Să decizi cu intenție cine vrei să fii
Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsurile la concursul din ediția trecută. Cărțile au mers către Oana și Alexandra, dar m-a bucurat enorm tot ce mi-ați povestit despre pasiunea voastră pentru tenis, despre cum ați descoperit și cum ați construit conexiuni cu diverși jucători și jucătoare și cum v-au motivat să începeți să jucați și voi tenis.
Am vrut să împart cu voi un scurt fragment scris de Mircea, fan Federer, căruia îi mulțumesc pentru acord:
„Jucătorul meu preferat de tenis este și va rămâne Federer. Motivul este oarecum amuzant: prima mea rachetă de tenis avea inscripționată numele său pe mâner, iar imprimată pe husa rachetei de găsea o poză din profil cu Roger însuși.
Nu aveam internet pe atunci, la televizor nu prea aveam voie să mă uit, așa că o perioadă lungă de timp inscripțiile de pe rachetă și poza cu Federer erau singurul meu contact cu lumea mare a tenisului, pe care imaginația de copil mi-o proiecta într-un mod fantastic, magic.
Până și în ziua de azi, când îl văd pe Federer jucând, sau mă uit la racheta mea veche (pe care încă o mai am), retrăiesc puțin din curiozitatea aceea copilărească pentru sportul care părea să se întâmple tot timpul altundeva, într-un loc măreț și îndepărtat, plin cu zgomote de spectatori și sunete de aparate foto, cu banderole și papuci murdăriți de zgură.”
#RoadtoBeijing
Una dintre toate poveștile de la Jocurile Olimpice de iarnă care mă fascinează cel mai mult este cea a lui Eileen Gu și ce reprezintă ea pentru această ediție complicată.
Christian Pondella / RedBull Content Pool
Eileen Gu are 18 ani și 1,3 milioane de fani pe Weibo. E campioană mondială la schi acrobatic (freestyle), are șanse la trei medalii de aur la Beijing (a câștigat deja una) și numită următorul mega-star al schiului. Ce face în afara pârtiei e la fel de impresionant: a fost acceptată la Stanford, e model IMG, a apărut pe coperta mai multor reviste (Vogue, Elle, GQ, Marie Claire, printre altele) și are contracte cu zeci de branduri (printre care Victoria's Secret, Louis Vuitton, Gucci, Tiffany&Co, Adidas sau RedBull).
În 2019, a ales să concureze pentru China, țara mamei sale. Spune că vrea să ajute la creșterea schiului freestyle în China, care e o parte la fel de mare din identitatea ei ca America. Avea 11 ani când Beijing a primit organizarea JO de iarnă, iar mama ei a început să plângă de fericire. „Viitorul patriei mamă depinde de tine”, i-a scris un sponsor chinez pe Weibo.
China a câștigat doar 13 medalii de aur la Jocurile de iarnă, față de cele 262 la edițiile de vară. Guvernul chinez și-a propus să aducă 300 milioane de oameni pe pârtii și patinoare (din 2015, au construit peste 450 de patinoare și 300 de resorturi de schi) și să investească în atleți care să câștige medalii de aur. Ca să grăbească procesul, a pus în aplicare un proiect de naturalizare, recrutând sportivi internaționali, mai ales dintre copiii emigranților chinezi.
Popularizarea sportului de iarnă era o miză care a rezonat cu tânăra care spune că își dorește să inspire fetele din țara mamei ei să descopere schiul acrobatic; un sport pe care ea-l iubește pentru că simte că zboară, dar și pentru că îi oferă libertate de exprimare, un contrast față de sistemul sportiv chinez bazat pe disciplină, repetiții și uniformizare - doar una dintre contradicțiile poveștii sale.
Mulți fani americani i-au criticat decizia de a renunța la țara care a ajutat-o să se dezvolte ca sportivă, oferindu-i acces la infrastructură, antrenori și sponsori. Ura pe care a primit-o a șocat-o. „Aveam 15 ani și primeam amenințări cu moartea.”
