Toate recordurile se doboară la Roma
Scrisoare din Foro Italico, unde David Popovici s-a apropiat la șapte sutimi de secundă de recordul mondial de seniori la 100 de metri liber
Toate recordurile se doboară la Roma
M-am gândit că v-ar bucura o ediție specială, trimisă din Stadio Olimpico del Nuoto din Roma, gazda Campionatelor Europene de Înot pentru Seniori. E a treia competiție din cele patru la care participă David Popovici vara asta. (La ultima, Mondialele de Juniori, voi lipsi motivat, pentru că au loc în Peru.)
Abia așteptam să văd bazinul din capitala Italiei, mai ales după ce-mi povestise cât de mult îi place să înoate aici. E locul unde anul trecut, la Europenele de Juniori, și-a anunțat sosirea în lumea mare a înotului. Îi place că e în aer liber, că e înconjurat de pini, că se simte rapid în apă și că aici s-a scris istorie. Cum vrea să scrie și el.
Parte din complexul sportiv Foro Italico (initial se numea Foro Mussolini), construit în anii 1930 între Monte Mario și râul Tibru – care găzduiește printre altele și stadionul Olimpico și arena de tenis pe care se joacă Openul Italiei –, bazinul descoperit are o mitologie aparte. La Campionatele Mondiale din 2009, apogeul erei supercostumelor de poliuretan, interzise ulterior, s-au doborât aici 43 de recorduri. Unele încă sunt în picioare, inclusiv cele la 100 și 200 de metri liber, probele sale. (Mai înoată la Roma și la 400 de metri liber și cu ștafeta.)
A avut dreptate, e tare frumos. O să-mi rămână întipărită imaginea de mai sus, din timpul încălzirii dinaintea semifinalei la 100 de metri liber de ieri, cu turcoazul apei, pinii ăștia parcă rupți dintr-un tablou, cerul albastru și norii care au adus un pic de răcoare (chiar și câțiva stropi de ploaie). În boxe răsunau balade pop, apoi doi prezentatori au cântat live ceva în italiană și am simțit o combinație de emoție și încredere că o să urmeze ceva frumos; cam cum am simțit și când am ajuns la Budapesta.
A urmat ceva mai mult decât frumos. Când a atins peretele și pe ecran s-a afișat timpul, spectatorii italieni s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat îndelung, iar el le-a zâmbit din apă. Un standing ovation pentru adolescentul român și pentru cele 46,98 de secunde ale sale. Un best-time, un nou record european de seniori, un nou record mondial de juniori și al patrulea (!!) cel mai bun timp din istorie (al doilea fără costum). La șapte sutimi de recordul mondial de seniori (46.91) stabilit de Cesar Cielo în 2009, tot aici, la Roma, despre care s-a vorbit din nou la masa presei, în zona mixtă, printre spectatori, în social media.
David, care va împlini 18 ani în septembrie, a devenit ieri cel mai tânăr înotător care a coborât sub 47 de secunde pe suta de metri; Cielo și Caeleb Dressel au reușit asta la vârsta de 22 de ani, Alain Bernard la 25. David a reușit și cel mai bun timp din istorie pe a doua lungime de bazin (24.05).
Când a ieșit din apă, a făcut o plecăciune către tribune, cu un zâmbet larg pe chip și mâna stângă, în care ținea casca și ochelarii, la spate. Nu s-a oprit în zona mixtă pentru declarații, ca să ajungă cât mai repede la refacere. Îl așteaptă o zi importantă, în care va încerca să câștige titlul european și la seniori. Poate chiar să ofere un răspuns tuturor discuțiilor despre recordul mondial, și să-și îndeplinească astfel visul de-a fi cel mai rapid înotător din istorie. Dar o zi în care cel mai important rămâne să se distreze, așa cum doar el știe s-o facă.
📺 Finala e sâmbătă seară, de la 19:22, în direct pe TVR 1
Q&A: Cred că schimbă felul în care se înoată
L-am cunoscut pe Julian Linden, reporter australian care scrie pentru The Daily Telegraph, la Budapesta, în sala de presă, după ce David Popovici a câștigat primul său titlu mondial de seniori, la 200 de metri liber. S-a așezat lângă mine la conferința de presă și-a zis zâmbind că a venit să-l asculte pe noul său înotător preferat. Mi-a povestit că scrie despre înot de la JO din 1992 din Barcelona, că a văzut de-a lungul anilor mulți înotători mari și că românul de 17 ani, deși e încă tânăr, pare să aibă toate instrumentele și potențialul, mental și fizic, să fie și el unul dintre cei mari. Am vorbit puțin cu el despre acest potențial:
Ce-l impresionează la David:
Sunt mai multe lucruri care mă impresionează. Fizic, nu arată ca un băiat mare și puternic, E destul de slab. Dar dacă te uiți la tehnica lui, e perfectă, îmi amintește puțin de Alexander Popov, acea cadență controlată, fără grabă. Dacă-l privești, e ca o iluzie optică, face înotul să pară ușor, nici nu pare că se străduiește, pur și simplu zboară prin apă, arată atât de confortabil.
