David Popovici vrea să fie cel mai bun înotător din lume
Portretul lui David Popovici: Curajul de-a visa la lucruri mărețe și munca imensă pe care trebuie s-o depui să ajungi acolo.
Scrisoare cu valuri din Budapesta
Abia așteptam să vă povestesc despre textul la care am lucrat în ultima lună, o poveste pe care mi-a plăcut enorm s-o documentez.
E un portret al lui David Popovici, înotătorul adolescent care cred că ne-a impresionat pe mulți vara trecută, nu doar prin performanțele sale – locul 4 la Jocurile Olimpice și un record mondial de juniori –, cât mai ales prin discursul său, prin spiritul viu, prin încrederea în ce poate face în bazin și relaxarea pe care o arată în afara lui. Mi-am dorit de atunci să-l cunosc și să aflu ce din parcursul lui l-a ajutat să fie așa.
În mai, am mers la câteva antrenamente, am vorbit cu el, cu antrenorul lui, cu părinții și cu alți specialiști din echipă, și am descoperit un alt mod de-a face performanță, de-a crește ca sportiv și ca om: fără încrâncenare și fără teamă de eșec; motivat și inspirat de un antrenor care-i este în primul rând mentor și prieten, care îl ghidează și în afara bazinului, care-i încurajează personalitatea în loc să-l încadreze într-un șablon; cu părinți care-l susțin și cred în el necondiționat, fără să pună presiune, și pentru care cel mai important e să fie fericit și să aibă o viață cât mai aproape de normalitate.
David înoată cu o ușurință pentru care specialiștii îl consideră un fenomen, și e impresionant cum vorbesc de potențialul lui, de cât de mult poate încă să progreseze (câteva exemple mai jos). Dar povestea lui arată mai ales cât de important este sistemul suport din jurul unui astfel de talent ca el să poată fi valorificat; un ecosistem care lipsește prea des din sportul românesc.
Foto: Matei Buță
E o poveste care vorbește despre educație și mentorat, despre echilibru și cum să nu lași o pasiune să te consume, oricât de mare e; despre cum gestionezi popularitatea din viața unui adolescent; despre curajul de-a visa la lucruri mărețe, dar și despre munca imensă pe care trebuie s-o depui să ajungi acolo. Pentru că unul dintre lucrurile care m-au impresionat cel mai mult e cât de rău se simte după unele antrenamente, cât de vizibil e efortul pe care-l face. Dar și cât de dedicat e visului și ambițiilor sale. Cum se implică cu totul, renunțând la somn și la ieșirile cu prietenii, pentru că vrea să fie cel mai bun din lume și știe că are toate șansele, dacă face tot ce trebuie.
Am scris pe larg în DoR despre ce-l face special, cum se antrenează, cum a crescut și ce relație are cu antrenorul și cu familia. Textul e însoțit de fotografii minunate făcute de Matei Buță.
M-aș bucura mult să-i citiți și să-i dați mai departe povestea, poate cea mai frumoasă din sportul românesc din ultimii ani.
🌊 Iar începând de azi, sunt la Budapesta, unde David participă la primele sale Campionate Mondiale de Seniori, și prima competiție dintr-o vară plină, despre care o să vă mai povestesc. Scriu de aici în Concentrat și pe Lead.ro.
Cum îl văd specialiștii
„Are un talent freaky. Are fizicul unui tânăr baschetbalist. Mâini uriașe, picioare uriașe. Fizic, e construit diferit. Apoi, e felul în care simte apa. Când îl privești înotând, are ceva din stilul lui Anthony Ervin. E unu la un milion. Are abilitatea să pună mâna în apă și să fie diferit de orice alt înotător. E ca Steph Curry la aruncările de 3 puncte. Nu poți replica asta.”