Speranța ei era ca, prin sport, să unească oamenii și să ajute la o mai bună comunicare, înțelegere și prietenie între națiuni, cum a scris atunci pe platformele de socializare. „Nu e nevoie de mai multă divizare”, a spus pentru New York Times. „Cred că tot ce fac e despre incluzivitate. Și despre a-i face pe toți să simtă cât mai conectați.”
✍🏻 Am scris mai multe aici.
⛷️ JO Beijing sunt primele unde participarea femeilor se apropie de egalitate, fiind la 45%. La prima ediție, în 1924, în Chamonix, Franța, din 250 de sportivi 11 erau femei; aveau voie însă să participe doar la patinaj artistic. Mult timp, li s-a interzis participarea pentru că se credea că sporturile de iarnă sunt prea periculoase pentru femei. În 1964, au concurat pentru prima oară la sanie, în 1998 la hochei pe gheață, în 2002 la bob și abia în 2014 la sărituri cu schiurile.
⛷️ Pe parcursul lor, scriu pe Facebook despre sportivele care fac ediția aceasta specială sau care au marcat ediții trecute, pe care le admir și care mi se par importante.
Trei lecții din retragerea lui Tom Brady
Tom Brady, cel mai titrat jucător de fotbal american, și-a anunțat retragerea, la 44 de ani. Nu pentru că n-ar mai fi putut juca, ci pentru că nu mai e dispus să-și dedice viața sportului, sacrificând timpul petrecut cu familia și sănătatea. În 22 de sezoane NFL, a câștigat șapte Super Bowl-uri (un record) și cinci titluri de MVP (un alt record).
Trei idei despre ce e dincolo de recorduri și inele, extrase din trei articole post retragere care mi-au plăcut:
↳ Nu trebuie să accepți ce spun oamenii despre tine ca fiind adevărat. N-a fost nici cel mai atletic, nici cel mai puternic, nici cel mai rapid de pe teren. La începutul carierei, antrenori și impresari au spus despre el că e fragil și slab, că n-are mobilitate și forță în braț. Dar măreția lui n-a stat în forța brațului, scrie Sally Jenkins în Washington Post, ci în puterea de a decide cu intenție cine vrea să fie, dar și de a transpira pentru a reuși. Prin cariera pe care și-a construit-o, a demonstrat că și un copil care nu strălucește din punct de vedere fizic poate să devină mare.
↳ Vrem să ne gândim la ce rămâne bun în urma cuiva. Brady n-a fost cel mai iubit sportiv, dar atunci când un superstar se retrage, ne amintim bucuria pe care ne-a oferit-o mai mult decât controversele.
↳ Dacă poți să rămâi ancorat în moment, poți să încetinești și să controlezi timpul, scrie Scott Stossel, editorul The Atlantic. Chiar și când situația pare fără speranță, dacă nu renunți și continui să-ți faci treaba bine, lucrurile se pot schimba. De exemplu, să fii condus cu 28-3 și să câștigi, cum a făcut Brady cu Patriots în finala Super Bowl din 2017.
🎾 O altă retragere tristă de săptămâna asta (simțiți și voi că a început epoca despărțirilor?) a fost a lui Juan Martin Del Potro, unul dintre cei mai iubiți, dar și ghinioniști jucători de tenis. După opt operații, multe alte pauze și reveniri, argentinianul și-a încheiat cariera forțat, pentru că nu poate nici dormi din cauza durerilor la genunchi. La finalul ultimului său meci la Buenos Aires (primul la care a asistat mama lui în tribună), și-a agățat bandana de fileu, apoi a plecat de pe teren „cu o parte din sufletul nostru”, cum a scris cineva într-un comentariu. Ce se desprinde din povestea lui e un alt motiv pentru care iubim sportivii și sportul.
