Fotbalul feminin e acasă
României nu i-au lipsit niciodată copiii talentați, dar n-a reușit în ultimii ani, să-i ajute să progreseze în mod echilibrat, să rămână competitivi și motivați.
Buongiorno!
Vă scriu cu gândul la Italia, unde pe 11 august încep Campionatele Europene de Natație Seniori. După Mondialele de la Budapesta și Europenele de Juniori de la Otopeni, e a treia competiție din vara asta unde va concura David Popovici, a cărui poveste continui s-o documentez.
În Stadio Olimpico del Nuoto din Roma, bazinul lui preferat, va concura în patru probe: 100 m liber, 200 m liber, 400 m liber și ștafetă 4x100 m liber. Alături de el, în lotul României mai sunt: Alexandra Dobrin (200 m mixt, 400 m mixt), Alexandra Victorița Bogdăneci (50 m fluture, 100 m fluture), Patrick Sebastian Dinu (100 m liber, ștafetă 4x100 m liber), George-Alexandru Stoica-Constantin (100 m liber, ștafetă 4x100 m liber), Mihai Gergely (100 m liber, 200 m mixt, ștafetă 4x100 m liber), Andrei Mircea Anghel (50 m spate, 100 m spate). Robert Glință nu va participa, așa că Federația își propune o medalie.
La sărituri în apă vor concura Amelie Forster (trambulină 1 m) și Angelica Muscalu (platformă 10 m), iar la high-diving Cătălin Preda și Constantin Popovici. (Redbull)
Revin cu vești de acolo🍦.
Fotbalul feminin e acasă
Când Anglia câștiga ultima oară un turneu major – Cupa Mondială din 1966 –, femeile nu aveau voie să joace fotbal în mod organizat, pentru că Federația engleză a interzis timp de 50 de ani fotbalul feminin. Așa că e puțină poezie în faptul că naționala feminină a câștigat primul titlu al Angliei după 56 de ani, și că fanii englezi au putut în sfârșit să cânte deja celebrul football's coming home. Cum e poezie și în faptul că Ellen White, care la nouă ani era refuzată de echipa locală de băieți, e acum cea mai bună marcatoare din istoria echipei și campioană europeană.
Anglia a câștigat învingând cu 2-1 în prelungiri cea mai titrată echipă din Europa, Germania, de opt ori campioană europeană. A câștigat înscriind goluri frumoase și gestionând bine presiunea de a juca pe Wembley finala unui turneu pe care nu l-a câștigat niciodată, în fața a 87.192 de spectatori, un record pentru o finală de turneu european, feminin sau masculin.
Turneul găzduit de Anglia a depășit multe recorduri de audiență, interes și mediatizare și pare un moment de transformare pentru fotbalul feminin, al cărui impact se va simți în multe aspecte din societate, crede Leah Williamson, căpitanul Angliei:
„I’ve only ever been in this football workplace but, in most workplaces across the world, women still have a few more battles to face to try to overcome. For every success we make, for every change of judgment or perception or the opening of the eyes of somebody who will now view women as somebody with the potential to be the equal of her male counterpart, that can create change in society.”
Câteva cifre:
574.875 de spectatori au fost prezenți în tribune pe parcursul turneului, de peste două ori mai mult decât la edițiile anterioare.
17,4 milioane de telespectatori au urmărit finala pe BBC. A fost cel mai urmărit meci din fotbalul feminin britanic și cel mai urmărit program difuzat în 2022 în Anglia
A fost prima oară când turneul feminin a avut proprii sponsori și nu a fost parte dintr-un pachet care includea și turneul masculin. UEFA a atras astfel branduri ca Visa, Heineken, Lego, Pepsi, Volkswagen, Adidas, Hublot, Nike, TikTok, LinkedIn sau Pandora.
Întregul turne e estimat să aducă profit de 65,6 milioane $ în cele nouă orașe gazdă; de patru ori mai mult decât la ediția din 2017.
Vânzările la costumul Marks&Spencer purtat de antrenoarea Angliei, Sarina Wiegman, au crescut cu 140% în timpul turneului.
Biletele pentru amicalul Anglia - SUA care urmează să aibă loc pe Wembley pe 7 octombrie s-au epuizat în 24 de ore.
Mai multe cluburi din campionatul feminin spun că le-au crescut vânzările de bilete pentru noul sezon. La Manchester City chiar s-au dublat.
The Guardian scrie și despre cum poate fi folosit un astfel de moment pentru a crește în continuare fotbalul feminin. Câteva idei: investind în grassroots, transferând capitalul de imagine și audiențele record și către ligile naționale, oferind în continuare acoperire media, diversificând publicul, integrând mai bine echipele de fotbal feminin în comunitate. 👇 Cum e acest mural dedicat căpitanului Leah Williamson realizat în orașul ei natal de un grup de artiști locali. Radioul local a invitat ascultătorii să aleagă textul care-l va însoți, iar câștigător a fost: „she's one of our own".
Bonus: Un mesaj emoționant al Mariei Ficzay despre colegele ei de la echipa națională a României:
„Pentru noi nu sunt sacrificii, dar faptul că jucăm fotbal și unele dintre noi lucrează pe lângă sau au alte activități ca să aibă un trai decent, pentru mine ele sunt eroinele mele. Pentru că se antrenează la fel ca sportivii care sunt plătiți să facă doar lucrul ăsta.”
#devăzut
Dacă n-ați văzut încă discursul de retragere al lui Sebastian Vettel din Formula 1, sper s-o faceți. E o scrisoare dulce-amară pentru sportul căruia i-a dedicat 16 ani, dar care îl ține departe de familia cu care vrea să petreacă mai mult timp și care intră tot mai mult în conflict cu valorile lui (mai ales cu preocuparea pentru mediu sau cu felul în care se respectă drepturile omului în unele dintre țările care găzduiesc curse).
