Sportive care depășesc bariere
Sabrina Ionescu: „Am vrut să creăm un pantof de baschet, punct. Nu unul pentru femei, nu unul pentru bărbați, doar un pantof de baschet.”
Bună dimineața! Înainte de poveștile de azi, două vești care m-au bucurat în martie: Textul pe care l-am scris despre David Popovici la finalul verii trecute a fost selectat pe longlist la Premiile Asociației Presei Sportive Internaționale.
Iar a doua: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a publicat pe 8 martie o serie de povești dedicate jurnalistelor din presa centrală și locală a căror muncă inspiră și aduce schimbare. A fost o surpriză și o onoare să fiu printre ele, mai ales că sunt mult mai mult de 10 care ar merita să fie acolo.
Inițiativa CJI a pornit de la un studiu care arată că vizibilitatea femeilor, atât ca jurnaliste, cât și ca subiecte de știri, s-a schimbat foarte puțin în ultimii 25 de ani și încă „nu reflectă contribuția femeilor la structura societății, culturii, artelor și politicii europene". Tot studiul arată că „mai puțin de unul din patru experți sau comentatori erau femei în majoritatea mijloacelor de informare în masă”.
E o realitate prezentă și în jurnalismul sportiv – unde peste 80% dintre reporterii sportivi sunt bărbați –, una care cred că influențează și felul în care e prezentat conținutul sportiv (și așa puțin) despre sportive, deseori încărcat de stereotipuri.
„Doar incluzând vocile femeilor, ca surse, ca experte, ca jurnaliste, și ținând cont de nevoile și perspectivele feminine, presa poate să reflecte echilibrat societatea”, spune CJI. Întregul proiect e aici, cu texte scrise de Bianca Oanea și fotografii de Ioana Moldovan.
Acest newsletter a pornit și din dorința de a aduce mai des în față poveștile sportivelor, așa că azi vorbim despre câteva dintre cele care depășesc tot felul de bariere. 👇
Sabrina
Sabrina Ionescu, una dintre cele mai bune jucătoare din baschetul feminin american, a anunțat lansarea unei colecții Nike, fiind doar a 12-a baschetbalistă din istoria WNBA care are propria pereche de signature-shoes.
E și prima sportivă Nike care realizează o colecție unisex, iar asta a fost important pentru jucătoarea echipei New York Liberty încă de la începutul procesului de design, în care s-a implicat activ. „Am vrut să creăm un pantof de baschet, punct”, spune. „Nu unul pentru femei, nu unul pentru bărbați, doar un pantof de baschet.”
„Nike Sabrina 1” a fost realizat folosind date atât de la sportive cât și de la sportivi și o ajută să fie mai rapidă pe teren, fără să piardă din confort. Colecția include și modele pentru copii și va fi lansată la vară. „Nu vreau să așez pe nimeni într-o cutie. Vreau ca oameni de toate vârste, femei sau bărbați, să poată purta pantoful și să se regăsească în el și în posibilitatea de a fi oricine își doresc.”
Sabrina și-a mai dorit să includă în design un model geometric brodat inspirat de arta și arhitectura tradțională românească, un mod de a onora sacrificiile făcute de familia ei. Emigrat din România în perioada Revoluției, tatăl ei a început ca șofer de taxi și spera să-și poată aduce și familia – soția Liliana și fiul de doi ani, Andrei – după câteva luni. A reușit abia după șase ani, când a pus pe picioare propria afacere cu limuzine. Sabrina și fratele ei geamăn s-au născut în SUA, dar vorbesc română.
„A fost important pentru mine [să încorporez] locul de unde vin, cum am ajuns aici și multe dintre sacrificiile pe care familia mea le-a făcut ca eu să am șansa să joc baschet, jocul pe care îl iubesc”, a mai spus jucătoarea, campioană mondială cu echipa Statelor Unite, despre pantoful care conține inscripționate cuvintele Anyone, anywhere.