De ce să înoți în ape înghețate
România a câștigat 10 medalii la Campionatul Mondial de Înot în Ape Înghețate din Polonia, unde a participat pentru prima oară cu un lot format din 11 sportivi și o sportivă. Echipa națională e pregătită de Paul Georgescu, campion mondial de înot în ape înghețate în 2019, pe distanța de 500m, și deținătorul mai multor recorduri. Printre altele, e cel mai rapid român care a traversat Canalul Mânecii (13 ore și 36 de secunde), primul care a înotat o milă la Cercul Polar și care a înotat cea mai lungă distanță în ape înghețate din lume (3.5km în lacul Snagov, adică aproape o oră la 4 grade Celsius). Recent a fost numit Man of the Year de către World Open Water Swimming Association. (În 2016 am scris despre cum a traversat prima oară Canalul Mânecii, ca să-i motiveze pe copiii cărora le predă educație fizică să facă mai mult sport.)
Și-a dorit ca această disciplină să nu dispară în România după retragerea lui, așa că a înființat lotul național, din care face parte și Beatrice Ologeanu. E prima înotătoare din România care participă la Campionatul Mondial Înot în Ape Înghețate, unde a câștigat argintul la 100 metri liber.
Vasile Mihai Antonio/RedBull
Fotografă și antrenoare de cycling, a învățat să înoate acum patru ani, pentru că voia să-și depășească teama de apă înainte să împlinească 30 de ani. A început să participe (și să câștige) la concursuri de triatlon, unde a descoperit că are rău de mișcare din cauza valurilor. „A trebuit să îmi educ corpul să treacă peste asta. Dar satisfacțiile pe care mi le-a adus acest sport sunt cu atât mai mari cu cât efortul a fost considerabil. Am ajuns să iubesc acest sport și, iată, chiar să particip și la o competiție de înot în apă înghețată.”
De antrenament în ape înghețate s-a apucat în decembrie 2021, sub îndrumarea lui Georgescu. „Am înțeles că acest corp uman este o mașinărie incredibilă, care se poate adapta la condiții extrem de greu de imaginat, și ne-a dat încredere că ceea ce vrem să facem este totalmente posibil.”
🏊♀️ Beatrice a vorbit cu Andreea Vasile despre limite, cum îți depășești frica și ce-a învățat-o sportul.
„Mă simt onorată să fiu în postura de prima, dar și singura fată din lot, și nu am fost niciodată intimidată de acest lucru. Ba dimpotrivă, am simțit că vine la pachet cu o mare responsabilitate, dar și bucurie că pot să fac asta și să deschid drumul pentru multe alte fete curajoase către acest sport. Din câte am observat, nu există nicio diferență fizică între rezistența unei femei față de cea a unui bărbat în acest caz, ci totul se rezumă la puterea mentală de care dai dovadă pentru a depăși temperatura extremă și durerea care îți cuprinde corpul în doar câteva secunde.”
Beatrice Ologeanu
Time-out cu recomandări
De ce suntem încă nostalgici după Generația de Aur a fotbalului românesc? Răspunsuri de la antropologi, istorici și un portar legendar.
Ne inspiră curajul sportivilor de la Jocurile Olimpice de iarnă, dar și lor le este frică.
Pentru fiecare tânăr fotbalist care reușește există în spate alte zeci care nu-și îndeplinesc visul. Crystal Palace e primul club din Anglia care oferă un program de susținere pentru fotbaliștii tineri la care academia de fotbal renunță.
O să vă încălzească inima acest video despre un bunic care revine pe stadion după un atac cerebral.
Will Smith e nominalizat la Oscar pentru rolul din King Richard, în care-l joacă pe tatăl surorilor Williams (e pe HBO GO și e minunat). Smith a jucat personaje sportive în cinci din cele 34 filme ale sale. (The Legend of Bagger Vance, Ali, Anchorman 2, Concusssion).
Luni a fost zi liberă și sărbătoare națională în Senegal, care a câștigat pentru prima oară Cupa Africii pe Națiuni. De ce contează victoria asta pentru o țară care iubește intens fotbalul.
John Wessels/AFP/Getty Images
Reporter sportiv cu vise olimpice, autoarea cărții Neînvinșii, interesată de cum se vede inegalitatea de gen în lumea sportului. Citește-mi poveștile pe dor.ro și lead.ro
Copyright © 2021 Andreea Giuclea. All rights reserved.
Design de Alex Munteanu (Namogo)
Unsubscribe