Alt lucru care mi se pare foarte impresionant e că e foarte matur pentru un tânăr, e foarte încrezător când vorbește cu media, se simte în largul lui. Știe ce se întâmplă în lume, înțelege lucrurile care se întâmplă în jur. Alt lucru observabil, și ăsta e poate cel mai bun lucru: arată ca și cum se distrează. Dacă pui astea trei lucruri la un loc, atributele fizice, abilitățile tehnice și încrederea, faptul că nu e copleșit de situații, ai tot pachetul.
Dar e tânăr, cursele de liber sprint sunt decise de margini foarte mici. Indiferent cât de bun ești. Dressel e incredibil și a câștigat la Tokyo la 6 sutimi. Nu poți să pocnești din degete așa repede. Diferențele sunt mici. Dar tot ce vedem de la el acum arată foarte bine.
Cum îi vede viitorul:
Momentan, pare cel care e pe val. Dacă ar fi să pariez pe cine o să câștige la Paris, as paria pe el. Dar înotul se schimbă foarte rapid. Anul trecut era pe 7 în finala la 100 și pe 4 la 200 și acum e primul. Pot fi și alții care vin din urmă la fel. Dar o să fie captivant de privit, îmi place mult de el.
Ce spune de recordul mondial:
Dacă ar fi să bată acest record, ar fi una dintre cele mai mari realizări din istoria înotului. Recordul mondial la 100 metri liber e mereu cel mai greu de bătut. Acesta e cu atât mai greu cu cât datează din perioada super-costumelor, când erau ajutați de ele. De asta, nimeni n-a putut să-l doboare.
Dar cineva o să-l bată într-o zi. Una dintre înotătoarele australiene care se antrenează cu Kyle Chalmers (nr: campion olimpic în 2016), crede că David o s-o facă. Crede că el o să bată recordul mondial, și ea se antrenează cu Kyle Chalmers.
Alt lucru care-mi place la el e că a trecut ceva timp de când am avut înotători de 100 și 200. Cursa de 200 era câștigată, tradițional, de băieți care veneau de la 100 în sus. Apoi s-a schimbat, au devenit înotători de 400 care coborau la 200. Cei care aveau stamină. Iar el aduce din nou viteza. Cred că schimbă felul în care se înoată, un pic.
Ce spune David
În prima zi la Roma, s-a întâlnit cu jurnaliștii străini, care l-au întrebat, printre altele, cum i se pare să fie comparat cu rusul Alexander Popov, cu care specialiștii îl aseamănă des pentru tehnica aparte.
„E o onoare să fiu comparat cu el (Popov), desigur, dar am fost comparat și cu Ian Thorpe, și cu Michael Phelps, toată lumea mă compară cu toată lumea. Îmi plac toți, îi admir, dar vreau să mă concentrez asupra mea și să fiu primul David Popovici.”
A fost o discuție relaxată, cum spune că se simte la această competiție, în care i-a făcut deseori să zâmbească pe jurnaliști. Alte declarații care mi-au plăcut:
💬 „Cred că fotbalistul Erling Haaland a fost întrebat același lucru după un meci bun și după un breakthrough ca cel pe care l-am avut eu și nu știa foarte bine engleză atunci, dar a răspuns la obiect, a spus: „Work. Hard work”. E doar despre multă muncă și multe sacrificii și totul se rezumă la cât de mult îți dorești. Iar eu îmi doresc foarte tare.”
💬 „Antrenorul mi-a vorbit de stoicism și de filosofie, în general. E mult de învățat din ea și există o conexiune bună cu sportul, mai ales în cazul stoicismului. O folosesc în viața de zi cu zi, când vreau să mă motivez să intru în apa rece sau când n-am chef să fac nimic. La bază, e vorba, simplu, despre a trăi o viață fericită. Și mă ajută să trăiesc o viață fericită.”
💬 „Totul e distractiv, sportul e distractiv. Să obosești foarte rău și să-și vină să vomiți, să ți se urce sângele la cap, și asta e distractiv. Nu pe moment, dar după jumătate de oră, după ce nu-ți mai vine să mori, e fun. Simți că totul merită.”
Mai multe aici.
Și o ilustrare a acestei relaxări