(Brett Hawke, fost înotător australian)
---
„Ce impresionează cel mai mult la cum înoată e ușurința cu care înaintează prin apă. Are o tehnică minunată și pare că nu depune niciun efort. Concurează cu oponenți mult mai puternici, dar pare puternic mental. Pare că locul lui e acolo; și este. Cred c-o să fie campion olimpic într-o zi, poate în 2024. În cele din urmă, va fi cel pe care toți ceilalți îl urmăresc în probele de 100 și 200 de metri liber.”
(John Lohn, editorul publicației Swimming World Magazine)
---
„E foarte mult talent, și garantez că și muncește foarte bine. Caracter puternic, stăpânește bine emoțiile, nutriție adecvată. Lucrurile care sunt de controlat, începem să le controlăm. Lucrurile care sunt de necontrolat, reușește el cumva. La un moment dat, cred că o să se bată cu el și cu timpii. Cred c-o să stea mulți ani pe primul loc.”
(Dragoș Luscan, preparatorul lui fizic)
Ce spune David: „E pur și simplu vorba de muncă”
Foto: Matei Buță
---
„Cumva talentul a fost primul pas, asta cumva m-a lansat. Talentul cred c-a funcționat până pe la vreo 11 ani, când nu făceam nimic la antrenament și la concurs eram extrem de bun. Dar de la un moment dat, n-a mai funcționat, nu e de ajuns să ai talent. Mă ajută, dar e un procent mult prea mic. E pur și simplu vorba de muncă.”
---
„La început mi-a plăcut [atenția], verificam fiecare mesaj, fiecare articol. Dar am învățat ulterior că nu e deloc bine să vezi cum te compară cu alții, nu e de preferat. Trebuie să-ți vezi de treaba ta, așa funcționează în sport. (...) Poate mă flatau cu superlative de genul magicianul, rechinul, fenomenul. Sigur, sunt apreciate, dar nu mă definesc. Din nou, înot repede. N-am făcut foarte multe ca să ajung aici, doar îmi doresc foarte tare și muncesc spre direcția asta.”
---
„Dacă chiar am momente în care mă simt poate mai descurajat sau total lipsit de vlagă, mi-am dat seama că totul se rezumă la o singură întrebare, pe care dacă mi-o pun mă poate trezi din absolut orice stare: Cât de mult îți dorești? Și eu îmi doresc, foarte tare! (...) La asta se rezumă toate sacrificiile din sportul nostru, de la orele de somn, la nutriție, la timpul petrecut la bazin mai mult decât acasă și cu alți oameni în loc de familia mea. Deci asta e, cât de mult îți dorești.”
Lecții de la Sports Festival
După doi ani de pauză, Sports Festival ne-a strâns iar pe arenele din Cluj, pe aleile din jurul lor, în parcuri, să ne jucăm, să privim și să povestim despre sport: despre cum juca Hagi, despre momentele de magie din trecutul naționalei, despre relația dintre un antrenor și un sportiv, despre ce contează la finalul unei cariere și ce vrei să lași în urmă: bucuria pe care ai oferit-o oamenilor care te-au privit, poveștile pe care le-au spus despre tine, nostalgia pe care o simt când îți rostesc numele; poate o academie pentru copii sau o echipă de volei, poate o carte sau un nou drum în antrenorat.
