuro, inundațiile care obișnuiau să fie sezoniere se întâmplă acum constant, spune Livai pentru New York Times. Mătură insulele mici de pe o coastă pe alta, strică plantații, distrug locuințe. Tot mai multe familii părăsesc țara, iar populația e în declin.
Într-una din cele mai afectate zone ale capitalei, satul Jenrok, e în curs de construcție un stadion care va funcționa și ca un dig în fața inundațiilor. „Oceanul ne invadează curțile și ne erodează pământul”, spune Livai. „Sperăm că atunci când vom juca fotbal, oamenii își vor da seama în micile insule că schimbările climatice au loc la fel de aproape de casă ca și în curțile noastre.”
Time-out cu recomandări
De ce îți face bine să participi live la evenimente sportive.
Lecții de viață din șah. O academie din Munchen folosește șahul în traininguri de management și programe educaționale pentru copii. Recomandare din noul newsletter Recorder.
Kayak Champions, un club de caiac-canoe pentru copii și adulți, a început în martie un proiect de terapie prin sport adresat persoanelor vulnerabile din București și zonele limitrofe.
Două interviuri despre decăderea fotbalului românesc: unul cu un reprezentant al Generației de Aur, Viorel Moldovan, pentru Balkan Insight. Altul cu un jucător de 20 de ani care face parte din lotul lui Arsenal dar nu are loc la naționala U21 a României.
La 100 de zile de când Messi și Argentina au ridicat Cupa Mondială, nu multe s-au schimbat pentru muncitorii migranți din Qatar, care spun că reformele promise sunt doar pe hârtie. Nici promisiunile legate de transformarea și redirecționarea stadioanelor nu au fost încă îndeplinite.
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre puterea poveștilor din sport de a inspira, de a coagula comunități și de a reflecta lumea în care trăim. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe.
Dacă l-ai primit de la un prieten, te poți abona aici.
© 2023 Andreea Giuclea
Design de Alex Munteanu (Namogo)