E și un manifest despre echilibru și schimbarea priorităților în timp, despre motivație și pasiune, despre alegerile fiecăruia și cum te definești. „Să fiu un pilot nu a fost niciodată singura mea identitate. Cred cu tărie că ne definim prin cine suntem și cum îi tratăm pe ceilalți mai mult decât prin ce facem”, spune germanul de 35 de ani, de patru ori campion mondial.
Deși e un anunț despre un final de drum, vorbește mult despre viitor. Despre viitorul pe care vrea să-l petreacă cu copiii lui, despre cum vrea să fie lumea în care îi crește, despre curajul de a face schimbări și de a porni pe un nou drum, de a căuta alte curse de câștigat, dar și despre noua generație de piloți. E și un reminder, cum a fost și retragerea lui Ash Barty din tenis că e ok să fii competitiv, să vrei să câștigi, și la fel de ok să te oprești la un moment dat și să te bucuri de viață altfel. Pentru că genul ăsta de performanță cere multe.
„E puțin ciudat să privești în necunoscut și mă tem un pic de ce urmează”, a spus într-un interviu. „Asta e viața pe care o cunosc de când eram copil și îți oferă multă siguranță doar să știi când începe și se termină sezonul, unde e următoarea cursă. E o rutină în asta. (..) Dar sunt entuziasmat să văd urmează.”
Și eu abia aștept să văd ce va face mai departe, mai ales că e deja implicat în mai multe proiecte de mediu – de exemplu, a construit împreună cu elevii unei școli un hotel pentru albine – , iar anul trecut a organizat o cursă de karting pentru femei în Arabia Saudită.
The kids are alright
19 medalii au câștigat juniorii României la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), competiţie organizată în Slovacia, la Banska Bystrica, săptămâna trecută: cinci de aur, opt de argint și șase de bronz. România a încheiat competiția pe locul 8 în clasamentul general pe țări.
Gimnastica a adus trei dintre cele cinci medalii de aur, prin Amalia Puflea (15 ani), care a urcat pe prima treaptă a podiumului la sol, bârnă și în proba pe echipe (alături de Amalia Ghigoarţă şi Sabrina Voinea), dar a câștigat și argint la individual compus.
„Sunt mândră de mine, puteam să fac și la paralele și la sărituri mult mai bine dar sunt sigură că la europene va fi și mai bine”, a spus cea mai medaliată sportivă din lotul României, care se pregătește acum de Campionatele Europene din Germania (9-14 august).
Cele trei gimnaste fac parte din programul „Țară, Țară, vrem campioane”, gândit și coordonat de Mariana Bitang și Octavian Belu și finanțat de OMV Petrom, despre care am scris aici. Sunt trei din cele 200 de fete de şase-şapte ani care și-au făcut bagajele în 2014 şi au plecat de acasă, ca să devină gimnaste. În treninguri roz, cu rucsaci în spate, s-au mutat în șase centre de gimnastică din țară, unde mănâncă împreună, își fac temele și merg la școală. Tot acolo învață să meargă pe bârnă, să facă piruete, să se învârtă la paralele și visează la Jocurile Olimpice din 2024.
„E foarte greu pentru un copil de șase ani să-l smulgi de lângă părinți”, îmi spunea atunci Mariana Bitang, care a vorbit de multe ori despre faptul că sistemul de pregătire centralizat nu mai funcționează. Dar, în lipsa infrastructurii, nu există deocamdată o soluție pentru a-l înlocui. „Ideal ar fi să avem câte o sală de gimnastică în fiecare localitate, cum e în alte țări. Atunci copilul s-ar dezvolta o primă etapă acolo.”
Pe lângă FOTE, și alți juniori au obținut rezultate bune vara aceasta. La Campionatele Europene de tenis de masă pentru cadeţi şi juniori, România a câștigat 10 medalii, la Campionatele Mondiale de Canotaj Under 19 și Under 23, 7 medalii, iar la Europenele de Înot pentru Juniori de la Otopeni, nouă medalii.
României nu i-au lipsit niciodată copiii talentați, dar n-a reușit mereu, mai ales în ultimii ani, să-i ajute să progreseze, să crească într-un mod echilibrat, să rămână competitivi și motivați. Asta e miza pentru următoarele generații.
Timeout cu recomandări
Ucraina își propune să înceapă campionatul de fotbal pe 23 august, un act de sfidare în fața invaziei rusești, spune Andriy Pavelko, președintele federației: “Holding football competitions during the war is not only about sports. It is about demonstrating the fearlessness of our people, the indomitable spirit and desire for inevitable victory.”
Ieri a început și Premier League, un sezon care va fi întrerupt de Campionatul Mondial organizat în decembrie în Qatar. Tackle.ro are o serie de previziuni pentru fiecare echipă.
Moștenirea lui Bill Russell, unul dintre cei mai importanți baschetbaliști din istorie, dar și un activist care a cerut mereu mai mult de la America.
Ce înseamnă victoria Angliei pentru o jurnalistă care scrie despre fotbalul feminin dinainte să existe resurse pentru asta la ziarele de sport.
Germania, țara în care peste 27 de milioane de oameni fac sport: „Fiecare sătuc, oricât de mic ar fi, are un club sportiv”
Să driblați căldura cum își driblează colegii de antrenament această viitoare fotbalistă. Cu zâmbetul pe buze.
Povești din Sport e un newsletter bilunar despre puterea poveștilor din sport de a inspira, de a coagula comunități și de a reflecta lumea în care trăim. Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, m-aș bucura să-l dai mai departe.
Dacă l-ai primit de la un prieten, te poți abona aici.
© 2022 Andreea Giuclea
Design de Alex Munteanu (Namogo)