Mikaela
Mikaela Shiffrin a devenit cea mai titrată schioare din istoria Cupei Mondiale de schi alpin, depășind în martie recordul suedezului Ingemar Stenmark (86 de victorii), chiar în Suedia, la Åre.
Era un record vechi de 34 de ani, care mult timp a părut de neatins, dar Shiffrin l-a depășit la nici 28 de ani, având încă trei-patru sezoane de concurat. Stenmark spunea recent într-un interviu pentru Associated Press că Shiffrin e „mult mai bună decât era el” și că va fi prima care va ajunge la 100 de victorii.
Acum un an, schioarea americană avea o ediție nereușită la Jocurile Olimpice de la Beijing, terminând fără medalie din cinci probe, și vorbea criza de încredere prin care trece, despre obsesia uneori nesănătoasă pentru victorie, despre cum ar fi vrut să se topească de pe fața pământului „Dacă am învățat orice anul trecut e că aceste concursuri mari pot ieși extraordinar sau îngrozitor. Și vei supraviețui, indiferent ce se întâmplă.”
Secretul succesului și dominației ei, scrie New York Times, stă și în felul în care a reușit să evite patru capcane care au deraiat multe cariere: accidentărie, egoul, mulțumirea de sine și distragerile.
Camelia
Camelia Ceasar, portarul naționalei României de fotbal feminin, și echipa ei, AS Roma, au ajuns în sferturile Women's Champions League la prima participare. Au jucat, astfel, pentru prima oară pe Stadionul Olimpico, în fața a 39.454 de spectatori, un record de audiență pentru fotbalul feminin italian. Echipa înființată în 2018 a pierdut meciul tur cu 0-1 contra Barcelonei, campioană europeană în 2021, care e la a opta prezență consecutivă în sferturi, însă Camelia a avut un joc extrem de bun, reușind nouă intervenții.
Jucătoarea de 25 de ani s-a născut în România, locuiește în Italia de la cinci ani și are dublă cetățenie. A debutat la Roma în 2019 și a contribuit la câștigarea Cupei Italiei în 2021. „Am crescut aici în Italia, cunosc jucătoarele de aici, dar pentru mine a contat enorm că pot să joc pentru țara mea, pentru România”, a spus despre prima convocare la echipa României, în 2021.
Tot o premieră a fost faptul că meciul a fost arbitrat de o brigadă 100% românească formată din Iuliana Demetrescu, Petruța Iugulescu și Mihaela Țepușă, asistate din camera VAR de Ovidiu Haţegan și Horațiu Feșnic.
Billie
US Open a dezvăluit vizualul cu care va aniversa, la vară, 50 de ani de când a devenit primul turneu de Grand Slam din era Open care oferă premii egale jucătoarelor. Pentru că schimbarea a fost un rezultat al activismului dus de Billie Jean King, fostul număr 1 mondial e imaginea acestei aniversări. Ilustrația e realizată de o artistă din Brazilia, Camila Pinheiro, prima femeie care semnează identitatea vizuală a turneului în ultimii 10 ani.
„E ridicol”, a spus King în 1972, când a câștigat US Open și a primit 10.000$, față de cei 25.000$ primiți de câștigătorul turneului masculin, Ilie Năstase. A spus atunci organizatorilor că jucătoarele nu vor reveni să joace anul următor decât dacă vor primi aceleași sume.
Mai mult, a căutat sponsori care să acopere diferența, așa că în 1973, US Open a fost primul turneu de Grand Slam care a oferit premii egale. Celelalte au făcut pasul ceva mai târziu: Australian Open în 2001, French Open în 2006, iar Wimbledon în 2007.
Tot în 1973, King a fondat WTA (Women’s Tennis Association) și a devenit prima președintă a turneului feminin. „Nimeni n-a făcut mai mult pentru egalitatea sportivelor decât Billie Jean King”, spune președintele Asociației Americane de Tenis, Brian Hainline.