Despre toate astea a fost weekendul trecut la Cluj, și mai ales despre lucrurile bune pe care le aduce sportul în viețile noastre, despre a fi împreună și a împărtăși din energia, poveștile și lecțiile pe care le oferă. Mai jos, câteva cu care am rămas:
⚾️ Ca să fii victorios, trebuie să ai și eșecuri. „Chiar dacă nu câștig Cupa Campionilor – deși vreau –, faptul că am avut curajul și am curajul să investesc timpul meu, să creștem copii, jucătoare, eu cred că este deja o victorie. E deja important pentru societate.” (Cristina Pîrv, cea mai valoroasă voleibalistă a României)
⚾️ Să ai răbdare cu tine. „Iubesc tenisul de când eram mică, iar acest lucru a fost suficient pentru mine să continui, indiferent de accidentări. (..) A trebuit să trec prin câteva lecții. Trebuie să ai încredere în proces și să ai răbdare cu tine. Nu am renunțat niciodată și asta m-a făcut să continui.“ (Jaqueline Cristian, tenismenă)
⚾️ Sportul trebuie să fie, înainte de toate, o joacă. „Punem presiune pe copii de la vârste fragede, au început să se organizeze competiții internaționale pentru copii de 8-9 ani, mi se pare că este prea mult. (..) Copiii trebuie să știe că părinții lor sunt plasa de siguranță, ca adulți suntem datori să le oferim informații, dar trebuie să îi lăsăm să aleagă. Ce m-a ajutat cel mai mult a fost faptul că părinții și antrenorii m-au lăsat să greșesc. Au fost întotdeuna în spatele meu și m-au ajutat să îmi învăț propriile lecții.” (Ana Maria Popescu, fostă spadasină)
⚾️ Să-ți amintești de oamenii care te-au format. „Am vrut să fie alături de mine [la meciul de retragere] toți cei care au contribuit la călătoria mea. Domnul Ioan Macoveiciuc e primul antrenor care mi-a pus racheta în mână. A fost foarte emoționat și mă bucur enorm că i-am oferit acest moment, și mi l-am oferit și mie, că nu apucasem să am un schimb de mingi cu dânsul și să-i mulțumesc în cadrul ăsta, în fața unui stadion, a fanilor, a sportului.” (Horia Tecău, fost tenismen)
⚾️ Să nu te temi de concurență. „În fotbal, ai de-a face cu loturi de câte 25 de jucători care se bat pe 11 locuri. Trebuie să demonstrezi în fiecare zi că meriți încrederea antrenorului. Fotbalistul român suportă mai greu concurența. (..) Dacă nu are această disponibilitate de a concura cu ceilalți jucători, atunci cu siguranță nu va avea succes. Mulți au eșuat în Occident nu pentru că nu aveau talent, ci pentru că mental nu au reușit să suporte ritmul impus.” (Adrian Mutu, fost fotbalist)
⚾️ Să faci lucrurile care sunt importante pentru tine. „Cred că avem o șansă extraordinară să fim pe planeta asta. Cred că trebuie să dăm vieții ceea ce viața ne dă nouă și să avem cea mai bună viață cu putință. Dacă ai un vis și dacă faci lucrurile care-s cele mai importante pentru tine, dacă faci toate astea, îi faci mai fericiți pe oamenii de lângă tine (...) Dacă cu toții facem doi-trei oameni fericiți în jurul nostru, toată planeta o să fie un loc mai bun.“ (Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep)
Rubrică oferită de Mastercard, partener al Sports Festival.
Vești și recomandări
Azi are loc Swimathon București, cel mai mare eveniment sportiv de strângere de fonduri pentru cauze din comunitate. Poți dona online pentru proiectele înscrise până pe 10 iulie.
Mai multe idei și concluzii de la Sports Festival aici, iar un rezumat consistent în newsletterul Patru Pereți.
Tot în Cluj: duminică rulează la TIFF Citizen Ashe, un documentar despre fostul jucător de tenis și activist Arthur Ashe. Iar în deschidere va fi proiectată o variantă work-in-progress a filmului Nasty, despre cariera lui Ilie Năstase, regizat de Tudor Giurgiu.
Naționala României a împlinit 100 de ani. Într-un moment în care prezentul e dezamăgitor, istoria e aici să ne arate că nu e niciodată în zadar să crezi.
„Obsesia va bate talentul de fiecare dată“, îi spune un scout din NBA unui tânăr talentat pe care-l descoperă în Spania în Hustle, un film produs de Adam Sandler și LeBron James, recent apărut pe Netflix (și plin de staruri din baschetul profesionist).
Patrick Mouratoglou: „Cred că viața e interesantă dacă tu o faci să fie interesantă; și, ca să fie așa, trebuie să fie diferită în fiecare zi.“