#deascultat
Ryan Mason a sperat timp de un an că va reveni pe teren după o fractură craniană suferită într-un meci, la 25 de ani. A sperat chiar și după ce medicii i-au spus că nu mai poate juca, și chiar și după ce-a început să antreneze. Când intra pe teren cu jucătorii și simțea că încă e în formă, se gândea că poate n-ar fi o nebunie.
Bifase deja o prezență în naționala Angliei și jucase câteva meciuri pentru Tottenham, clubul la care s-a format. A fost apoi din nou împrumutat și visa să revină în tricoul echipei pe care o iubea de la 7 ani. A revenit însă doar ca antrenor. A început în academie în 2018, iar în 2021, după plecarea lui José Mourinho de la echipa de seniori, l-a înlocuit câteva etape ca interimar, devenind cel mai tânăr manager din istoria Premier League, la 29 de ani.
Acum are 31, a fost secundul lui Antonio Conte și ar putea prelua din nou temporar echipa, dacă italianul va fi demis după ce și-a criticat aspru jucătorii într-o conferință de presă, acuzându-i că sunt leneșl și individualiști.
Tottenham Hotspur FC via Getty Images
Mason povestește în detaliu în podcastul High Performance despre accident și zilele care au urmat, despre cum a realizat, când a devenit tată, că fotbalul nu mai e cel mai important; cum a transformat respingerile din carieră în motivație și ce l-a ajutat să rămână puternic și optimist după accident:
🗨️ „Experiențele anterioare prin care am trecut în viață. Momentele grele, neîncrederea celor din jur. Un exemplu e când am fost împrumutat în Franța. N-am jucat un minut, după două săptămâni am vorbit cu managerul și mi-a spus că n-a fost decizia lui și dacă vreau pot să mă întorc la Tottenham. Dar mi-am spus atunci că nu pot să mă întorc, trebuie să demonstrez că pot să joc, trebuie să stau. Cinci luni mai târziu, nu jucasem niciun minut. Dar am rezistat, am locuit singur în Franța, am încercat să învăț limba. Am știut că e poate chiar mai valoros decât să joc, pentru că sezonul următor voi fi înfometat și mai puternic psihic decât niciodată; datorită acelui moment, din care probabil cei mai mulți s-ar fi întors acasă, în zona de confort, lângă familie.”
Același mindset l-a ajutat să creadă că poate reveni după accident, și să facă tot ce ține de el, ca să nu aibă niciun regret. Dar și să accepte, într-un final, că riscurile sunt prea mari. „Tocmai am devenit tată și am realizat că am un alt scop acum. Trebuie să fiu un tată bun, trebuie să-mi canalizez energia în altă parte, s-a deschis o nouă lume.”
Timeout cu recomandări
Ben Affleck, Matt Damon, Michael Jordan și Nike = 🤍, adică filmul AIR, de văzut curând.
Pe 23 aprilie are loc Semimaratonul Iași, unde fiecare kilometru alergat poate însemna un ajutor oferit copiilor din medii vulnerabile. Înscrieri aici.
Tot în Iași va avea loc, la vară, Campionatul Mondial de eSports, în cadrul Digital Throne, un festival de 10 zile dedicat lumii digitale.
Lecții de leadership de la Toto Wolff, CEO al echipei de Formula 1 Mercedes.
👏 Alex Munteanu, care a creat identitatea vizuală a acestui newsletter, a câștigat acum câteva zile locul I la cel mai important concurs de branding din Europa, Transform Awards Europe 2023, pentru identitatea de brand "Iași - orașul creatorilor" creată de agenția sa, Namogo.
50 de fotografii care au schimbat felul în care privim sportul:
Neil Leifer/Sports Illustrated/Getty Images
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre puterea poveștilor din sport de a inspira, de a coagula comunități și de a reflecta lumea în care trăim. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe.
Dacă l-ai primit de la un prieten, te poți abona aici.
Copyright © 2023 Andreea Giuclea
Design de Alex Munteanu (Namogo)
Unsubscribe